Main menu

header

de Călin Popa şi Eduard Popa

Una dintre plantele medicinale care revin în atenția specialiștilor pentru calitățile sale tămăduitoare este buruiana-de-junghi, care are o gamă mult mai extinsă de acțiune decât îi spune numele.

Soluţie pentru diaree

Buruiana-de-junghi a fost folosită în timp ca soluție imediată pentru probleme intestinale ca diareea sau disconfortul abdominal, întrucât are capacitatea de a strânge vasele sangvine și de a determina contracția musculară necesară ameliorării acestor simptome. De asemenea, grație unor remarcabile proprietăți analgezice și antimicrobiene, buruiana-de-junghi reprezintă o soluție eficientă împotriva unor afecțiuni bucale, cum sunt inflamațiile gingivale, infecțiile sau durerile dentare. Se poate face gargară cu decoct de plantă, o linguriță cu buruiană-de-junghi fiartă timp de cinci minute în 250 ml apă, care apoi se strecoară.

Acţiune rapidă în caz de umflături

Una dintre cele mai răspândite utilizări ale plantei este pe segmentul micșorării inflamațiilor. Buruiana-de-junghi are o îndelungată tradiție de utilizare în micșorarea suferinței generate de inflamarea nervului sciatic, precum și în scăderea febrei și eliberarea pentru organism a căilor de a se reface cu propriile puteri, întrucât întărește sistemul imunitar prin lupta eficientă cu microbii, notează organicfacts.net. De asemenea, infuzia de frunze de buruiană-de-junghi, preparată din o linguriță cu plantă la 250 ml apă clocotită, lăsată acoperită zece minute și apoi strecurată, este utilizată din timpuri străvechi pentru calmarea durerilor cauzate de artrită. La nivel extern, buruiana-de-junghi poate fi utilizată sub formă de decoct cu care se îmbibă un pansament, pe post de cataplasmă în cazuri de răni, umflături, zgârietui și alte răni superficiale, întrucât acționează rapid, prin intermediul taninilor pe care îi conține, pentru protecția împotriva infectării locului afectat și grăbirea vindecării.

Tratamentele pe bază de buruiană-de-junghi, inclusiv suplimentele, nu se prelungesc peste trei săptămâni maximum și se administrează la recomandarea unui specialist