Main menu

header

683 6 1de Călin Popa şi Raluca Ogaru

Apetisante, delicioase, pline de compuși benefici pentru organism, vișinele stau la loc de frunte și în gastronomie, și în curele de detoxifiere, și în ansamblul numit stil de viață sănătos.

Susţin sistemul imunitar

Specialiștii sunt de părere că vișinele nu pot lipsi din meniul unei persoane care dorește să se mențină într-o bună stare de sănătate. Studii numeroase atestă faptul că antioxidanții prezenți în aceste fructe au o acțiune superioară vitaminei E, fiind comparabili cu cei de sinteză, notează mercola.com. De asemenea, vișinele conțin vitamina C, binecunoscută pentru susținerea sistemului imunitar, precum și carotenoide, cianidine și antocianine, acestea din urmă legate de prevenirea cancerului. „Există suficiente dovezi științifice în sprijinul faptului că cianidina reduce riscul transformării celulelor sănătoase în celule canceroase”, arată National Cherry Growers & Industries Foundation, din SUA.

Benefice în osteoartrită

Consumul de vișine are efect antiinflamator, ameliorând afecțiuni asociate cu inflamațiile, cum sunt guta sau osteoartrita. Un studiu derulat pe 600 de voluntari a pus în evidență faptul că 10-12 vișine consumate zilnic reduc riscul de atac de gută cu 35%. Concret, două porții de vișine după o masă copioasă, mai ales de seară, generează o scădere cu 15% a acidului uric, iar consumul timp de patru săptămâni de tarte cu vișine ameliorează simțitor reacția inflamatorie a organismului la cristalele de acid. În ceea ce privește durerile articulare, potrivit rezultatelor mai multor cercetări, persoanele cu osteoartrită care au consumat suc de vișine de două ori pe zi au consemnat scăderi semnificative ale disconfortului provocat de această afecțiune.

Optimizează transformarea glucozei în organism

683 6 2Potrivit literaturii de specialitate, vișinele activează anumiți receptori din țesuturi, facilitând o optimizare a metabolizării glucozei și grăsimii din organism. De asemenea, introducerea vișinelor în meniu este creditată cu sporirea nivelului de melatonină, substanță în legătură cu regenerarea organismului și combaterea stresului oxidativ, ceea ce induce un somn profund și odihnitor. Demn de menționat este faptul că aceste fructe își păstrează foarte bine și savoarea, și proprietățile atunci când sunt folosite în produse culinare, deci expuse la temperaturi înalte, precum și sub formă de suc.

Reduc grăsimea abdominală

Este binecunoscut faptul că grăsimea abdominală aduce după sine o mulțime de neplăceri pentru sănătate, întrucât poate ajunge să înconjoare organele aflate în cavitatea abdominală şi predispune la afecţiuni precum bolile cardiace sau chiar demenţa. Iar cel mai mult are de suferit sistemul cardiac. În aceste condiții, este bine de știut că vișinele sunt un aliat de excepție împotriva acumulării grăsimii abdominale. Studii efectuate pe animale de laborator au evidențiat faptul că pudra de vișine administrată în condiții de regim normal contribuie la acumularea unei cantități mult reduse de grăsime în zona abdomenului. În paralel, prin scăderea nivelului trigliceridelor, aportul de substanțe benefice din vișine este luat în considerare de specialiști în lupta cu afecțiunile cardiace, ucigașul numărul unu în lumea contemporană.

Diminuează durerile musculare

Pentru cei care au în stilul de viață practicarea regulată a exercițiilor fizice, ca și pentru atleții care își supun musculatura unor presiuni constante, vișinele sunt de un real folos. Astfel, potrivit testelor de dată recentă, alergătorii de cursă lungă care au consumat vișine în mod regulat au înregistrat un nivel mult diminuat al durerilor musculare care intervin după un astfel de efort. De altfel, oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare din Londra au descoperit că peste 90% dintre participanţii la un studiu, care au băut suc de vişine înainte şi după exerciţiile fizice, s-au refăcut în mai puţin de 24 de ore, ceea ce înseamnă că aceste fructe au un efect semnificativ asupra musculaturii. Specialiștii pun aceste urmări pe seama proprietăților antiinflamatoare ale fructelor.

Previn atacul vascular cerebral

Prin aportul de fibre, vișinele prelungesc sațietatea, fiind astfel indicate celor care doresc să slăbească sau să-și mențină greutatea, asigurând în același timp un tranzit intestinal eficient, care previne constipația și afecțiunile asociate (cum sunt hemoroizii, de exemplu), arată livestrong.com. Prezența pectinei, fibră solubilă care ajută la reducerea colesterolului din sânge, face din vișine aliați împotriva instalării majorității bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip II, precum și ai prevenirii atacului vascular cerebral.

Întârzie instalarea bolii Parkinson

Vişinele menţin tinereţea deopotrivă internă și externă, graţie cantităţilor mari de betacaroten pe care le aduce consumul acestor fructe. Betacarotenul este un precursor al vitaminei A, care protejează vederea şi menţine elasticitatea pielii, împiedicând formarea ridurilor. Iar la nivel in- tern, antioxidanții din vișine protejează împotriva radicalilor liberi ce pot afecta celulele organismului şi generează îmbătrânirea prematură. Iar prin faptul că susțin capacitățile cognitive, vișinele, chiar și sub formă de compot, previn instalarea unor maladii grave, cum sunt Alzheimer sau Parkinson. Specialiștii recomandă consumul acestor fructe crude, în sezonul lor, dar și sub formă de preparate sau suc. Cel mai slab aport pentru organism îl au sub formă congelată, arată Institutul pentru Cercetarea Cancerului din SUA.

Vișinele sunt constituite din apă în proporție de 85%. Cantitatea ridicată de apă și de fibre favorizează eliminarea toxinelor, de aceea aceste fructe sunt indicate în curele de detoxifiere a organismului

Plăcintă cu vişine şi ciocolată

683 6 3Ingrediente. Pentru aluat: 500 g făină, 1 praf de sare, 1 plic cu praf de copt, 200 g zahăr, 2 plicuri cu zahăr vanilat, 1 linguriţă cu scorţişoară măcinată, 1 ou bătut, 200 g unt. Pentru umplutură: 650 g vişine proaspete, 1 plic cu praf de pudding de ciocolată, 1 linguriţă cu scorţişoară măcinată, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 1 linguriţă cu rom.

Mod de preparare: pentru aluat se amestecă într-un vas făina cu sarea, praful de copt, zahărul, zahărul vanilat şi scorţişoara măcinată. Se adaugă oul bătut, se încorporează apoi untul şi se frământă, adăugând două linguri cu apă rece, până când se obţine un aluat omogen, care se dă la rece 30 de minute. În acest timp se încinge cuptorul la 220 de grade Celsius. Se unge cu grăsime şi se tapetează cu făină o formă dreptunghiulară de prăjitură. Pentru umplutură se amestecă vişinele fără sâmburi cu praful de pudding de ciocolată şi aromele. Se scoate aluatul din frigider și se întinde la grosimea de aproximativ un centimetru. Se tapetează baza şi marginile formei cu o jumătate din cantitatea de aluat, apoi se toarnă înăuntru vişinele şi se acoperă cu o foaie de aluat. Se dă la copt 25-35 de minute, până când s-a rumenit.