Main menu

header

701 7 1de Monica Beleneş şi Alexandru Brădescu

Banala mătase de porumb care crește în lanurile de porumb este de fapt un leac popular care nu ar trebui ignorat. Ea are proprietăți terapeutice extraordinare, care ajută la ameliorarea multor afecțiuni ale organismului uman. Se poate consuma sub formă de infuzie, fiertură, extract uscat sau rachiu.

Taninul poate provoca alergii

Mătasea de porumb are în compoziție flavonoide, saponine și săruri de potasiu, numeroase vitamine precum B, C, E și K, lipide, tanin și substanțe minerale. În mătasea de porumb se mai găsesc și importante cantități de betacaroten, niacin și seleniu. Taninul din compoziția ei se elimină în momentul fierberii. De aceea ceaiul din mătase de porumb nu este indicat persoanelor alergice la această substanță. De asemenea, consumul de ceai de mătase de porumb poate provoca mâncărimi, pe fondul unei alergii severe. În această situaţie se va stopa consumul de ceai. Oricum, înainte de a urma o cură cu ceai din mătase de porumb, trebuie să cereţi sfatul unui medic. Este important să îi comunicaţi orice efect secundar apărut.

Indicată în dismenoree şi în anexită

Dar în altă ordine de idei ceaiul fierbinte din mătase de porumb ajută la eliminarea toxinelor din organism și la regenerarea sistemului urinar, a eliminării pietrelor de la rinichi și îmbunătățește funcțiile bilei și ale ficatului. Ceaiul se recomandă și în caz de hipertensiune arterială, cu condiția să nu luați tratament medicamentos cu furosemide. Ceaiul din mătase de porumb este indicat și persoanelor care vor să slăbească, deoarece are în compoziție un mucilagiu capabil să absoarbă apă. Se recomandă două, trei căni cu ceai pe zi, în cure de câte zece zile. Câte o cană cu ceai din mătase de porumb, zece zile pe lună, combate cu succes simptomele premenstruale și nu numai, deoarece poate rezolva și alte afecțiuni specifice femeilor, cum ar fi dismenorea, anexita, menstruaţiile neregulate, lipsa laptelui matern. Ceaiul tratează, de asemenea, și numeroase tulburări apărute la femeiele aflate la meno- pauză. Mătasea de porumb luptă împotriva insuficienței cardiace, calmează simptomele cistitei, colicilor și este un puternic diuretic. În plus, este utilă și în unele afecțiuni ale pielii precum celulita, degerături, eczeme și edeme, furuncule, psoriazis. Se prepară foarte simplu, din două linguri cu mătase de porumb uscată și mărunțită puse în 300 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se filtrează. După gust, ceaiului i se poate adăuga o linguriță cu miere și/sau zeamă de lămâie. În caz de nevoie se beau două, trei căni cu ceai pe zi, în cure de câte zece zile cu pauză de câte cinci zile.

Scade pofta de băutură

Înainte rachiul de mătase de porumb era un remediu folosit pentru tratarea răcelilor şi a bolilor de plămâni. O mână cu mătase de porumb era pusă într-un litru de rachiu de cereale, în care era lăsată să plămădească trei săptămâni, după care se filtra. Rachiul se dădea în caz de febră, tuse, delir în timpul febrei. În unele zone, femeile puneau mătase de porumb în vinul sau în rachiul beţivilor. Se spunea că acest ingredient scade pofta de băutură şi, mai ales, reduce pornirile violente, ajutând băutorul să „nu-i fie furate minţile”.

Stopează evoluţia chisturilor renale

Se ţin cure de lungă durată cu mătase de porumb sub formă de extract, din care se iau câte 500 mg zilnic, pe o perioadă de două luni, după care se face o pauză de o lună. După aceea tratamentul se poate relua. În această pauză, se pot lua cozi de cireşe, un alt diuretic şi stimulator al activităţii renale foarte bun. Ambele plante au dovedit a avea o acţiune protectoare asupra rinichilor, încetinind sau chiar stopând evoluţia chisturilor, altfel atât de greu de tratat. Explicaţia ştiinţifică pentru acţiunea benefică a mătasei de porumb în această boală este faptul că, pe lângă că este un bun diuretic şi antiinflamator renal, ea are o puternică acţiune antioxidantă, blocând procesele degenerative de la nivelul rinichilor.