Main menu

header

684 9 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Rudă apropiată a verzei, cu aceleași calități, gulia este foarte apreciată în Occident și în țările nordice. Grație proprietăților sale, poate intra ușor în categoria superalimentelor cu beneficii uriașe pentru sănătate.

Elimină cârceii și durerile musculare

Gulia este o sursa bogată de vitamine (B6, C) și minerale precum potasiu, magneziu, calciu, cupru. Alături de acestea, la loc de cinste se află fosforul, care are un rol esenţial în formarea şi menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor. Copiilor în creştere sau celor suferinzi de rahitism li se recomandă să consume suc proaspăt de gulii. Având proprietăţi tonice şi mineralizante, acesta, în combinaţie cu sucul de morcov sau de ţelină, este excelent pentru întărirea sistemului osos, ceea ce ține la distanță una dintre afecțiunile cele mai des întâlnite, osteoporoza. Sucul se obține cu ajutorul storcătorului de fructe și se administrează câte 100 ml de trei ori pe zi. Chiar dacă se folosește perioade lungi, nu au fost semnalate efecte adverse. Același suc este indicat pentru combaterea contracţiilor musculare şi atenuarea durerilor cauzate de acestea. Consumat zilnic, la micul dejun, câte un pahar, sucul de gulie poate face minuni în cazul cârceilor.

Încetinește declinul cognitiv al vârstnicilor

Gulia întăreşte sistemul imunitar și ajută la formarea hemoglobinei, este un antioxidant de calibru și, prin compușii săi, contribuie semnificativ la creşterea şi regenerarea ţesuturilor, precum și la menţinerea pH-ului sângelui. Toate aceste calități recomandă consumul guliei, alături de alte crucifere, în prevenirea unor tipuri de cancer, precum și pentru încetinirea declinului cognitiv al persoanelor în vârstă, arată studii derulate la Universitatea din Boston, SUA. O altă direcție de acțiune a guliei este pe segmentul afecțiunilor pulmonare, unde această legumă se remarcă în mod deosebit, administrată sub formă de sirop. Așadar, dacă suferiți de angine, bronșite, tuse persistentă sau guturai, scobiți o gulie și umpleți cavitatea cu zahăr. În câteva ore se va forma un sirop care se poate administra cu lingurița.

Pentru cei care vor să slăbească, gulia este alegerea ideală, cu doar 27 de calorii la fiecare 100 de grame

Remediu în abcese

Aplicată extern, gulia este un remediu eficient în tratarea mai multor afecțiuni. Astfel, în caz de abcese sau furuncule se coace în cuptor o gulie cu coajă (este coaptă când intră degetul în ea). Se lasă să se răcească ușor și se taie în două. Degerăturile se tratează cu jumătățile guliei, presând ușor, ca să iasă sucul. Gulia este, de asemenea, un bun remediu împotriva acneei și nu aveți nimic altceva de făcut decât să consumați zilnic o cantitate mică de legumă în stare crudă. De altfel, este delicioasă în toate formele, atât crudă, cât şi gătită: se poate face piure, se poate prăji aidoma cartofilor, se poate coace la cuptor, mura sau poate face parte din diverse salate.