Main menu

header

684 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Campioane ale antioxidanților, dudele sunt redescoperite cu entuziasm și în România, după ce sute de studii au atestat faptul că aceste fructe pe care de multe ori le calcă în picioare trecătorii sunt adevărate comori pentru sănătate.

Ajută la creşterea producţiei de oxid nitric

684 6 2Dudul a fost cultivat mult timp doar pentru frunzele care constituiau hrana viermilor de mătase. Dudele, căzute de cele mai multe ori pe marginea drumului, nu s-au numărat printre fructele preferate, dar studii numeroase le-au pus în evidență calitățile de excepție și astăzi sunt tot mai căutate. Fructele de dud se coc la începutul verii şi au dimensiunea unor mure, de aici şi denumirea populară „mure de copac”. Conţin vitamina C şi vitaminele A şi E, acid folic şi betacaroten. Sunt bogate în grupul de vitamine B, vitamina K şi în minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu şi mangan. Potrivit specialiștilor, dudele sunt redutabile prin conținutul mare de antioxidanți, dintre care se remarcă resveratrolul, antioxidant cu efect benefic asupra celulelor și care previne îmbătrânirea. Acest polifenol ajută la buna funcționare a sistemului circulator și crește producția oxidului nitric, substanță ce reglează transmisiile dintre neuroni. De asemenea, culoarea închisă a acestor fructe se datorează unei substanțe numite antocianină, pigment cu valențe antioxidante care protejează organismul împotriva afecțiunilor neurologice sau a bolilor inflamatorii. Tot grație prezenței antioxidanților, fructele de dud sunt aliați redutabili în lupta cu cancerul sau cu infecţiile bacteriene.

Protejează ochii de acțiunea radicalilor liberi

Dudele contribuie la sănătatea sistemului digestiv prin cantitatea mare de fibre pe care o conțin. De asemenea, aceste fructe mai conțin carotenoizi, ca luteina, care protejează ochii de acțiunea radicalilor liberi. Pe de altă parte, folosite de sute de ani în medicina chineză, și frunzele de dud şi-au dovedit acţiunea benefică în cazul pacienţilor cu diabet zaharat sau hiperuricemie, afecţiuni care prezintă riscuri importante asupra sănătăţii. Frunzele de dud reduc glucoza din sânge, acţionează asupra acidului uric prin scăderea acestuia, sporesc consumul de glucoză în celulele grase, protejând pancreasul, inhibă peroxidarea lipidelor şi scad stresul oxidativ. Se pot administra sub formă de infuzie, preparată astfel: două linguriţe cu frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se pot consuma două-trei căni pe zi. De asemenea, dudele ajută la prevenirea formării de cheaguri de sânge și scad riscul bolilor de inimă. Mineralele conţinute de aceste fructe ajută la reglarea tensiunii şi a bătăilor inimii, iar aportul de fier se traduce prin detoxifierea sângelui, prevenirea anemiilor şi menţinerea sănătăţii ficatului.

Folositoare la o mai bună concentrare

Vitamina C şi flavonizii din compoziţia fructelor de dud ajută la întărirea sistemului imunitar şi protejează organismul împotriva răcelilor şi infecţiilor. Potasiul şi manganul din compo- ziţie au, de asemenea, efecte benefice pentru imunitate. În plus, dudele sunt considerate fructe ideale pentru micul dejun întrucât asigură necesarul de energie pentru întreaga zi. În aceste condiții, sunt recomandate și sportivilor, nu numai pentru faptul că ajută la creşterea rezistenţei la efort, ci şi pentru mărirea masei musculare. În China, fructele uscate sunt folosite pentru ceai şi se consideră că au efect benefic pentru auz. Tot aici s-au efectuat studii legate de observarea beneficiilor dudelor pentru buna funcţionare a creierului. S-a constat că fructele ajută la combaterea stresului şi la o mai bună concentrare. Totodată, sucul din fructe de dud este folosit pentru prevenirea căderii părului, prin masarea scalpului. Metoda naturistă dă rezultate şi împotriva firelor albe. Tot la nivel extern, sucul de dude, extras înainte de completa maturare a fructelor, conţine circa 25 g acid citric la litru și, ca urmare, se utilizează ca astringent, pentru gargare contra stomatitelor şi a aftelor.

Laxativ natural fără efecte secundare

Fructele de dud sunt recomandate persoanelor care suferă de constipaţie. Cele mai indicate sunt, potrivit specialiştilor, dudele de culoare închisă. Specialiștii recomandă consumul a 100-150 g dude de culoare închisă dimineața, pe stomacul gol, ca laxativ natural fără efecte secundare. În același timp, dudele au foarte puține calorii - 57 la fiecare 100 de grame de fructe. În aceste condiții, sunt recomandate pentru scădere în greutate. Dudele conferă beneficii surprinzătoare și ca măști cosmetice. Singure sau în combinație cu iaurt, miere sau ou, în funcție de tipul de ten, ajută la reducerea ridurilor, hidratează pielea şi tratează acneea. Specialiştii recomandă folosirea fructelor deschise la culoare, pentru a evita pătarea tenului. Pentru consum întotdeauna alegeți dudele cu un aspect cărnos, nu foarte moale, lipsite de tăieturi sau de lovituri. Pot fi păstrate la rece vreme de o săptămână, în pungi pentru alimente bine închise. Dudele se alterează foarte ușor și de aceea este bine să fie consumate într-un interval cât mai scurt de timp. Este recomandat să fie spălate ușor în apă rece, într-un bol, și nu sub un jet puternic de apă.

O cură cu dude este întotdeauna binevenită. Dacă se consumă zilnic 200 g de fructe pe stomacul gol, organismul se va curăţa de toxine în doar zece zile

Prăjitură cu dude

684 6 3Atunci când nu sunt consumate ca atare, din dude se pot prepara gemuri, dulcețuri, siropuri. Sunt un ingredient excelent în înghețate, smoothie-uri sau, în varianta uscată, în prăjituri. Pot fi consumate la micul dejun alături de un iaurt simplu de casă sau împreună cu cereale. Sunt preferate în tarte, alături de alte fructe de pădure, sau în plăcinte.

Ingrediente: 150 g dude, 200 g făină, 2 ouă mari, 100 g zahăr tos, 100 g zahăr brun, 100 g unt moale, 2 linguriţe cu esenţă de vanilie, 5 linguri cu lapte, 3 linguri cu zahăr pudră.

Mod de preparare: preîncălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius şi ungeţi cu unt o formă de tartă. Dudele le spălaţi, le lăsaţi să se zvânte şi le curăţaţi de codiţe. Mixaţi 50 g dude şi laptele într-un blender, apoi strecuraţi printr-o sită fină. Ouăle le spumaţi cu mixerul, apoi adăugaţi zahărul şi mixaţi în continuare. Puneţi şi untul moale, amestecând foarte bine, apoi adăugaţi vanilia şi jumătate din cantitatea de făină. Omogenizaţi şi turnaţi patru linguri cu sucul strecurat de dude şi lapte. Completaţi cu restul de făină şi amestecaţi uşor, până când toată făina este încorporată în aluat. Răsturnaţi compoziţia în tavă şi deasupra presăraţi fructele de dud rămase, în aşa fel încât acestea să intre în aluat, apoi daţi la cuptor pentru 35-40 de minute, până când prăjitura trece testul scobitorii. Lăsaţi la răcit aproximativ zece minute, după care scoateţi şi puneţi pe un grătar. Între timp, sucul rămas îl amestecaţi cu zahărul pudră şi puneţi pe foc mic, până se leagă puțin. Cu acest sirop ungeţi prăjitura.