Main menu

header

de Anda Postolache
şi Claudia Stan

Scorţişoara, pe numele ştiinţific Cinnamon cassia, este o plantă folosită de mii de ani pentru aroma ei deosebită. Este un condiment foarte apreciat, totodată, şi pentru virtuţile terapeutice pe care le are. Scorţişoara este folosită împotriva proastei circulaţii a sângelui, a durerilor musculare cauzate de gripă ori răceală. De asemenea, indigestia este eliminată, pofta de mâncare creşte chiar şi după consumarea unei cantităţi mici de scorţişoară.

Folosită pentru mirul sfânt
În medicina chineză, pentru a provoca o transpiraţie benefică în cazul răcelii aflate în faza de debut, erau folosite ramuri de scorţişoară. Cea mai bună scorţişoară este originară din Sri Lanka. Se mai cultivă din abundenţă şi în Jamaica, în Madagascar şi în China.
Această plantă cu aromă plăcută este menţionată şi în Sfânta Scriptură. Astfel, în Ieşirea 30, 23-25 se spune: „Să iei din cele mai bune mirodenii: cinci sute sicli de smirnă aleasă; jumătate din aceasta, adică două sute cincizeci sicli de scorţişoară mirositoare, două sute cincizeci sicli trestie mirositoare; Cinci sute sicli casie, după siclul sfânt, şi untdelemn de măsline un hin şi să faci din acestea mir pentru ungerea sfântă, mir alcătuit după meşteşugul făcătorilor de aromate; acesta va fi mirul pentru sfânta ungere.”
Scoarţa şi frunzele de scorţişoară conţin un ulei bogat în eugenol şi benzoat de benzil. Preparatele pe bază de scorţişoară sunt antimicrobiene, astringente, antidiareice, imunostimulatoare. Acestea sunt folosite pe scară largă în stomatologie.

Nerecomandată femeilor însărcinate
Trebuie manifestată precauţie totuşi în folosirea scorţişoarei, fiindcă există şi oameni alergici la aroma ei puternică. În caz de erupţii cutanate sau de tuse trebuie oprit consumul de scorţişoară. Femeile însărcinate nu trebuie să abuzeze de această mirodenie şi, în general, de nicio mirodenie.

De nepreţuit în bolile de inimă
În bolile de inimă, scorţişoara îşi dovedeşte încă o dată eficienţa. Se întinde miere pe o felie de pâine şi se presară scorţişoară (pudră). Înlocuieşte cu succes tradiţionalul mic dejun cu unt şi gem şi în plus îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. Mai mult, întăreşte ritmul cardiac şi îl reglează.
De asemenea, putem scăpa de oboseală şi de stările de epuizare graţie unui remediu excelent cu pudră de scorţişoară. Amestecaţi într-un pahar cu apă o lingură cu miere de albine, peste care presăraţi pudră de scorţişoară. Se bea câte un pahar dimineaţa şi după-amiaza, înlocuind cu succes cafeaua.

Îndepărtează halena
Respiraţia urât mirositoare (halena) poate dispărea dacă faceţi în fiecare zi o gargară cu miere de albine şi scorţişoară, amestecate cu apă fierbinte. În plus, scorţişoara este recomandată şi pentru folosirea în uz extern, mai ales în cazul căderilor de păr. Pentru aceasta faceţi o mască dintr-o lingură cu ulei de măsline călduţ amestecat cu o linguriţă cu scorţişoară. Se întinde pe toată lungimea părului şi se menţine timp de o jumătate de oră. După clătire lăsaţi părul să se usuce de la sine, fără a apela la foen.

O reţetă de cafea... mai specială

Pentru că mulţi dintre noi suntem iubitori de cafea, iată o reţetă mai specială: într-o ceaşcă vom pune cantitatea de cafea pe care o bem de regulă, zahăr după gust, o feliuţă subţire de lămâie şi vom adăuga un vârf de cuţit de scorţişoară.
Vom pune pe foc apa şi când va clocoti o vom turna peste ingredientele deja existente în ceaşcă. Vom amesteca şi vom lăsa cinci minute. Se poate consuma cu biscuiţi cu mere rase şi cu scorţişoară.
Aroma e deosebită, calităţile scorţişoarei vor fi puse astfel în valoare într-un mod ce va face o plăcută impresie oricărui musafir.