Main menu

header

701 9 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Leacul popular antic cunoscut astăzi sub numele de sulfină a străbătut timpurile punând la dispoziția oamenilor aceleași calități de excepție în lupta cu un mare număr de afecțiuni.

Eficientă în atacurile de panică

Există persoane care experimentează atacuri de panică intense, cu certe neplăceri de ordin fizic, în cele mai obișnuite situații de viață - în ascensor, pe o trecere de pietoni etc. Simptomele pot fi dintre cele mai acute și se pot prelungi în timp, dar în ajutorul acestor oameni vin calitățile remarcabile ale sulfinei. Un tratament de prevenţie se face cu pulbere de sulfină, obținută prin măcinarea fină, cu râşniţa electrică de cafea, a părţilor aeriene uscate ale plantei, şi sunătoare, amestecate în proporţii egale. Se ia câte o linguriţă, de patru ori pe zi. Se ţin cure cu o durată de 28 de zile, urmate de o săptămână de pauză, după care tratamentul se poate relua. Combinaţia are efecte calmante psihice, diminuează stările de teamă și previne amplificarea emotivităţii. Sulfina este de folos și în cazuri de insomnie sau stări de anxietate, împotriva cărora se administrează până la șase linguriţe cu pulbere de plantă pe zi, dar nu mai mult de șapte zile.

Rezolvă insuficiența venoasă

Sulfina este un foarte apreciat tonic venos. Cercetări de laborator, realizate îndeosebi în Franţa şi în Elveţia, au dovedit puterile miraculoase ale plantei în vindecarea insuficienţei venoase. În aceste cazuri se poate apela la infuzia combinată de sulfină, preparată astfel: patru linguriţe cu pulbere de frunze de sulfină se macerează opt ore într-un sfert de litru de apă, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă un sfert de litru de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final, se combină maceratul anterior obţinut cu infuzia. Lichidul rezultat se consumă în reprize, pe parcursul unei zile. Împotriva trombozelor se poate acționa tot cu ajutorul sulfinei. Se administrează infuzia combinată, câte 750-1.000 ml pe zi, în cure de 21 de zile, urmate de 14 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua. Principiile active din sulfină au efecte anticoagulante şi antiinflamatoare vasculare.

Îmbunătăţeşte irigarea muşchiului cardiac

În cadrul unor riguroase experimente, derulate pe animale de laborator, s-a pus în evidență faptul că sulfina îmbunătățește irigarea muşchiului cardiac cu sânge și are capacitatea de a scădea tensiunea arterială. Planta are proprietatea de a regla activitatea sistemului cardiovascular, fiind un excelent adjuvant contra hipertensiunii şi a ischemiei cardiace. Se administrează tinctura, preparată din 20 de linguri cu pulbere de frunze de sulfină, peste care se adaugă 500 ml alcool alimentar de 50 de grade. Se închide ermetic recipientul şi se lasă să macereze timp de două săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se ia câte o linguriţă, de patru ori pe zi, în cure de 30 de zile, urmate de șapte zile de pauză, după care tratamentul se poate relua. Tot sulfina are capacitatea de a acționa cu succes împotriva insomniei, au arătat cercetări de amploare. Administrarea pulberii acestei plante, câte una-două linguriţe, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de culcare, favorizează intrarea în starea de somn, răreşte trezirile nocturne şi îmbunătăţeşte calitatea somnului.

Elimină balonarea

Sulfina s-a dovedit secole la rând un leac benefic pentru afecțiuni digestive cum sunt colita de fermentaţie sau balonarea. Tratamentul acestor afecțiuni implică administrarea unei linguriţe cu pulbere de sulfină, de patru ori pe zi, în cure de 30 de zile. Prin taninurile pe care le conţine, planta combate dezvoltarea necontrolată a bacteriilor în intestin, având un ușor efect antibiotic. Pe segmentul tulburărilor premenstruale, sulfina este redutabilă în direcția diminuării durerilor de sâni, de ovare și a stărilor de iritabilitate. Având efecte astringente, este eficientă şi în caz de hipermenoree (ciclu menstrual abundent) şi de dismenoree (ciclu menstrual dureros), reducând hemoragia şi calmând crampele specifice. Se poate administra o linguriţă cu pulbere de sulfină, de trei ori pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara, începând cu zece zile înaintea declanşării ciclului menstrual şi până în ultima zi de ciclu.

Reduce edemele oculare

Sulfina este o plantă extrem de versatilă, având numeroase utilizări și în afecțiuni externe. Prin efectele sale antiinflamatoare, reduce edemele oculare, calmea- ză mâncărimile şi ajută la redarea aspectului normal al pleoapelor, fiind deseori utilizată ca tratament natural al conjunctivitei. Se pun comprese cu infuzie combinată de sulfină pe pleoapele închise până la dispariția simptomelor. Planta are efect rapid și semnificativ, de asemenea, împotriva gingivitei, ajută la cicatrizarea gingiilor şi previne sângerarea lor, reduce inflamaţia şi senzaţia de jenă produsă de infecţiile gingivale. Se fac de trei ori pe zi clătiri ale gurii cu infuzie combinată de sulfină. Totodată, preparatele pe bază de sulfină sunt de ajutor în arsuri, sub formă de comprese cu infuzie combinată aplicate pe locurile afectate, precum și împotriva durerilor și inflamațiilor articulare. Se amestecă cinci linguri cu pulbere de sulfină cu apă călduţă, până când se formează o pastă. Aceasta se aplică, printr-un tifon subţire, pe articulaţia afectată, ţinându-se acoperită cu un nailon, pentru a împiedica uscarea, vreme de minimum două ore pe zi. Acest tip de remediu are o veche tradiție, fiind consemnat pentru prima oară cu mii de ani în urmă.

Are efect relaxant şi antispastic

Baia cu sulfină este faimoasă pentru efectul profund relaxant, antispastic, precum și prin calitățile vindecătoare, ajutând, de pildă, la atenuarea suferinței cauzate de hemoroizi. Se pun zece linguri cu vârf cu sulfină mărunţită în doi litri de apă la temperatura camerei, vreme de opt ore. După trecerea acestui interval, preparatul se strecoară, maceratul rezultat punându-se deoparte, în timp ce planta rămasă se pune în alţi doi litri de apă clocotită şi se lasă să stea acoperită până se răceşte, apoi se filtrează. În final se combină cele două preparate, care se pun în apa de baie, la o temperatură de 38-39 de grade Celsius.

Cea mai veche utilizare a sulfinei datează din urmă cu 3.000 de ani şi menționează folosirea plantei împotriva paraziților intestinali

Recomandată în neuropatia diabetică

Neuropatia diabetică este o afecțiune tot mai des întâlnită în condițiile creșterii la proporții de epidemie mondială a diabetului. Pentru protejarea vederii persoanelor care suferă de această boală, ceaiul de sulfină este recomandat în majoritatea cazurilor, întrucât protejează vederea acestor bolnavi. Planta este prezentă, totodată, în formule de ceaiuri tonice, revigorante, având binecunoscute efecte asupra bunei funcționări a ficatului, arată rezultatele unui mare număr de studii.