Main menu

header

689 7 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Folosit în medicina tradiţională chineză încă din timpuri străvechi, acest condiment parfumat e un remediu natural cu puternice efecte antibacteriene, calmante, antioxidante si imunostimulatoare.

Stimulează secreţia salivară

Anasonul stelat, cunoscut şi sub numele de anasonul chinezesc, este fructul unui arbore peren de mici dimensiuni, originar din nord-estul Vietnamului şi sud-vestul Chinei. Folosit în bucătărie pentru aromatizarea diverselor preparate dulci sau pentru îmbogăţirea gustului cărnii, anasonul stelat este apreciat şi în băuturile alcoolice, fiind un ingredient esenţial în prepararea absintului, de exemplu. Grație compoziției sale, anasonul stelat este eficient în prevenirea şi tratarea bolilor tractului gastrointestinal. Este considerat un remediu perfect în combaterea unor afecţiuni precum balonarea, crampele abdominale, flatulenţa, indigestia, constipaţia, gastrita sau viermii intestinali. Datorită uleiului volatil, stimulent al funcţiilor pancreatice şi intestinale, anasonul stelat uşurează evacuarea gazelor intestinale şi stomacale, stimulează apetitul ajutând digestia și este un redutabil antispasmodic intestinal. De asemenea, crește secreţia salivară.

Îmbunătăţeşte viaţa sexuală

Anasonul are un puternic efect antibacterian, fiind un adjuvant de excepţie în tratarea infecţiilor cu virusuri, bacterii sau fungi. De asemenea, ceaiul de anason stelat combate infertilitatea la femei, fiind un stimulent uterin puternic, care ajută la creşterea libidoului, fiind eficient împotriva infertilităţii şi îmbunătăţirea vieţii sexuale a femeilor. Ceaiul se prepară astfel: o linguriţă cu anason stelat se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se poate bea cantitatea fracţionat, înaintea meselor principale.

Recomandat în anorexie

Ceaiul de anason ajută şi la întărirea imunităţii organismului, datorită substanţelor nutritive conţinute, ce creează o fortăreaţă împotriva atacului radicalilor liberi sau a agenţilor patogeni. Printre celelalte indicaţii terapeutice ale anasonului stelat se numără prevenirea cancerului gastric, intestinal şi pulmonar, tratarea hepatitei virale, ameliorarea simptomelor de răceală şi gripă, calmarea arsurilor stomacale și rectale şi a durerii şi combaterea anorexiei.

Consumat fără consultarea medicului sau în doze necorespunzătoare, ceaiul de anason prezintă un risc de intoxicații și efecte secundare nocive (convulsii, vărsături şi irascibilitate)

Remediu de tradiţie

În tradiţia populară, anasonul stelat se întrebuinţa la prepararea unor băuturi alcoolice şi ca aromatizant în industria farmaceutică şi alimentară. Ceaiul din frunze sau decoctul din seminţe se lua contra răcelii şi răguşelii. Frunzele crude, zdrobite în unt, au fost utilizate sub formă de cataplasme contra durerilor de urechi. Ceaiul sau decoctul se lua în bolile de stomac şi de intestine.