Main menu

header

696 6 1de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu

Odată cu înaintarea în vârstă, specialiștii susțin că una din trei persoane se confruntă cu cârcei, acel moment când mușchiul se umflă, iar persoana, oricât s-ar strădui, nu poate să-l relaxeze. De obicei, cârceii apar la unul dintre picioare, cel mai frecvent la nivelul gambei, coapsei și tălpii și durează de la câteva secunde la câteva minute sau chiar un sfert de oră. Deși sunt în general o problemă a adulților, cârceii se pot instala și la copii. Iată care sunt cele mai bune remedii oferite de natură.

Cauzați de lipsa calciului și a vitaminelor din complexul B

Una dintre cele mai cunoscute cauze ale apariției cârceilor este lipsa calciului, la care se adaugă carența de magneziu. Dacă oricare dintre cele două minerale lipsește din corp, crește excitabilitatea atât a mușchilor, cât și a terminațiilor nervoase care îi controlează. De asemenea, studiile arată că și lipsa unor vitamine din complexul B poate să ducă direct sau indirect la apariția cârceilor. În ceea ce privește cârceii repetați, aceștia pot fi urmare a fracturilor osoase. Cu cârceii se pot confrunta și sportivii amatori care exagerează cu mișcarea. Nu în ultimul rând, deshidratarea poate duce la cârcei. Odată cu apa, din corp se pierd și electroliții, sodiu și potasiu, dezechilibrele lor fiind o altă cauză a cârceilor. Un caz special îl constituie crampele nocturne care vă trezesc din somn, despre a căror cauză nu se cunosc multe lucruri, specialiștii menționând că acestea sunt provocate, cel mai posibil, de anumite mișcări involuntare din timpul somnului.

Masați locul dureros cu ulei de trandafir, busuioc sau lavandă

696 6 2Un remediu bun împotriva cârceilor, indiferent unde ar fi aceștia localizați, este masajul și aplicarea unei comprese calde. Crampele provocate de cârcei se ameliorează dacă vă ridicați pe piciorul afectat și călcați cu tălpile goale pe o suprafață rece de gresie sau un prosop umezit cu apă rece. Pentru a scăpa de cârcei, întindeţi şi înclinaţi vârful piciorului spre genunchi. Alternativ, apucaţi degetele de la picioare şi trageţi-le în direcţia genunchiului. Ridicaţi-vă şi plimbaţi-vă în jur, scuturând puternic piciorul. O veche metodă de ajutor constă în administrarea unei lingurițe rase cu pulbere de muștar care se ține pe cerul gurii până se dizolvă. La fel de bun este și uleiul de muștar cu care se fricționează zonele unde apar cel mai des contracțiile musculare. În plus, puteți masa lobul urechilor, porțiunea de sub genunchi, dar și locul dureros cu ulei de trandafir, lămâie, busuioc sau lavandă. În același timp, consumați o linguriță cu miere de albine în care puneți două picături de ulei de lămâie. Înainte de culcare, este utilă o baie caldă cu câteva picături de ulei de mentă sau de lămâie. De ajutor este și să masați ușor piciorul cu un dop de plută. De asemenea, puteți pune cataplasme cu ceapă. Curățați o ceapă, tăiați mărunt și adăugați un praf de sare. Puneți preparatul între două bucăți de tifon și așezați pe locul dureros. Păstrați până dispare senzația dureroasă.

Ungeți tălpile cu suc de lămâie

Din bătrâni se știe că pentru a scăpa de cârcei este indicat să ungeți tălpile, dimineața și seara, cu suc de lămâie, apoi să lăsați să intre bine în piele. Tratamentul durează trei săptămâni. După o pauză de două săptămâni, se poate relua. Pentru efect maxim, beți un pahar cu apă în care puneți o linguriță cu suc de lămâie. O plantă bună împotriva cârceilor este și crinul alb. Tocați mărunt o mână cu flori de crin alb, lăsați la macerat în țuică timp de zece zile, apoi filtrați. Cu preparatul obținut, fricționați zilnic gambele. Veți constata că în curând cârceii vor dispărea. Păpădia este, la rândul său, prietenul celor care suferă de cârcei. 500 g flori se pun la macerat într-o jumătate de litru de țuică sau de alcool și se lasă la macerat două săptămâni. Când crampele apar, se fricționează locul cu preparatul obținut. Un unguent binefăcător îl obțineți amestecând două părți suc proaspăt de rostopască şi patru părți vaselină. Cu acest preparat ungeți partea unde apar cârceii. Locurile afectate cel mai des de spasme se masează seara, înainte de culcare, cu un amestec obținut din 20 g propolis, pisat foarte mărunt, două linguri cu miere și o lingură cu unt. Leac cu vechi state în vindecarea cârceilor este decoctul de dafin. Fierbeți timp de cinci minute două lingurițe cu dafin într-un vas cu apă, apoi lăsați la infuzat un sfert de oră. Filtrați și adăugați în apa de baie. Tratamentul se face cel puțin o dată pe săptămână.

Consumați infuzie de silur

696 6 3Specialiștii în fitoterapie menționează că sucul de pelin poate stopa apariția cârceilor. Se dizolvă două lingurițe cu suc în 75 ml apă și se consumă timp de trei săptămâni, de trei-patru ori pe zi. Atenție! Nu măriți doza! Când simțiți că apar cârceii, consumați fiertură de pelin cu bere. Modul de preparare este următorul: 15 g rădăcină de pelin se pun pe foc împreună cu 250 ml bere, se aduce până la punctul de fierbere, apoi se mai lasă să fiarbă încă cinci minute. Se consumă o lingură cu această poțiune, de trei ori pe zi, între mese. Silurul s-a dovedit în timp a fi de ajutor celor cu cârcei. Se recomandă infuzie de plantă, preparată astfel: două linguri cu plantă se lasă la infuzat în 500 ml apă fierbinte timp de câteva ore, apoi se strecoară. Se consumă 125 ml, de patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. De asemenea, puteți opta și pentru maceratul de cimbru, preparat astfel: 10 g cimbru se lasă la macerat în 100 ml țuică, timp de o săptămână. Ulterior, se consumă 15 picături, de trei ori pe zi, puse în 50 ml apă. Nu în ultimul rând, administrați un amestec din ceapă, măceș și pin. Tocați mărunt cinci linguri cu ace de pin și amestecați cu trei linguri cu fructe de măceș și două linguri cu coji de ceapă. Preparatul obținut se pune la fiert într-un litru de apă, se aduce la punctul de fierbere, apoi se mai ține pe foc timp de zece minute. Se lasă să se răcească, într-un vas acoperit. Consumați zilnic un litru, timp de o lună.

Sfat! Un remediu dovedit este ciupirea zonei dintre buza superioară și nas, timp de 30 de secunde.

În timpul crampelor, inhalați fumul de la cinci frunze uscate și sfărâmate de ciumăfaie

Introduceţi în dieta zilnică laptele bătut

Pentru a le veni de hac cârceilor, extrem de importantă este alimentația. În acest sens, specialiștii recomandă să consumați la fiecare masă două lingurițe cu miere, amestecată cu migdale pisate, minimum o săptămână. De asemenea, după fiecare masă, administrați două lingurițe cu miere în care puneți semințe de floarea-soarelui. Pentru a restabili nivelul de potasiu din organism, mâncați zilnic 100 g cartofi copți la cuptor. Pentru atenuarea urgentă a crampelor provocate de cârcei, în timpul crizei, beți 150 ml apă de izvor în care dizolvați o jumătate de linguriță cu sare. Brânza de vaci este extraordinară în lupta împotriva cârceilor, întrucât conține mult calciu. Nu uitați să introduceți în dieta zilnică și lapte bătut. Acesta se consumă dimineața, pe stomacul gol, amestecat cu miere de albine. Cura durează șapte zile și se poate relua la nevoie.