Main menu

header

699 8 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Curcuma este una dintre cele mai studiate plante, pentru rolul său în prevenția îmbolnăvirilor și protecția sănătății. Rezultatele cercetării acestui miracol al naturii, care dă pulberea extraordinară numită turmeric și care conține faimoasa curcumină, apar la intervale regulate, îmbogățind încon- tinuu literatura de specialitate. Astfel, este atestat științific ceea ce medicina tradițională pune în practică de mii de ani prin folosirea acestui compus de excepție.

Antioxidant redutabil

Curcumina din turmeric, ingredient principal în bucătăria indiană, care îi dă culoarea și savoarea excepționale, este o comoară terapeutică folosită de mii de ani. Specialiștii americani de la Universitatea Columbia, Los Angeles, au pus recent în evidență capacitatea acestui condiment de a ameliora bolile degenerative de la nivelul creierului, prin susținerea memoriei vârstnicilor. „Nu am depistat încă mecanismele exacte prin intermediul cărora curcumina acționează asupra acestor afecțiuni, dar putem presupune că rezultatele sunt în legătură cu scăderea inflamațiilor la nivelul creierului, responsabile deopotrivă cu instalarea Alzheimerului și a depresiei”, punctează expertul Gary Small, autor al studiului. Rezultatele sunt susținute, de altfel, de datele oficiale, care atestă că indienii prezintă printre cele mai mici rate din lume la Alzheimer și au performanțe cognitive sporite la vârste înaintate față de vestici. De asemenea, curcumina este și un antioxidant redutabil.

Remediu natural de excepţie

Pentru a evidenția efectele condimentului, specialiștii americani l-au testat pe 40 de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani, cărora li s-au administrat 90 mg curcumină pe zi, timp de 18 luni, sub formă de supliment. Rezultatele lor cognitive au fost comparate cu ale altor persoane, care nu au introdus condimentul în meniu, iar datele finale s-au dovedit relevante: cei care au luat curcumină au demonstrat abilitatea de a trece mai ușor de teste, o mult mai bună memorie și o capacitate de atenție sporită cu 30%. De asemenea, radiografiile au arătat în dreptul celor care au luat condimentul că markerii bolii Alzheimer erau mult mai reduși decât în cazul celorlalți voluntari. Rezultatele specialiștilor i-au determinat să-și îndrepte atenția spre o altă direcție posibilă de acțiune a acestui condiment excepțional, depresia, întrucât se consideră că pulberea aurie de turmeric are proprietăți de antidepresiv natural.

De altfel, curcumina aduce mult mai multe beneficii unice pentru sănătate. Ca antioxidant, antiinflamator, agent antiîmbătrânire și anticancerigen, poate fi, totodată, consumată pentru tratarea sau prevenirea unor afecțiuni precum reumatismul, artrita, bolile cardiovasculare, renale, pulmonare. Majoritatea specialiștilor în nutriție sunt de acord că această substanță are una dintre cele mai mari capacități de susținere a sănătății și, posibil, de tratare a multor boli dintre toate sursele naturale existente pe Pământ. În ayurveda, curcumina reprezintă unul dintre cele mai importante și mai apreciate remedii. Este folosită și în medicina chineză tradițională, ca antiinflamator, pentru tratarea problemelor digestive, a tulburărilor hepatice, împotriva bolilor de piele și în vindecarea rănilor. În ceea ce privește lumea științifică occidentală, de-a lungul timpului au fost publicate peste 10.000 de studii care au depistat circa 500 de potențiale beneficii ale acestui supercondiment.

Împiedică formarea cheagurilor de sânge

Curcumina a demonstrat capacitatea de a acționa împotriva radicalilor liberi, care deteriorează membranele celulelor și afectează ADN, putând conduce chiar la distrugerea celulei în totalitate. În plus, curcumina previne formarea de cheaguri de sânge, care pot genera infarct sau atac vascular cerebral. De asemenea, substanța conţinută de turmeric este recunoscută pentru efectul său anticancer, prevenind apariţia şi dezvoltarea multor tipuri de tumori. Curcumina acționează prin blocarea răspândirii şi înmulţirii celulelor tumorale. În acelaşi timp, inhibă sinteza unei proteine despre care se crede că este răspunzătoare de formarea tumorilor, ajutând corpul să distrugă celulele canceroase modificate și împiedicându-le astfel să se răspândească în organism.

Diminuează rezistența la insulină

Graţie agenţilor antioxidanţi pe care îi conţine, curcumina este excelentă şi în prevenirea şi tratarea diabetului de tip II. Studiile arată că poate reduce rezistența la insulină, contribuind, totodată, la reglarea nivelului glucozei din sânge și crescând eficacitatea medicamentelor utilizate în tratamentul diabetului. Curcumina are si proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice, ajutând astfel organismul să lupte împotriva răcelilor, a tusei sau a gripei. În același timp, curcumina stimulează sistemul imunitar al organismului. De altfel, locuitorii din Insula Okinawa, campionii mondiali ai longevității, consumă ceai de turmeric zilnic. Ceaiul se prepară dintr-o lingură cu pulbere și 400 ml apă. Se pune apa la fiert, după care adaugă turmericul și se lasă compoziția la foc mic timp de zece minute. Totodată, curcumina susține vezica biliară să producă bila, ceea ce atrage îmbunătăţirea digestiei şi reducerea simptomelor de balonare sau formarea excesivă de gaze intestinale. Cercetările arată că acest condiment combate cu succes gastrita, durerile de stomac şi alte probleme digestive. În acelaşi timp, curcumina este de ajutor şi în tratarea diverselor boli ce vizează inflamarea intestinului, cum este colita ulcerativă. Este reco- mandat ca în bolile digestive turmericul să nu fie consumat că supliment alimentar, ci în stare crudă.

Vindecă infecțiile pielii

Turmericul are şi un efect detoxifiant asupra ficatului, prevenind apariţia bolilor la nivelul acestui organ. Curcumina pe care o conține măreşte producţia de enzime în ficat, ajutând astfel organul să filtreze şi să detoxifieze sângele. În plus, este cunoscută şi pentru rolul său în reducerea efectelor secundare ale supradozelor de analgezice, ce afectează sănătatea şi buna funcţionare a ficatului. La nivel extern, curcumina, ingredientul principal al turmericului, pe lângă proprietățile sale antiinflamatorii, are şi calități antibacteriene şi antiseptice. De aceea, pulberea poate fi întrebuinţată ca remediu dezinfectant pentru tăieturi, răni, arsuri şi alte infecţii ale pielii, accelerând procesul de vindecare.

Eficacitatea curcuminei este maximă în combinație cu piperina (extractul de piper negru)

Omletă cu roşii, ceapă şi turmeric

699 8 2Ingrediente: 4 ouă mari, 3/8 linguriţă cu sare, 1 lingură cu ulei de măsline, 1/4 linguriţă cu seminţe de muştar, 1/8 linguriţă cu turmeric, 2 cepe verzi, tăiate fin, 50 g roşii tăiate cubuleţe, piper negru.

Mod de preparare: se bat ouăle, peste care se presară sarea. Se încălzeşte uleiul într-o tigaie antiaderentă, pe temperatură medie, se adaugă seminţele de muştar şi turmericul, care se mențin pe foc timp de 30 de secunde. Se pune ceapa, se mai lasă 30 de secunde, amestecând frecvent, se pun și roşiile și se găteşte totul timp de un minut. Se toarnă ouăle și se lasă două minute pe fiecare parte. La final se presară piperul.