Main menu

header

688 9 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Rapiţa se situează pe primele locuri în clasamentul producţiei de ulei comestibil, este și o excelentă plantă meliferă, putând asigura producţia a 50 de kilograme de miere la fiecare hectar de cultură, iar ultimii ani au fost revoluţionari în ceea ce priveşte interesul asupra folosirii plantei în fabricarea biodieselului, un combustibil mai ieftin şi mai puţin poluant. Însă rapiţa are şi numeroase întrebuinţări medicale.

Redutabil emolient

Acțiunea farmacologică a rapiței este extinsă, planta fiind un excelent depurativ, dezinfectant, emolient, expectorant, vitaminizant, nutritiv, cicatrizant. Grație acestor calități, rapița poate fi utilizată în cazuri de afecțiuni respiratorii cum sunt anginele, bronșita sau tusea persistentă. Se poate administra planta sub formă de ceai din una-două linguri cu rapiță mărunțită sau frunze proaspete puse în 250 ml apă clocotită pentru zece minute. Se strecoară și se pot bea două infuzii pe zi, timp de până la trei luni, fiind de ajutor și în cazuri de gută.

Leac pentru furuncule

Una dintre recomandările cel mai frecvente ale infuziei de rapiță se întâlneşte în afecțiuni renale, întrucât planta este un foarte bun diuretic. În plus, uleiul de rapiţă are calităţi excepţionale în tratarea bolilor tubului digestiv, ajutând de asemenea la drenarea ficatului, eliminând constipaţia şi paraziţii intestinali. Pentru uz extern, se pot aplica, totodată, comprese cu infuzie de rapiță sau felii de rădăcină proaspăt recoltată, dar şi ulei de plantă, pentru vindecarea arsurilor mai uşoare, calmarea durerilor, ca şi împotriva abceselor, degerăturilor, furunculelor, ulcerului varicos şi rănilor. Patru lingurițe cu plantă mărunțită se pun la 250 ml apă clocotită. Se lasă pentru zece minute lichidul acoperit, după care se strecoară. Se poate folosi extern la spălături, comprese sau chiar cataplasme, care se țin, în funcție de toleranța individuală, până la 12 ore. Se pot aplica de două sau de mai multe ori pe zi.

Datorită conţinutului său de vitamina E, uleiul de rapiţă are proprietăţi antioxidante şi de regenerare celulară, aşa că poate fi adăugat în cada cu apă caldă (la o temperatură suportabilă pentru corp) seara, înaintea unei băi de relaxare de 15-20 de minute