Main menu

header

700 6 1de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa

Din cele mai vechi timpuri, basarabenii au crezut în puterea naturii, folosind cu succes plantele în tratarea bolilor. Iată câteva dintre leacurile folosite de cei de peste Prut şi în zilele noastre.

Pelinul cu vodcă, scut împotriva gripei

700 6 2Un remediu la fel de vechi ca istoria este cel împotriva tusei. 300 g tărâţe se fierb în trei litri de apă până ce lichidul scade la 500 ml, apoi se strecoară. Separat, se freacă foarte bine două gălbenuşuri cu două linguri cu zahăr, până se transformă într-o spumă. Se toarnă peste acestea poţiunea în care a fiert grâul şi se amestecă până la omogenizare. Se consumă preparatul cald, de câteva ori pe zi. Utilă este şi gargara cu apă foarte sărată. Apărut se pare la cei din Siberia şi preluat de locuitorii din Basarabia, talismanul de cartofi (care este de fapt o bucăţică de cartof crud) fereşte de răceală orice persoană care îl poartă, fiind recomandat şi de medicii ruşi pacienţilor care au tendinţa de a se îmbolnăvi frecvent. Împotriva gripei puternice puneţi 20 g pelin în 500 ml vodcă şi lăsaţi la macerat timp de 24 de ore. Se administrează o ceşcuţă pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. De asemenea, puteţi pune pe ceafă comprese cu hrean ras, iar pe piept comprese înmuiate într-un amestec egal de oţet, camfor şi ulei de măsline. Totodată, faceţi gargară cu suc de lămâie proaspăt. Dacă bolnavul are febră, puneţi pe piept şi pe gleznele acestuia frunze de varză zdrobite.

Amestecul-minune pentru astm

Medicina tradiţională basarabeană recomandă pentru tratarea diabetului administrarea unei linguriţe cu scorţişoară, consumată ca atare sau dizolvată într-un pahar cu ceai. Tot scorţişoara este cea care vindecă în mod rapid rănile. Se presară pe suprafaţa afectată scorţişoară pisată foarte fin, apoi se leagă cu un tifon. Rana se curăţă zilnic, nu se şterge, iar când locul este uscat, se presară din nou scorţişoară. Tratamentul se face până la vindecare. Mierea este, la rândul său, bună pentru arsuri. Se pune miere proaspătă pe locul ars sau un albuş. Atenţie! Rana nu se pansează! Acelaşi rezultat îl are şi zeama de varză proaspătă. Pentru ca arsura să nu facă băşici, se pun comprese înmuiate în lapte. O linguriţă cu miere amestecată cu o jumătate de linguriţă cu suc proaspăt de ceapă poate face adevărate minuni în tratarea astmului.

Ceapa catifelează călcâiele

Vă număraţi printre cei care au călcâiele crăpate? Vă veţi rezolva această problemă cu ajutorul unei cepe care se rade pe răzătoarea mică, iar peste aceasta se toarnă ulei. Se lasă la macerat, apoi se strecoară. Cu acest preparat se ung seara călcâiele, apoi vă încălţaţi cu ciorapi. Nu există persoană care după o zi de muncă să nu se confrunte cu ochi obosiţi sau care lăcrimează. În acest caz, fierbeţi un ou tare şi tăiaţi-l în două. Îndepărtaţi gălbenuşul, iar cele două jumătăţi de albuş le puneţi pe ochi, cu partea tăiată în jos. În cazul în care aveţi părul plin de mătreaţă, masaţi seara scalpul cu sare grunjoasă, timp de cinci minute. Cât priveşte obezitatea, basarabenii recomandă consumul a două linguri de trei ori pe zi cu un amestec obţinut din usturoi, anason şi ardei iute, în cantităţi egale. Împotriva alcoolismului, beţi de trei ori pe zi amestec de ceai de coada-şoricelului, mentă şi pedicuţă, în care adăugaţi zece picături de tinctură de ardei iute. Durerile de stomac se potolesc cu infuzie obţinută dintr-o linguriţă cu flori de salcâm şi o linguriţă cu frunze de dud, peste care se toarnă 500 ml apă clocotită. Preparatul se consumă înainte de fiecare masă.

Laptele cald de măgăriţă potoleşte tusea convulsivă

700 6 3Dacă durerea de dinţi nu vă dă pace, puneţi pe dintele cu probleme infuzie concentrată de anason şi cuişoare. Pentru tratarea hipertensiunii, basarabenii mănâncă de patru ori pe zi ţelină rasă. Durerile de urechi vor ceda, dacă turnaţi, de două ori pe zi, câteva picături de zeamă de varză strecurată. La rândul lor, cataplasmele cu brânză de vaci amestecată cu oţet de mere sunt excepţionale împotriva varicelor. Cataplasma se păstrează o jumătate de oră şi se folosesc două proceduri pe zi. Utile sunt şi compresele cu terci obţinut din seminţe de in măcinate, care se fierbe timp de 20 de minute. Indigestia rămâne o amintire, dacă veţi bea 200 ml apă în care aţi dizolvat o linguriţă cu oţet de mere şi o linguriţă cu bicarbonat de sodiu. Amestecaţi foarte bine şi consumaţi imediat. Când durerile de gât vă transformă noaptea în zi, stropiţi doi cartofi răzuiţi cu oţet de mere, puneţi compoziţia pe un prosop şi legaţi în jurul gâtului. Pentru tuse convulsivă, cel mai bun remediu rămâne consumul de lapte cald de măgăriţă.

Grâul fiert în vin roşu ajută rinichii

În ultima perioadă, intoxicaţiile alimentare au devenit o problemă tot mai des întâlnită. Dacă vă confruntaţi cu o astfel de situaţie, luaţi câteva nuci verzi, tăiaţi-le în feliuţe subţiri şi turnaţi peste acestea rachiu. Lăsaţi la macerat timp de două săptămâni, perioadă în care agitaţi din când în când. Beţi un păhărel. Remediul este bun şi pentru durerile de burtă. Împotriva durerilor de rinichi, basarabenii folosesc un remediu obţinut din grâu. Cinci kilograme de grâu se fierb în vin roşu, apoi se pun într-un săculeţ care se leagă. Acesta se aşază în dreptul rinichilor şi se păstrează până durerea cedează. De asemenea, se mănâncă miez de seminţe crude de dovleac. Pentru tratarea rănilor provocate de lovituri cu metale, ungeţi locul cu gaz, apoi puneţi deasupra o frunză de aloe tăiată în două. Efect bun au şi compresele cu frunze de pătlagină. Bolile de plămâni se ameliorează dacă mâncaţi în fiecare zi două-trei linguri cu dulceaţă de trandafiri sau miere, amestecată cu petale mărunţite de trandafiri.

Împotriva afecţiunilor ficatului, consumaţi două căni pe zi cu infuzie de agrişe şi mâncaţi mămăligă din făină de hrişcă

Salata de măcriş vă scapă de constipaţie

700 6 4Constipaţia este un factor favorizant pentru foarte multe afecţiuni, îndeosebi pentru cancerul de colon, de aceea trebuie tratată prin metode naturiste. Printre cele mai bune remedii basarabane se numără ceaiul de rădăcină de lemn-dulce (o jumătate de linguriţă cu pulbere la o cană cu apă). Se consumă o cană cu ceai pe zi. Foarte bună este şi tinctura de lemn-dulce, o linguriţă dizolvată într-un pahar cu apă, de două ori pe zi. Tratamentul durează două-trei săptămâni. Consumaţi cât mai des salată de măcriş, vinete şi urzici fierte şi beţi dimineaţa, pe stomacul gol, un pahar cu zeamă de varză murată. De folos împotriva constipaţiei este şi un compot obţinut din prune, smochine, stafide, mere şi caise în proporţii egale. Fructele se spală bine, se pun la fiert în apă rece cât să le acopere, îndepărtând spuma. După ce fructele au fiert, se lasă la infuzat, câteva ore. Se consumă o cană, două, în fiecare zi, îndulcit cu o linguriţă cu miere. De mare ajutor în cazul constipaţiei este şi fiertura de grâu preparată astfel: 100 g boabe de grâu se macină bine şi se fierb în apă, alături de o ceapă tocată bine şi un căţel de usturoi bine zdrobit. La final, adăugaţi pătrunjel, o lingură cu ulei de măsline şi seminţe de in măcinate.