Main menu

header

682 7 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Marea Britanie anunță modificarea genetică a trufelor, astfel încât aceste ciuperci rare și scumpe să devină mai accesibile. Este o veste foarte bună pentru opinia publică, întrucât miraculoasele delicatese sunt comori de beneficii pentru sănătate.

Aclimatizare și înjumătățirea timpului de creștere

Modificările genetice ale trufelor vor permite creșterea accelerată a acestora, într-un răstimp de trei ani față de șase, cât este necesar în prezent în natură. Dacă acum aceste delicatese cresc cu precădere în climat mediteranean - Italia, Spania, Franța -, peste circa două decenii vor fi aclimatizate pe teritoriul britanic și mult mai accesibile, anunță „Daily Mail”. În timp ce la ora actuală declinul constant al producției a făcut ca prețul acestor ciuperci să crească la 1.200 de dolari kilogramul, anunțata modificare genetică, ce va permite aclimatizarea și înjumătățirea timpului de creștere, va mări producția și va micșora prețul, iar astfel tot mai mulți oameni vor avea acces la renumitele beneficii ale trufelor.

Susțin dezvoltarea mușchilor

Pline de proteine - până la 20% la fiecare 100 de grame -, trufele aduc organismului aminoacizii necesari dezvoltării armonioase a mușchilor și menținerii densi- tății oaselor. Acest aspect este foarte important mai ales în contextul în care tot mai multe persoane devin vegetariene. Potrivit publicației „Harvard Health”, trufele pot sta la loc de cinste alături de celelalte surse de proteine la care pot apela vegetarienii (tofu, nuci, mazăre etc.). În același timp, aceste ciuperci au un nivel foarte scăzut al carbohidraților, fiind recomandate celor care vor să-și mențină nu doar o greutate optimă, ci și un metabolism curat. Este valabil și pentru diabetici, care trebuie să se ferească de porumb, de cartofi și de dovleac, având în schimb varianta trufelor, notează vnfitfoods.com.

Mențin buna funcționare a intestinelor

Bogate în fibre, cu 20 de grame la o porție, trufele sunt campioane ale sănătății tractului digestiv, întrucât menținerea bunei funcționări a intestinelor cere circa 30 de grame de fibre zilnic. Trufele conțin fibre solubile, astfel încât ajută foarte mult digestia. „Aceste fibre se dizolvă, transformându-se într-un gel care ajută la scăderea nivelului glucozei și al colesterolului din sânge”, arată Mayo Clinic. În plus, aceste ciuperci foarte speciale „reduc riscul producerii accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor de inimă”, arată WebMD.

„Extrasul de trufe poate fi folosit în supe și în ceaiuri, întrucât susține sistemul imunitar“ „Women’s Fitness“

Tagliatelle cu trufe

682 7 2Ingrediente: 1 trufă albă sau neagră, 1 pachet de tagliatelle, 50 g unt, 1 mână cu parmezan ras, 3 linguri cu ulei de măsline extravirgin, sare, piper, 2 rămurele de pătrunjel.

Mod de preparare: se pune o oală cu apă sărată la fiert. Când aceasta dă în clocot, se adaugă pastele şi se fierb două-trei minute. Jumătate de trufă se taie în felii fine, iar restul se dă pe răzătoarea mică. Pastele se scurg, apoi se amestecă bine cu untul tăiat cubuleţe (acesta se topeşte imediat), parmezanul ras, uleiul de măsline şi trufa rasă. Se împart pe farfurii şi se ornează cu feliile de trufă și pătrunjelul înainte de a fi servite.