Main menu

header

de Ana trifan

În păstura pe care o fac albinele se găsesc cele mai valoroase substanţe, căci cu acest produs este hrănit şi ajutat să se dezvolte puietul stupului.

„Pâinea albinelor”
Păstura pe care o găsim în stupul de albine este ruda mai bogată în calităţi a polenului. Albinele recoltează grăuncioarele de polen din flori şi le depozitează în celulele din faguri. După depozitare, polenul este tasat şi frământat de albină până formează o masă compactă. Albina pleacă apoi din nou la cules, aduce iar polen, îl pune peste cel deja existent şi tasează din nou. Operaţiunea aceasta se repetă până când celula fagurelui este umplută pe trei sferturi. Peste acest preparat, albinele adaugă miere, apoi acoperă cu un strat fin de ceară. După 30 de zile de conservare în stup, putem spune că avem păstura - care este polenul adunat din flori şi îmbunătăţit cu substanţe secretate de albine, cu cantităţi mici de miere, microorganisme şi păstrat în condiţii de temperatură şi umiditate ridicate.
Păstura mai este numită şi „pâinea albinelor”, pentru că aceasta este chiar substanţa cu care este hrănit puietul din stup. Este un produs complex, căci are în conţinutul său toate vitaminele, 27 de minerale şi oligoelemente, zaharuri reducătoare (maximum 25%), lipide, proteine (minimum 20%), aminoacizi, o componentă antibiotică, un factor de creştere, hormoni naturali şi enzime.

Combate anemiile
Datorită calităţilor sale deosebite, păstura este un produs ideal spre a fi administrat copiilor nu numai în cazul unor probleme, ci şi ca un mic impuls în dezvoltarea acestora sau preventiv.
Păstura este de mare ajutor pentru persoanele cu anemii, pentru cele cu afecţiuni hepatice (hepatite acute sau cronice, ciroze umede sau uscate), cu afecţiuni ale tranzitului intestinal sau reumatism. Este recomandată pentru copiii care suferă de rahitism sau care au probleme în dezvoltare. Are o influenţă excelentă şi asupra sistemului nervos, comportându-se ca un ajutor de nădejde în perioadele de stres, surmenaj, suprasolicitare sau în cazuri de nevroze şi depresii. Poate fi folosită şi pentru a scăpa de insomnii.
Păstura combate tulburările de metabolism, obezitate, anorexie şi pierdere în greutate. Este un bun adjuvant şi pentru cei care încearcă să scape de ulcer. Bărbaţii pot apela la această substanţă pentru creşterea potenţei sexuale. Doamnele o vor găsi în compoziţia mai multor creme şi tratamente din industria cosmetică.

Se depozitează în recipiente mici
Păstura poate fi cumpărată de la apicultori şi din magazinele de produse naturiste sau cele cu profil apicol. Dacă vă pricepeţi sau aveţi rude care se ocupă cu albinăritul, trebuie să ştiţi că păstura se poate scoate în trei moduri: prin retezarea celulelor, prin tăierea în fâşii a fagurilor în care este depozitată păstura sau prin refrigerarea fagurilor, urmată de sfărâmarea cerii şi cernerea produsului obţinut.
Conservarea se face în recipiente cu volum mic (maximum 100 g) ce au fost atent spălate şi dezinfectate, apoi închise ermetic şi păstrate la răcoare. În momentul în care doriţi să folosiţi păstura lăsaţi borcanul o jumătate de oră - o oră la temperatura camerei.

Vine de hac asteniei
Dacă sunteţi astenic, vă puteţi pune pe picioare consumând zilnic câte opt-zece pastile de păstură. Dacă o administraţi copiilor, sunt de ajuns două pastile (dacă vârsta este între 1 şi 3 ani), patru pastile dacă micuţul are între 4 şi 5 ani şi şase pastile în cazul celor peste 6 ani şi al adolescenţilor. O puteţi combina cu alte produse ale albinelor: miere, propolis, lăptişor de matcă, toate surse bune de energie şi vitamine.
Extern, puteţi utiliza păstura pentru a vă face măşti naturale, ce vă vor asigura un ten proaspăt, mai ales că factorul antibiotic din acest produs vă poate ajuta să scăpaţi de acnee.

Atenţie! Păstura nu este recomandată diabeticilor, din cauza cantităţii mari de glucide pe care o conţine.