Main menu

header

693 7 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Plante redutabile pe segmentul cosmetic și al combaterii afecțiunilor pielii, sânzienele au o gamă largă de întrebuințări deopotrivă în industria înfrumusețării și ca opțiuni naturiste pentru o serie de boli cutanate.

Elimină cicatricele

Sânzienele cresc peste tot: prin tufişuri, fâneţe, pe marginea drumului. Varietatea galbenă în special este recunoscută pentru proprietățile cosmetice, având capacitatea de a curăţa pielea de pete, de semnele rămase în urma arsurilor, a acneei, a iritaţiilor. De altfel, unguentul din sânziene mai este indicat și împotriva cicatricilor vechi, inestetice, precum şi în cazul petelor rămase pe piele în urma infecţiilor ori a contactului cu diferite substanţe chimice. Unguentul care se recomandă se prepară astfel: se topește 1 kg unt, margarină sau untură de porc fără sare. Se pun două mâini cu flori de sânziene tăiate mărunt, se adaugă 50 g ceară de albine, se amestecă cu o lingură din lemn până devin maronii, apoi se ia de pe foc compoziția şi se lasă la macerat până a doua zi, când se încălzeşte uşor şi se strecoară prin tifon. Se păstrează la frigider, în cutii sau în borcane. Se tratează prin masare sau prin frecţie a zonelor afectate.

Înlătură reumatismul

Un unguent din sânziene special, care se poate utiliza numai pentru tenul uscat sau normal, este recomandat împotriva petelor generate de înaintarea în vârstă. Pentru a-l prepara, aveți nevoie de 500 g untură de porc și patru mâini cu flori de sânziene. Se încinge într-o tigaie untura şi apoi se adaugă florile. Se lasă să clocotească puţin, se amestecă bine, după care se opreşte focul. Se acoperă tigaia cu un capac şi se lasă la răcit peste noapte. În următoarea zi se încinge din nou, până ce compoziția este suficient de lichidă pentru a putea fi strecurată printr-o pânză deasă. Plantele rămase se presează bine şi se combină cu alifia care se toarnă în borcane mici, cu capac, şi se păstrează la frigider. Demn de remarcat este faptul că această formulă are și valoare terapeutică, fiind indicată în caz de reumatism, dacă se aplică pe articulaţiile dureroase.

Sfat! În caz de ten acneic, recurgeţi la comprese cu infuzia obţinută din trei linguriţe cu sânziene la o cană cu apă.