Main menu

header

686 7 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Un compus chimic care se găsește în castanele sălbatice, necomestibile, va fi utilizat în viitor pentru îmbunătățirea procedurii de depistare timpurie a cancerului.

Gel din molecule fluorescente

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le întâmpină medicii pe parcursul depistării unei eventuale mase tumorale este lipsa luminii. Dar cercetătorii de la City College, din New York, au descoperit faptul că esculina, compus care se găsește în castanele sălbatice, poate sta la baza unui gel din molecule fluorescente, care să îmbunătățească semnificativ rezultatele investigațiilor computerizate sau cu ultrasunete, notează „Daily Mail”. Mai exact, gelul inventat de specialiștii americani va spori șansele de depistare timpurie a cancerului, înainte ca acesta să se extindă, cu șanse crescute de vindecare pentru pacienți.

Masele tumorale apar luminoase pe ecran

Gelul derivat din esculină răspunde la radiații și, mai mult, compusul este benefic pentru sistemul circulator. „Posibilitatea de a dezvolta o aplicație concretă din acest gel oferă potențialul de a îmbunătăți tehnicile curente de depistare a cancerului”, explică expertul Jan Grimm, care adaugă că produsul este, totodată, ieftin, sigur și prietenos cu mediul. De altfel, acest extract reacționează mult mai bine pe parcursul investigațiilor, făcând masele tumorale să apară luminoase pe ecran. În medicina tradițională, frunzele castanului sălbatic sunt folosite pentru tratarea unor inflamații. Materiile active ale plantei acţionează asupra rezistenţei pereţilor venoşi, măresc permeabilitatea vaselor coronare şi influenţează coagularea sângelui.

Niciuna dintre materiile prime furnizate de castanul sălbatic (aesculus hippocastanum) nu se întrebuinţează decât sub formă de produse fitofarmaceutice, planta fiind considerată toxică