Main menu

header

699 9 2de Luana Mare şi Eduard Popa

Una dintre afecţiunile cu largă răspândire des întâlnită la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani este hipertensiunea arterială. Pentru a menţine acest parametru în limite normale este necesară medicaţie permanentă şi chiar dacă vom respecta planul de tratament, pot apărea oscilaţii ale tensiunii din cauza numeroşilor factori, cum ar fi: canicula, stresul, lipsa de odihnă, consumul de cafea etc. Un remediu cu eficienţă excelentă în menţinerea tensiunii arteriale cu tendiţă de creştere în limita normală este un leac care constă într-un amestec de vin cu leuştean.

Rezultatele apar după câteva zile de la prima administrare

Hipertensiunea poate fi remediată cu un leac din bătrâni, o reţetă cunoscută celor din mediul rural şi care poate fi realizată acasă fără mare greutate. Pentru acest leac sunt necesari doi litri de vin roşu natural, fără adaosuri de apă, zahăr sau alte substanţe chimice, şi cinci mănuchiuri medii de leuştean verde, proaspăt. Se pune vinul la fiert, iar atunci când dă în clocot, se adaugă cele cinci mănuchiuri de leuştean. Se lasă în continuare la fiert câteva clocote, după care se ia de pe foc şi se lasă la temperatura camerei timp de opt-zece ore într-un vas acoperit. Băutura rezultată va avea gust amar şi culoare neagră. Se streoară, se pune în recipiente de sticlă şi se ţine la frigider. Se consumă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, 50 ml din această băutură. Dacă este prea amară se poate adăuga miere după gust. Se face o cură la şase luni cu această băutură. Rezultatele se vor vedea după câteva administrări, iar tensiunea foarte ridicată se va stabiliza în limite normale fără a mai prezenta creşteri bruşte.

Are proprietăţi sedative

Acest remediu se bazează pe efectele sedative ale leuşteanului, acesta fiind renumit şi pentru proprietăţile sale de a scădea tensiunea arterială. Este cunoscut ca un condiment foarte apreciat în bucătăria românească şi ca o veritabilă plantă medicinală cu acţiune antiinflamatorie, antibacteriană, antiparazitară, antivirală şi antifungică. Stimulează funcţia hepatică, reglează ciclul menstrual şi ameliorează dismenoreea. Leuşteanul mai poate fi utilizat ca leac în tratamentul afecţiu- nilor respiratorii având rol expectorant, emolient, dar şi în cel al afecţiunilor cutanate.