Main menu

header

de Ana Trifan

Pecetea lui Solomon (Polygonatum odoratum), cunoscută popular ca şi cerceluş, clopotele, coada-cocoşului, coada-racului, este o plantă cu o înălţime de până la jumătate de metru, ce creşte spontan în aproape toate regiunile, de la câmpie până la pădurile de foioase din zonele de deal şi de munte. Planta poate fi însă cultivată şi în grădină. Tulpina este neramificată, iar frunzele cresc înfăşurate pe ea. Florile sunt albe, au formă de clopoţei şi înfloresc la subsuoara frunzelor. Au un miros dulceag şi înfloresc în luna mai.

Tratează bolile de plămâni
În scop terapeutic se folosesc de la pecetea lui Solomon rizomul şi rădăcina. Recoltarea acestora se face toamna, în luna octombrie.
Cerceluşul are o rădăcină cu proprietăţi astringente, ce pot ameliora dizenteria cronică, hemoroizii şi diareea.
Ca şi emolient, alantoina din pecetea lui Solomon acţionează ca un antiinflamator în cazul inflamaţiilor stomacului şi calmează ţesuturile iritate sau afectate. Proprietăţile mucilaginoase ale plantei ajută la calmarea iritaţiilor gastrice.
Pecetea lui Solomon este un expectorant utilizat de sute de ani pentru a trata bolile de plămâni, tuberculoza, tusea uscată (ajutând la producerea şi expectorarea flegmei din plămâni) şi stimulează, în general, secreţia fluidelor din corp.

Afrodiziac de top
Ca şi tonic, clopotele are calităţi reparatoare şi vindecătoare. În medicina ayurvedică indiană este considerat un bun afrodiziac, fiind una dintre cele opt rădăcini de plante folosite pentru a trata infertilitatea, pierderea sarcinilor şi hemoragiile.
Luată intern, rădăcina ajută la o mai rapidă vindecare a oaselor rupte!

Adio leucoree abundentă!
Pecetea lui Solomon este utilizată pentru ameliorarea problemelor feminine, reducând disconfortul provocat de menstruaţie. De asemenea, le ajută pe femei să scape de leucoreea abundentă.
În medicina chineză tradiţională, planta este folosită pentru a trata problemele cardiace. În laboratoarele din Europa de Vest sunt făcute studii pentru a se demonstra calitatea de tonic cardiac a plantei şi capacitatea ei de a scădea presiunea sângelui.
Pentru uz intern se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu rădăcină mărunţită, peste care se adaugă o cană cu apă clocotită. Se ţine acoperită zece minute, după care se consumă. Nu e indicat să beţi mai mult de două căni într-o zi.
Pentru decoct, folosiţi trei grame de pulbere de rizomi la o cană cu lapte cald. Beţi decoctul de două ori pe zi.
La magazinele de produse naturiste puteţi găsi atât ceaiuri, cât şi capsule de pecetea lui Solomon.

Avertisment! Fructele, de culoare negru-albăstrui, nu trebuie consumate, deoarece provoacă iritaţii gastrointestinale!

Cicatrizează rănile

În uz extern, pecetea lui Solomon ajută la vindecarea vânătăilor, a contuziilor, a abceselor, tăieturilor, rănilor, arsurilor provocate de soare, acneei, tumorilor pielii şi inflamaţiilor. Pentru atenuarea contuziilor şi vânătăilor se aplică timp de două săptămâni rizom fiert din pecetea lui Solomon pe locul afectat.
Planta este folosită şi în scopuri cosmetice, pentru a preveni ridurile şi a întineri şi înfrumuseţa pielea. O găsiţi în compoziţia unor creme hidratante şi în loţiunile demachiante.
Folosită ca şi cataplasmă, limpezeşte ochii, previne cearcănele şi stimulează vindecarea unor ţesuturi.