Main menu

header

de Elena Şerban

Este considerată pe nedrept mai mult un furaj decât o plantă alimentară. Cu toate acestea, trebuie să ştiţi că secara se poate încadra şi la categoria plante medicinale dacă ar fi să ne luăm după conţinut (13% proteine, 2% grăsimi, 2,5% celuloză, 80% hidraţi de carbon, vitaminele B1, B2, PP, fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, substanţe azotate), dar şi după bolile tratate cu ajutorul ei.

Previne ateroscleroza
Secara este o plantă anuală cu tulpini înalte, ce se cultivă în general pentru hrana animalelor. Consumată de om, secara previne afecţiunile vasculare, hipertensiunea, dar şi ateroscleroza. Mai mult, este indicată spre a fi consumată mai ales de persoanele sedentare.
Seminţele secarei sunt energizante, remineralizante, emoliente, laxative, sedative, având un rol important în fluidificarea sângelui.
Această cereală-minune se poate utiliza pentru a înlătura sau calma abcesele, adenita, afecţiunile vasculare, afecţiunile inimii, amigdalita, angina difterică, arsurile, ascaridoza, ateroscleroza (prevenire), bufeurile (de căldură), constipaţia, contuziile, diabetul, enterita, enurezisul, epistaxisul, excitaţia cerebrală, hemoroizii, hepatita cronică, hernia, hipertensiunea arterială, hipervâscozitatea sangvină, infarctul miocardic, inflamaţiile renale şi gastrointestinale, leucoreea, menopauza, menstruaţia dificilă, negii, panariţiul, pneumonia, sedentarismul, supuraţiile, tuberculoza ganglionară.

Preparate uşor de realizat
Cel mai uşor mod de a beneficia de substanţele conţinute de secară este fie să mâncaţi pâinea preparată din această plantă, fie să beţi decoctul. Acesta se poate realiza dacă fierbeţi 30 g de seminţe într-un litru de apă.
O altă metodă de a consuma secara: puneţi o lingură cu făină de seminţe într-o cană cu 250 ml de apă la temperatura camerei. După opt ore strecuraţi. Este nevoie de trei căni cu astfel de preparat pe zi.
Constipaţia, bolile renale, cele de inimă, dar şi afecţiunile interne se vindecă mai uşor cu ajutorul mlădiţelor de secară. Puneţi la încolţit o mână de seminţe de secară. Când au încolţit şi mlădiţele au ajuns la circa un centimetru, tăiaţi-le şi spălaţi-le foarte bine. Daţi-le apoi prin maşina de tocat şi puneţi peste ele miere. Luaţi câte trei-patru linguriţe de trei ori pe zi.
De la secară, rezultate foarte bune are şi tinctura. Aceasta se prepară astfel: amestecaţi 200 ml suc de mlădiţe tinere de secară (obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe) cu 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. După ce lăsaţi la rece o zi, două luaţi câte o linguriţă de trei ori pe zi.

Atenţie! Acest amestec de miere şi secară trebuie preparat doar pentru trei zile, altfel se „strică”. Cura cu acest preparat dă rezultatele dorite după cel puţin o lună.