Main menu

header

691 9 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Castraveţii, legume populare în toată lumea, sunt vedetele alimentare ale verii și, pe deasupra, comori de nutrienți pentru sănătatea organismului.

Curăţă organismul de deşeuri

Castraveții sunt bogaţi în nutrienţi, au conţinut redus de calorii și de grăsimi. Aceste legume conțin minerale, cum ar fi magneziu, potasiu, siliciu, necesare pentru numeroasele funcții ale corpului, de la susținerea sănătății oaselor la buna funcționare a inimii. De asemenea, castraveţii conţin multă apă, care elimină deşeurile din organism, hidratează şi sparge pietrele la rinichi. Totodată, vitamina B, precum şi conţinutul bogat de electroliți din castraveți tratează durerile de cap care însoțesc mahmureala, deci mâncaţi câteva bucăţi de castravete înainte de a merge la culcare în cazul în care aţi consumat mai mult alcool.

Tonifică articulaţiile

Magneziul, fibrele şi potasiul, toate conţinute din plin în castraveţi, au capacitatea de a ține sub control tensiunea arterială. În plus, sucul proaspăt de castravete are în compoziție un hormon necesar pentru a obţine celulele pancreatice responsabile cu producerea insulinei şi sunt recomandați pentru prevenirea diabetului. Un consum regulat de castraveți are efect asupra unor afecțiuni din gama celor inflamatorii: siliciul din castraveţi tonifică articulaţiile şi, în combinație cu morcovii, tratează durerea de gută şi problemele artritei reumatoide, prin scăderea nivelului acidului uric.

Întăresc gingia

Castraveții sunt renumiți pentru capacitatea de a contribui la o bună digestie și la scăderea în greutate. Sărace în calorii, aceste legume conțin în schimb multe fibre, ceea ce susține peristaltismul intestinal, evacuarea deșeurilor și implicit o bună microfloră intestinală. Un consum regulat de castraveți poate preveni instalarea cancerului, grație prezenței în aceste legume a unor substanțe care luptă eficient cu diferite tipuri de tumori (sân, prostată, ovare, cancerul de col uterin). De asemenea, sucul eliberat când mestecaţi castravetele întăreşte gingia şi vindecă inflamaţia. Castraveții sunt, de altfel, plini de substanţe fitochimice care combat respiraţia urât mirositoare şi elimină bacteriile din cavitatea bucală.

Consumul de castraveţi reglează aciditatea pielii, iar aplicarea externă ameliorează arsurile solare

Salată răcoritoare

Ingrediente: 2 căni cu castraveţi tăiaţi bucăţi, 1 cană cu ceapă roşie tocată, 2 linguri cu pătrunjel tocat, 1/2 cană cu tomate feliate în bucăţi mici, 4 linguriţe cu coriandru proaspăt, 1 ardei iute, 1 căţel de usturoi feliat, 1 cană cu iaurt degresat, sucul de la 1/2 lămâie, 1/4 linguriţă cu chimen, sare de mare.

Mod de preparare: combinaţi primele şapte ingrediente într-un castron şi pe celelalte într-un bol separat. Amestecați-le pe fiecare, apoi împreună şi serviţi.