Main menu

header

693 7 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Podbalul este una dintre plantele medicinale folosite de mii de ani, fiind remarcat inclusiv de Hipocrate sau de Avicena, care i-au evidenţiat calităţile terapeutice în vindecarea bolilor pielii şi ale aparatului respirator.

Facilitează evacuarea secreţiei căilor respiratorii

În frunzele de podbal au fost descoperite vitamina C, inulină, carotenoide, acid tartric şi malic. Infuziile şi decoctul din frunze au efecte antiinflamatoare şi emoliente datorită mucilagiului, care se prelinge pe mucoasele căilor respiratorii, formând o peliculă protectoare ce atenuează procesele inflamatorii. Saponinele conţinute în plantă ajută la diluarea şi evacuarea mai uşoară a secreţiei căilor respiratorii, produsă de viruşi sau de microbi. Una dintre cele mai eficiente formule este tinctura de podbal, preparată astfel: se amestecă în cantităţi egale flori proaspete şi ţuică de 60 de grade. Se macerează la întuneric, în vas închis ermetic, timp de șapte zile. Se iau 30-40 de picături, de două-trei ori pe zi, înainte de masă. Acest tratament are efect în toate formele de afecţiuni respiratorii. De asemenea, se poate recurge și la inhalații cu fumul rezultat din arderea frunzelor uscate, răsucite în formă de ţigară. Procedeul se repetă de patru-cinci ori pe zi.

Indicat în ulcerul stomacal și duodenal

Podbalul este redutabil și pe segmentul afecțiunilor gastrointestinale. Astfel, în cazuri de ulcer stomacal şi duodenal se bea suc proaspăt stors din frunze, câte o lingură, de patru ori pe zi. Sucul se obține din frunze proaspete de plantă, care se trec prin maşina de carne sau prin storcător. Terciul obţinut se strecoară prin pânză. Bolnavii cu probleme gastrice pot să amestece acest suc cu lichidul în care a fiert orez sau fulgi de ovăz. Pentru rezultate excelente în caz de tulburări ale stomacului se poate recurge și la formula de amestec din părţi egale de frunze de podbal, urzică, pătlagină, sunătoare şi coada-calului. Se iau două linguri din această combinație, se infuzează două ore în trei pahare cu apă clocotită. Se bea câte 1/2 de pahar, cu 40 de minute înainte de masă.

Ține sub control tensiunea arterială

Podbalul stă la baza unor preparate care contribuie decisiv la reglarea metabolismului dereglat al persoanelor supraponderale, ajutându-le pe acestea, implicit, să ajungă din nou la o stare optimă de sănătate. Se poate face o cură de trei-patru săptămâni cu următoarea formulă: se amestecă 80 g frunze de mure de mirişte, 10 g frunze de podbal şi 10 g frunze de mesteacăn. Din amestec se ia o lingură şi se infuzează în 250 ml apă fierbinte. Se bea câte un pahar, de două ori pe zi, dimineaţa şi înainte de prânz. Se face o pauză de şapte-zece zile între cure. De asemenea, podbalul este renumit pentru capacitatea de a ține sub control tensiunea arterială, fiind deseori recomandat în acest scop. Se amestecă 10 g frunze de podbal, 5 g frunze de mesteacăn, 15 g fructe de păducel, 10 g rădăcină de lemn-dulce, 15 g seminţe de mărar, 15 g coada-calului şi 10 g siminoc. Se infuzează o lingură rasă cu acest amestec în 250 ml apă clocotită. Se strecoară bine şi se bea în trei reprize, în timpul zilei.

Dozele mari de podbal sunt toxice, din cauza pirolizidinei, un alcaloid care poate afecta funcţionarea ficatului sau plămânilor