Main menu

header

685 8 2de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Ca singură sursă naturală de aminoacizi esențiali, soia nu trebuie să lipsească din alimentația omului modern, asaltat de junk-food și de produse procesate.

Scade trigliceridele

Soia este unul dintre marile daruri ale naturii. Pe lângă aminoacizii esențiali care o scot în evidență, mai conține minerale importante, vitamine, fibre şi acizi graşi Omega 3. În anii 1990 au fost publicate rezultatele mai multor studii clinice care susţineau că proteinele din soia reduc nivelul colesterolului şi al trigliceridelor. Potrivit acestor cercetări, o persoană trebuie să acumuleze zilnic în jur de 47 g proteine din soia. O modalitate de a introduce soia în alimentaţie este de a consuma băuturi care conţin proteine de soia sau pulpă de soia. De asemenea, s-a demonstrat că proteinele din soia scad nivelul de trigliceride în timp ce conservă colesterolul HDL („bun”). Ca urmare a acestor constatări, autoritatea americană în domeniul siguranței alimentare, FDA, a aprobat un proiect care atestă eficiența proteinelor din soia în tratarea şi prevenirea bolilor cardiace coronariene.

Influențează pozitiv metabolismul femeilor aflate la menopauză

Produsele alimentare pe bază de soia au o cantitate ridicată de calciu, magneziu şi fosfor, consideraţi factori importanți în susținerea sistemului osos. De asemenea, soia conţine isoflavone, care ajută la îmbunătăţirea densităţii osoase, prevenind astfel fracturile. Unul dintre acești compuși acţionează similar medicamentelor folosite în tratarea osteoporozei. De asemenea, consumul de soia influențează pozitiv metabolismul femeilor aflate la menopauză. S-a demonstrat, în cadrul unor teste riguroase, că un consum de 40 g proteine de soia zilnic, timp de șase luni, a sporit densitatea minerală osoasă a femeilor care au participat la studiu. Rezultatele au fost confirmate de serii de cercetări ulterioare, care au arătat, de asemenea, că soia poate crește în mod natural nivelul de estrogen, combătând astfel simptome specifice menopauzei, cum sunt bufeurile, insomniile, tulburările de memorie.

PONT. Proteinele din soia au demonstrat capacitatea de a combate cancerul de prostată.