Main menu

header

687 10 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Una dintre plantele folosite prin tradiție preponderent pentru o serie de afecțiuni externe este rodul-pământului, care și-a cucerit renumele de tratament eficient împotriva unor tipuri de dureri și inflamații.

Ideal pentru hemoroizi

Potrivit literaturii de specialitate, rodul-pământului este eficient împotriva alergiilor, fiind un bun antiinflamator, precum și pentru tratarea astmului, prin acțiunea antialgică. Pentru combaterea acestor neplăceri se poate administra sub formă de infuzie. Se pune o linguriță cu plantă (frunze) uscată și mărunțită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, apoi se strecoară. Se amestecă bine cu miere după gust (dacă nu există contraindicații) și se consumă cu lingurița, în cursul întregii zile. Se poate folosi o perioadă maximă de trei luni.

Împotriva uneia dintre cele mai răspândite afecțiuni de care poate suferi omul modern, hemoroizii, rodul-pământului acționează eficient. Planta poate fi folosită atât intern, cât și extern. Astfel, două lingurițe cu rădăcină mărunțită de plantă se pun la 250 ml apă și se fierbe această cantitate pentru zece minute, apoi se strecoară. Se pot consuma câte trei căni pe zi. Extern se pot face cu acest ceai spălături de mai multe ori pe zi sau se aplică local comprese care se țin, în funcție de toleranță, până la 12 ore. Se poate asocia cu unguent de gălbenele sau propolis. De asemenea, infuzia din două lingurițe cu frunze de plantă lăsate 15 minute în 250 ml apă clocotită este de mare folos, sub formă de comprese, pentru inflamațiile ochilor.

Antinevralgic natural

Administrată intern, planta acționează asupra tractului digestiv, distrugând paraziții intestinali și fiind un excelent purgativ. Se poate recurge la infuzia din frunze de plantă, o linguriță la o cană cu apă clocotită, care se lasă acoperită timp de zece minute, apoi se strecoară și se consumă câte puțin pe parcursul zilei. Nu în ultimul rând, prin efectul său antinevralgic, rodul-pământului poate fi folosit pentru ameliorarea unor dureri diverse.

Pont! Calitățile plantei o recomandă pentru vindecarea rănilor și împotriva umflăturilor generate de entorse sau de alte vătămări externe.