Main menu

header

682 6 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Fructe speciale, cu nenumărate beneficii pentru metabolismul uman, agrișele au un loc binemeritat printre comorile naturii, iar consumul lor e o cură de sănătate.

Redresează organismul după crize de gută

Agrișele conțin acid citric, acid malic, acid tartric, celuloză, calciu, fier, fosfor, pectine, potasiu, sodiu, substanţe grase, zaharuri, precum și vitaminele A, B1, B2, C, P și săruri minerale. Dată fiind această compoziție, fructele fac minuni pentru organismul uman, remineralizându-l, detoxificându-l și redându-i vitalitatea. O cură cu agrișe înseamnă consumul exclusiv al acestor fructe o zi întreagă, la intervale regulate. Este o metodă foarte eficientă de a scăpa de kilogramele în plus sau de a redresa organismul slăbit după crize de gută. Iar prin efectul lor diuretic, aceste fructe contribuie semnificativ la o bună detoxificare naturală, menținând rinichii sănătoși și prevenind infecțiile urinare.

Scad glicemia, întăresc oasele

Agrişele au proprietăţi antibacteriene, sprijină organismul în lupta împotriva infecţiilor, susţinând sistemul imunitar, ceea ce va creşte rezistența la boli. De asemenea, agrișele stimulează grupul de celule care secretă insulina, reducând astfel glicemia în cazul pacienţilor care suferă de diabet. Se recomandă consumul sucului de agrişe cu un vârf de cuţit de turmeric, de două ori pe zi, înainte de masă. Același suc de agrișe este redutabil pentru îmbunătăţirea vederii, reducând riscul de cataractă sau de hipermetropie, ca şi al degenerării maculare. Se consumă suc de agrişe alături de miere. Totodată, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Ferrara, din Italia, extractul de agrişe are capacitatea de a încetini distrugerea oaselor odată cu înaintarea în vârstă.

Echilibrează pH-ul organismului

682 6 2Cercetări riguroase au pus în evidență faptul că agrişele previn hiperlipidemia (dereglarea nivelului de lipide şi lipoproteine din sânge), prin atenuarea stresului oxidativ care are loc odată cu procesul de îmbătrânire. Doar 100 de grame de agrișe consumate zilnic ajută în cazul tusei cronice din perioada copilăriei, cauzată de tuberculoză sau de astmul alergic. Totodată, agrişele întăresc muşchiul inimii, fiind bogate în antioxidanţi. În plus, grație prezenței potasiului în compoziția lor, aceste fructe pot fi consumate și de hipertensivi, întrucât acţionează benefic asupra tensiunii arteriale. Mai departe, din gama foarte extinsă a beneficiilor acestor fructe se remarcă faptul că susțin sănătatea creierului, îmbunătăţind oxigenarea acestuia și menținând memoria în stare foarte bună, datorită în principal conţinutului de fier. Pentru echilibrarea pH-ului și reducerea acidității din organism, specialiștii recomandă un gram de pudră de agrişe într-un pahar cu apă, zilnic.

Combat hiperclorhidria

La nivel digestiv, agrișele au puternice efecte de relaxare, fiind utile ca remediu împotriva atoniei digestive, a diareei, dar şi a constipaţiei. Prin beneficiile pe care le aduc sistemului digestiv, agrișele sunt considerate foarte importante în prevenţia cancerului de colon. Agrişele conţin 6,4 grame de fibre alimentare la fiecare 150 de grame de fruct proaspăt, mai exact 26% din doza zilnică de fibre recomandată unui adult sănătos. Boabele de agrişe sunt bune surse de fibre solubile şi insolubile, iar consumul de fibre solubile este legat de scăderea colesterolului, în timp ce fibrele insolubile reglează digestia. De asemenea, un studiu publicat în „Nutrition Review” adaugă faptul că alimentele bogate în fibre pot ajuta la scăderea riscului de obezitate, de infarct, de boli de inimă şi de hipertensiune. De asemenea, agrișele ajută la eliberarea de sindrom gastric şi hiperclorhidrie (senzaţia de arsură din abdomen).

Modalitate naturală de a scăpa de mătreață

Agrișele au și o extinsă acțiune externă. Aceste fructe sunt utile pentru tratarea problemelor de piele, având un rol antiîmbătrânire care le plasează în fruntea remediilor naturiste ce opresc înaintarea în vârstă la nivelul tenului și părului. Astfel, pudra de agrişe ajută ca tratament facial în eliminarea acneei, oferind un ten care radiază de sănătate prin simpla aplicare a unei măști din pudră de agrișe și apă. De asemenea, aceste fructe ajută la creşterea părului şi pigmentarea acestuia, întăresc rădăcinile firului de păr şi îi menţin culoarea, în principal datorită carotenului, fierului şi a antioxidanţilor din aceste fructe, care nu permit radicalilor liberi să mai afecteze foliculii de păr sau hormonii care ar putea conduce la pierderea prematură a părului. Nu în ultimul rând, pudra de agrișe, aplicată ca mască de păr, este o modalitate naturală de a scăpa de mătreață.

Înlătură grețurile matinale ale gravidelor

Specialiștii recomandă consumul de agrişe în timpul sarcinii, deoarece aceste fructe sunt o bună sursă de vitamina C, fibre alimentare, fier, caroten, fosfor şi calciu. Datorită gustului dulce-acrişor, acestea ajută şi la înlăturarea senzaţiilor de greaţă. Pe de altă parte, consumul acestor fructe delicioase contribuie semnificativ la reducerea dezechilibrelor menstruale, reglarea ciclului menstrual şi reducerea durerilor şi a crampelor, datorită combinaţiei de vitamine şi minerale pe care o au în compoziţie. Per ansamblu, agrişele sprijină sistemul reproducător masculin şi feminin şi au capacitatea de a combate problemele de infertilitate.

Utile împotriva candidozei cronice

Având proprietatea de a curăța organismul și de a întări imunitatea, agrișele se remarcă prin susținerea acordată sistemului respirator. Nu doar combat răcelile, ci sunt eficiente și în cazuri mai grave, de astm sau chiar tuberculoză. De altfel, aceste fructe au demonstrat că pot lupta cu succes împotriva unei game extinse de infecţii bacteriene şi parazitare, fiind utilizate, de exemplu, împotriva candidozei cronice. O altă calitate a agrișelor este aceea că reduc stresul, având efect calmant, eliminând durerile de cap și favorizând somnul. Nu doar consumul fructelor are aceste urmări benefice, ci și masarea scalpului cu ulei de agrișe.

Previn formarea tumorilor

Antioxidanţii din agrișe joacă un rol de excepție când vine vorba despre prevenirea formării tumorilor, reducând inflamațiile şi distrugerile celulare. Se remarcă în special în cancerele de stomac, de ficat și de piele. De asemenea, ceaiul de agrișe acţionează benefic asupra tensiunii arteriale. Acesta se prepară dintr-o mână cu frunze de agrişe peste care se toarnă 500 ml apă clocotită, apoi se mai lasă la fiert un minut. Se beau trei căni cu infuzie pe zi. Nu în ultimul rând, lista de beneficii pe care le conferă consumul de agrișe este completată de capacitatea acestor fructe de a proteja organismul împotriva radiațiilor și efectelor poluării.

Agrişele acţionează ca antiinflamatori, suprimând congestiile şi durerile

Opreşte apariţia osteoartritei

150 de grame de agrişe conţin 41,6 mg de vitamina C, ceea ce înseamnă 55% din doza recomandată din această vitamină. Prin acest aport se previn daunele provocate de radicalii liberi asupra ADN şi a ţesutului celular. Agrișele sunt utile, totodată, şi pentru sinteza colagenului și pot, de asemenea, scădea riscul de cancer şi de osteoartrită. Iar pentru combaterea afecțiunilor hepatice, specialiștii recomandă combinarea consumului de agrișe proaspete zilnic cu ceaiuri din armurariu, anghinare sau rostopască.