Main menu

header

690 8 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Recomandat ca hemostatic și anestezic de faimosul medic Avicenna și folosit în Evul Mediu ca remediu al sistemului nervos și cel digestiv, ciulinul și-a reintrat acum în drepturi, după o perioadă în care a fost dat uitării. Despre cât ajutor oferă sănătății cel mai cunoscut soi al acestei plante, ciulinul-laptelui, aflați din interviul cu fitoterapeutul Corina Nadoleanu (foto).

„Protejează organismul de daunele provocate de viruși”

- Considerat o Cenușăreasă de unii și o minune a naturii de alții, ciulinul-laptelui este un veritabil medicament natural. Ce bogăție de vitamine sau minerale ascund micuțele sale semințe?

- Studii făcute în Germania, în Statele Unite, în Italia și în Austria au demonstrat că ciulinul-laptelui este în acest moment unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afecțiunilor hepatice, care, din nefericire, în ultimii ani au înflorit. Mai mult, planta este un antitoxic redutabil, ajutând organismul să reziste celor mai puternice otrăvuri, de la ciupercile toxice, până la gazele industriale sau metalele grele. Și asta pentru că acest tip de ciuline conține întreaga paletă de vitamine, respectiv vitaminele A, D, E, K, dar și tot complexul de B-uri, saponine, micro și macroelemente, potasiu, seleniu, mangan, iod, calciu.

- Pentru că ați amintit de otrăvuri, cât de repede acționează ciulinul-laptelui în acest caz?

- Ciulinul-laptelui sau laptele de ciulin este un antioxidant foarte puternic şi protejează organismul de daunele provocate de viruşi, de radicalii liberi, dar şi de efectul advers al unor medicamente. Planta este şi un renumit antidot în cazul intoxicaţiei cu ciuperci, fiind de mare ajutor persoanelor care se confruntă cu astfel de probleme de sănătate. În acelaşi timp, laptele de ciulin poate fi administrat şi ca o măsură de prevenire a intoxicaţiei cu ciuperca deathcap, cea mai otrăvitoare specie de ciuperci. De altfel, există studii care au arătat că extractul de lapte de ciulin contracarează efectele toxice ale intoxicației cu ciuperci, dacă este luat până în zece minute de la momentul consumării. Dacă laptele de ciulin este administrat cu până la 24 de ore de la ingerare, scad șansele de moarte și daunele asupra ficatului. Se recomandă infuzie de ciulinul-laptelui, preparată astfel: peste două linguri cu flori mărunțite, se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat timp de 15-20 de minute. Ulterior se strecoară și se consumă. După două ore, pacientul trebuie să mai consume încă o cană.

„Vindecă mai rapid oasele fracturate”

690 8 2- În ce alte maladii mai sunt recomandate tratamentele cu ciulinul-laptelui?

- Un studiu interesant al cercetătorilor coreeni, apărut în publicaţia Biologie şi Medicină Experimentală, demostrează că ciulinul-laptelui contribuie la vindecarea mai rapidă a oaselor fracturate. Pentru adulţi, doza recomandată este o linguriţă cu pulbere de seminţe de ciulinul-laptelui de trei ori pe zi, înainte de masă, administrată împreună cu un pahar cu apă. Tratamentul durează zece zile. Împotriva varicelor, peste o linguriţă cu seminţe măcinate în râşniţa de cafea, se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se strecoară şi se administrează un sfert de cană, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Această plantă, în combinație cu anghinare și păpădie, este de mare ajutor și celor care suferă de afecțiuni biliare. În acest caz, se poate folosi atât macerat la rece, cât și infuzie. Pentru maceratul la rece, două lingurițe cu amestec se lasă la infuzat șase-opt ore într-o cană cu apă. Dimineața, se strecoară preparatul și se consumă pe stomacul gol. Se administrează trei căni pe zi, timp de două-trei săptămâni. În cazul infuziei, fierbeți o cană cu apă, apoi adăugați două lingurițe cu amestec. Lăsați 15 minute, strecurați și consumați trei căni pe zi, înainte de masă. Cura durează trei săptămâni. Ciulinul-laptelui este recomandat și în stări de nervozitate și de insomnie. Într-o cană cu apă se pune o linguriță cu flori mărunțite și se fierbe timp de cinci minute. Ulterior, se acoperă și se lasă la infuzat o oră. Se strecoară și se consumă, cu înghițituri mici, o jumătate de ceașcă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul durează zece zile.

- Este de folos această plantă și suferinzilor de cancer?

- Părerile sunt împărțite, dar există studii care arată că semințele de ciulinele-laptelui au eficiență dovedită în combaterea efectelor adverse ale citostaticelor. Un litru de infuzie combinată de ciulinul-laptelui, consumată timp de 20 de zile, susţine activitatea hepatică, menține capacitatea de luptă a sistemului imunitar și împiedică apariția simptomelor neurologice, provocate de administrarea citostaticelor.

Preparatele pe bază de ciulinul-laptelui sunt contraindicate copiilor cu vârste de până la zece ani, femeilor însărcinate și se recomandă prudență celor suferinzi de hipertensiune

„Uleiul este foarte bun în curele de slăbire“

- Recunoscut pentru calitățile sale este și uleiul de ciulinul-laptelui. La ce este bun și cum se folosește?

- Pentru început, trebuie culese semințele de ciulinul-laptelui în lunile august și septembrie. Acestea se lasă la uscat, ferite de vânt, apoi se păstrează în săculeți din pânză. De asemenea, semințele pot fi achiziționate de la orice magazin naturist. Uleiul din semințe de ciulinul-laptelui poate fi preparat în două feluri: pe baie de aburi și la rece. În cazul primei variante, într-o jumătate de litru de ulei de măsline se adaugă șase linguri cu semințe. Se pune la fiert pe baie de abur și se lasă pe foc preparatul până ce scade aproape de jumătate. Ulterior se strecoară și se depozitează în sticluțe închise la culoare. Dacă vreți să faceți uleiul la rece, adăugați două părți de ulei vegetal la o parte de semințe de ciulinul-laptelui. Lăsați la macerat trei săptămâni, apoi strecurați. Întrucât este un excepțional protector al ficatului, uleiul se folosește pentru a preveni afecțiunile hepatice. Se administrează o lingură cu ulei, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Cura durează o lună. În cazul eczemelor și leziunilor pielii, masați zonele cu probleme în fiecare zi cu acest ulei. În cazurile mai grave, puneți o compresă și lăsați să acționeze de seara până dimineața. Uleiul este foarte bun și în curele de slăbire. Se administrează o lingură de două ori pe zi, cu 30 de minute de masă. Pentru început, veți curăța corpul de toxine, apoi veți observa scăderea în greutate. Atenție! Tratamentele cu ciulinul-laptelui pot înrăutăți situația datorită modificării nivelului de estrogen din organism în cazul cancerului uterin, cancer de sân sau cancer ovarian.