Main menu

header

de Elena Şerban

Despre nuci se ştie că au un conţinut foarte bogat în proteine, substanţe grase, zaharuri şi minerale. Valoarea energetică a unui kilogram de miez de nucă este echivalentă cu 6.364 de calorii. Cu toate acestea, este indicat să vă faceţi un obicei din a mânca miez de nucă. Măcar pentru simplu fapt că apariţia cancerului la sân, dar şi a maladiilor cardiace poate fi prevenită de consumul de nuci. Astfel, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent în SUA, acest fapt se datorează conţinutului mare de acizi graşi omega 3,  antioxidanţi şi fitosteroli.

Ţin arterele flexibile
Deşi iniţial efectele benefice ale consumului de nuci au fost testate pe şoareci, specialiştii afirmă că se aplică şi oamenilor.
„Este cunoscut faptul că o dietă sănătoasă poate preveni bolile cronice. Am demonstrat că nucile, asociate unei alimentaţii echilibrate - bogată în fructe şi legume -, reduc riscul dezvoltării cancerului la sân”, a spus coordonatoarea studiului, Elaine Hardman, de la Şcoala de Medicină a Universităţii Marshall.
Cercetările anterioare au arătat că nucile consumate la sfârşitul mesei reduc efectele negative ale mâncărurilor grase asupra arterelor.

Menţin inima sănătoasă
De asemenea, proprietăţile nucilor au efecte pozitive şi în cazul bolilor de inimă. „Deşi nucile sunt bogate în acizi graşi şi în calorii, aceşti acizi sunt nesaturaţi, deci «buni». Este nevoie ca acest subiect să fie aprofundat, pentru a se identifica acei compuşi bioactivi cărora le putem atribui anumite efecte benefice asupra sănătăţii”, a spus britanica Anna Denny, nutriţionist la „British Nutrition Foundation”.

Depozite de vitamina C!
Nu doar nucile „coapte” sunt indicate în consum. Şi cele verzi se folosesc pentru dulceţuri, întrucât conţin o cantitate mare de vitamina C. Şi când spunem mare, vorbim despre o cantitate de 40 de ori mai mare decât cea din sucul de portocale!