Main menu

header

687 10 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Fructe minunate, cu un gust de excepție, fragii de pădure sunt un dar al naturii, întreaga plantă, de la rădăcină până la parfumatele roade, stând la dispoziția sănătății oamenilor.

Combate ateroscleroza

Despre fructele de pădure există o abundență de sfaturi de la nutriționiști, care le recomandă pentru calitățile de excepție și beneficiile pentru organismul uman. În cazul fragilor de pădure, aria de acțiune a fructelor se extinde și în cazul frunzelor. În medicina naturistă se folosesc frunzele de fragi de pădure recoltate în timpul înfloririi și care au un gust astringent. Conțin cantități mari de tanin, flavonoide, ulei volatil, săruri minerale. Ca urmare, frunzele au efect astringent, antidiareic și diuretic. Pot fi utilizate în afecțiuni cardiace cum sunt ateroscleroza sau hipertensiunea. Se poate administra infuzia de frunze, preparată astfel: o linguriță cu plante mărunțite se pune la o cană cu apă opărită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma trei-patru căni pe zi. De asemenea, frunzele de fragi de pădure pot fi adăugate la ceaiurile de plante, pentru îmbunătăţirea gustului acestora. Dar nu numai atât. Din ele se prepară o loţiune care se foloseşte extern, în tratarea rănilor şi arsurilor minore.

Potoleşte nervii

687 10 3Conținutul în vitamine al fragilor de pădure este remarcabil, cu un accent special pe vitamina A. Demn de menționat este faptul că, potrivit literaturii de specialitate, fragii de pădure sunt fructe permise diabeticilor, precum și în curele de slăbire, întrucât zece fragi de mărime medie conţin numai 60 de calorii. Pe lângă calitățile nutritive, au efect tonic, remineralizant, diuretic, antigutos, depurativ, detoxifiant, laxativ, reglator hepatic. Toate aceste pro- prietăți recomandă aceste fructe pentru calmarea nervilor, reglarea activității endocrine și acțiunea bactericidă. Se pot folosi sub formă de suc, obținut prin zdrobirea fragilor cu o furculiță, până rezultă o pastă, după care se pun într-un tifon curat și se storc cu mâna până la obținerea lichidului roșiatic. Se bea un pahar, pe stomacul gol, cu 15-20 de minute înainte de micul dejun. De asemenea, fragii de pădure pot fi consumați și în stare crudă, ca aperitiv, câte 250-500 g pe zi, în cure de câteva zile, întotdeauna înainte de mese.

De ajutor în boli renale și vezicale

Fragii de pădure sunt bogați în vitamina C, pectină, acid salicilic, săruri de potasiu, zaharuri. Pot fi consumaţi ca atare, proaspeţi, sau preparaţi în siropuri, dulceţuri, sucuri, îngheţate, marmelade, gemuri, lichioruri etc. Pe lângă gustul minunat, au proprietăţi diuretice, detoxifiante, antiinflamatorii şi astringente. Stimulează pofta de mâncare, dar contribuie semnificativ și la prevenirea unor tipuri de cancer, arată specialiștii. De asemenea, fragii de pădure sunt foarte utili în tratamentul inflamaţiilor gastrointestinale şi ale mucoasei bucale. Consumul acestor fructe, în special în stare crudă, poate aduce beneficii însemnate organismului. Sunt de ajutor în cazuri de afecțiuni ale ficatului (hepatite acute și cronice), boli renale și vezicale, anemie, tulburări de tranzit intestinal, colesterol mărit, constipație, diabet, enterită acută, enterocolită.

Previne deteriorarea funcțiilor cognitive

Plini de antioxidanți, fragii de pădure susțin imunitatea organismului și asigură o bună detoxificare naturală. Au capacitatea de a combate acțiunea nocivă a radicalilor liberi din organism. De asemenea, sunt renumiți pentru proprietatea de a scădea tensiunea arterială, protejând astfel inima. În plus, tonifiază sistemul nervos, prevenind, ca alte fructe din aceeași categorie, deteriorarea funcțiilor cognitive odată cu înaintarea în vârstă.

Poate decolora pistruii

Fructele de pădure în general și fragii în mod deosebit sunt ingrediente cu succes garantat pentru îngrijirea tenului. Grație antioxidanților din compoziție, fragii stau la baza multor produse cosmetice, dar sunt folosiți deseori și pentru realizarea unor măști naturale acasă, întrucât aceste fructe sunt antiinflamatoare, tonifică pielea, previn formarea ridurilor și le estompează pe cele existente și, nu în ultimul rând, pot decolora pistruii. O mască foarte eficientă pentru tenul uscat se prepară din o lingură cu piure de fragi în amestec cu smântână și talc, până la obținerea unei paste consistente. Se aplică pe față, se menține 20-30 de minute, apoi se clătește cu apă din abundență.

Pont! De la fragul de pădure se foloseşte şi rădăcina, din care se face un ceai eficient contra tusei.

Există multe persoane alergice la fragi; înainte de folosirea preparatelor care conțin aceste fructe, este bine să vă testați

Cremă de fragi

687 10 4Ingrediente: 500 g fragi de pădure, 250 g zahăr, 6 foi de gelatină, 400 g smântână pentru frişcă.

Mod de preparare: se spală și se scurg bine fructele, se trec printr-o sită, apoi se amestecă bine cu zahărul. Gelatina se prepară conform instrucțiunilor, apoi se combină cu fragii de pădure, adăugându-se la final și frișca bătută spumă. Se răstoarnă compoziția într-o formă umezită și se dă la frigider pentru câteva ore. Se servește ornată cu fructe întregi.