Main menu

header

683 8 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Frecvenți mai ales odată cu înaintarea în vârstă, diverticulii, micile hernii de pe intestine, pot declanșa o inflamație sau chiar o infecție periculoasă. Cum se ține în frâu diverticulita, aflați din interviul cu fitoterapeutul Mihaela Iliescu (medalion; număr de telefon: 0736.017.187).

„Consecința constipației cronice”

- Despre bolile colonului se tot vorbește în ultima perioadă, însă mai puțin s-a auzit de diverticulită. Ce este această boală și care sunt simptomele ei?

- Diverticulita este o boală a civilizaţiei, a cărei apariție este de multe ori legată de modul de alimentaţie şi este consecinţa constipației cronice. Este cauzată de inflamația unor mici saci, numiți diverticuli, ce se găsesc în partea interioară a sistemului digestiv, în special în colon, respectiv pe părțile slăbite ale acestuia. Problemele grave de sănătate pot apărea în cazul în care diverticulii se infectează, şi atunci apare inflamația intestinală - diverticulita. Simptomele bolii, care pot dura de la o oră la câteva săptămâni sau chiar mai mult, includ dureri abdominale, de cele mai multe ori în partea inferioară stângă, ce se pot accentua atunci când vă mișcați, când aveţi febră, frisoane, balonare, diaree sau constipație, greață și, uneori, vărsături, lipsa poftei de mâncare.

- Care sunt factorii de risc în această boală?

- Şansele de apariție cresc odată cu vârsta şi la peste 70 de ani se instalează aproape la toată lumea. La formarea diverticulilor contribuie și o dietă lipsită de fibre, obezitatea, slăbirea continuă a ţesutului conjunctiv, aceasta fiind facilitată și de terapia cu corticoizi, chimioterapia și imunosupresia. Diverticuloza poate fi cauza scaunului cu sânge, întrucât diverticulul infla- mat se poate găuri. În acest caz, conţinutul intestinal infectat se revarsă în cavitatea abdominală, unde cauzează inflamaţia peritoneului (peritonita), care ar putea pune viața în pericol. În acest caz, abdomenul este foarte dureros, se întărește, pot apărea vărsături, gazele nu sunt emise și pacientul face febră.

„Tărâțele de grâu, o adevărată bombă de fibre”

683 8 2- Ce ajutor oferă natura în ținerea sub control a diverticulitei?

- Ca remediu antiinflamator pentru problemele intestinale se recomandă ceaiuri de muşeţel sau de mentă, băute pe întreaga durată a zilei, menta având şi un efect de neutralizare a acidului gastric. În ceea ce privește mușețelul, această plantă medicinală este deosebit de eficientă în diverticulită, pentru că ameliorează durerile datorită unei substanțe conținute, numită apigenină. Se toarnă apă clocotită peste două linguriţe cu muşeţel, se lasă la infuzat cinci-zece minute, se strecoară şi se bea la sfârşitul meselor. Terapeuţii indieni au folosit curcuma din cele mai vechi timpuri împotriva inflamaţiilor de orice fel, inclusiv în cazul diverticulilor. Se recomandă în acest sens să presăraţi pulbere de curcuma peste legumele fierte din farfurie, sau să administrați capsule cu curcumin. De asemenea, puteți consuma una-trei linguri cu seminţe de in măcinate, de două-trei ori pe zi, cu multă apă. Nu înghiţiţi seminţele întregi, pentru că pot rămâne în diverticuli! Seminţele de in sunt foarte bogate în fibre, iar acestea reprezintă condiţia de bază pentru a avea un intestin sănătos. O armă eficientă împotriva bolii este și cimbrul, care are rol antiinflamator și analgezic. Se recomandă pentru a îmbunătăţi gustul sosurilor, supelor şi salatelor. O altă modalitate de a preveni boala este consumul de usturoi proaspăt sau tablete de usturoi de trei ori pe zi, pentru a contracara activitatea bacteriană anormală și prin urmare pentru a ocoli diverticulita.

- Cum se stopează apariția constipației?

- Una dintre cele mai eficace și mai ieftine metode de evitare și în același timp de combatere a constipației și deci și a diverticulitei este folosirea tărâțelor de grâu, acestea conținând de cinci ori mai multe fibre decât pâinea integrală, ceea ce le face o adevărată „bombă” de fibre. Puneţi într-un vas un pumn cu scoarţă de ulm roşu şi doi pumni cu frunze proaspete de mentă, turnând deasupra atâta apă, cât este nevoie ca să le acopere. Fierbeţi puţin la foc mic, apoi luaţi vasul deoparte şi îngroşaţi amestecul cu miere, cât să capete consistenţa unui sirop. Păstraţi-l la rece. Consumați adăugând târățe de grâu. De asemenea, prunele uscate sunt foarte bogate în fibre şi au fost privite dintotdeauna ca un remediu excepțional împotriva constipaţiei. Probioticele ajută la tratarea simptomelor diverticulozei, precum și în prevenirea formării diverticulilor, arată studii recente. Probioticele prietenoase le puteți lua și din alimente precum iaurt, chefir, varză murată, lapte bătut, lapte de soia, castraveți murați, măsline în saramură, brânză fermentată, alge, ciocolată neagră. Cercetările arată că probioticele au rol important nu doar în refacerea microflorei și sănătatea sistemului digestiv, dar susțin și imunitatea, contribuie la sinteza vitaminelor B și K, conferă un tonus fizic și psihic excelent, o memorie bună, rezistență la stres și la alergii de sezon.

„Orzul are proprietăți antiinflamatoare și compuși utili, necesari în tratarea diverticulitei“

„Exercițiile fizice ajută la menținerea tonusului muscular al intestinelor, ce încurajează peristaltismul“

„Consumaţi lichide în care adăugaţi o linguriţă cu seminţe de psyllium“

683 8 3- Cum se poate preveni apariția diverticulitei?

- Cel mai bun mod de prevenție este reprezentat de modificarea dietei și a stilului de viață. În consecință, consumați mai multe fibre, includeți pâinea integrală în dietă, dar și fulgii de ovăz, cerealele integrale, fructele și legumele proaspete care scad riscul apariției bolii. Dar, atenție! Este recomandat să introduceți fibrele în alimentație gradual, altfel pot produce balonare. Măcinați semințe de psyllium, care este cea mai bogată sursă de fibre, și dizolvați o linguriță în lichide reci. Această băutură trebuie consumată imediat după preparare, pentru că se poate gelifica. În cazul unui consum regulat de psyllium, funcţionarea fiziologică a sistemului digestiv se optimizează. Suplimentați cantitatea de lichide și evitați alimentele procesate, precum făina albă și orezul alb. Pentru rela- xarea și refacerea colonului se vor evita produsele lactate, cu excepția iaurtului. Consumați legume, supe, piure de mere și iaurt timp de două zile după criză, apoi se poate adăuga pește, orez brun și leguminoase. Reveniți la dieta normală doar când simptomele au dispărut. În scop preventiv, se consumă zilnic o lingură cu ulei de nuci, seminţe de in sau măsline, care are rolul de a furniza acizii grași esențiali ce contribuie la reducerea inflamației. De asemenea, luați zilnic un supliment de multivitamine și minerale pentru a contracara inflamația. Pentru a calma intestinele, beți zilnic o jumătate de cană cu suc de aloe vera. Alte două fructe care ajută colonul și combate diverticulita și simptomele sale sunt papaya și perele, oferind o cantitate semnificativă de nutrienți.