Main menu

header

682 8 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Greu de depistat, Boala Willis Ekbom, cunoscută sub numele de Sindromul Picioarelor Nelinișite, poate rămâne într-un con de umbră ani buni, până când simptomele devin foarte intense. Cercetătorii raportează că peste 70% dintre copiii afectați au cel puțin un părinte care a suferit de SPN sau chiar ambii părinți. Studii recente au demonstrat faptul că maladia apare mai des ca epilepsia și diabetul. Cum se manifestă boala și ce remedii oferă natura pentru a o ține la distanță, aflați din interviul cu fitoterapeutul Beatrice Niculiță (Centrul de Terapii Complementare Somavita, număr de telefon: 021.312.06.02).

„Masați picioarele cu ulei de camfor”

682 8 2- Care sunt cauzele Sindromului Picioarelor Neliniștite și ce factori de risc pot predispune la această tulburare?

- În cele mai multe situații, cauza apariției Bolii Willis Ekbom este necunoscută. SPN poate apărea la orice vârstă, deși prevalența acesteia tinde să crească odată cu trecerea anilor, iar la copii este mult mai greu de diagnosticat, întrucât este confundată cu sindromul de hiperactivitate. Cele mai predispuse rămân totuși persoanele care au un istoric de familie. Boala este comună în timpul sarcinii, în special în trimestrul al III-lea, și a fost asociată cu deficitul de fier, artrita reumatoidă, insuficiența renală cronică și acută sau poate fi indusă de consumul de antidepresive, anemie, obezitate, hipertensiune arterială sau alte boli de inimă. SNP mai poate apărea în urma expunerii la frig, sevraj postalcoolism, postdroguri. Această neplăcută tulburare afectează viața de zi cu zi a pacienților, crește posibilitatea de a avea accidente de circulație deoarece pacientul nu se poate concentra cât ar trebui. De asemenea, bolnavii de SPN nu se pot odihni, deoarece simptomele sunt mai violente în timpul nopții și devin din ce în ce mai neatenți în tot ceea ce fac, iar în aceste condiții pot avea probleme la locul de muncă. În plus, apar furnicături, înțepături, mâncărimi sau senzația de curent electric la nivelul membrelor. De obicei, boala ține toată viața și se poate extinde și la alte părți ale corpului, cum ar fi brațele, dar cu tratamente naturiste se poate ține sub control.

682 8 3- Ce remedii naturiste ajută cel mai mult în tratarea acestei afecțiuni neplăcute?

- La reducerea crampelor și la diminuarea durerilor asociate acestei boli sunt utile băile de picioare, utilizând alternativ apă caldă cu apă rece. Puneți într-un lighean apă rece și într-altul apă caldă și înmuiați alternativ picioarele un minut. Faceți acest procedeu de două ori pe zi. Pentru a avea un somn liniștit în timpul nopții, folosiți ulei de camfor, care are remarcabile proprietăți antispastice și atenuează simptomele SNP. Puneți puțin ulei de camfor în palme și masați ușor picioarele și veți observa că va dispărea și senzația de furnicături. Valeriana este un calmant puternic al sistemului nervos, anticonvulsivant și antispastic. Administrați zece picături de tinctură de valeriană dizolvate în puţină apă, de trei ori pe zi. Este de ajutor și infuzia de coajă de măr. O linguriță cu coajă de măr, proaspăt rasă, se infuzează zece minute în 250 ml apă clocotită și se consumă o cană seara, înainte de culcare, timp de trei săptămâni. Administrați seara 40 de picături de tinctură de păducel dizolvate în puţină apă, iar ziua, două căni cu ceai de sulfină (o linguriță la 250 ml apă fierbinte, se lasă zece minute și se strecoară). Se recomandă trei lingurițe cu polen pe zi, în timpul meselor și trei căni pe zi cu ceai de coada-calului.

„Lavanda are efect calmant”

682 8 4- Ce recomandați pentru îmbunătățirea circulației periferice și relaxarea mușchilor?

- Uleiul de nucă de cocos are proprietăți remarcabile în a ține la distanță simptomatologia bolii. Se încălzește puțin ulei de cocos și cu acesta se masează bine picioarele, cu mișcări circulare, de jos în sus. O plantă care acționează foarte bine la calmarea sistemului nervos este mușețelul. Consumați în fiecare seară, cu două ore înainte de culcare, o cană cu ceai de mușețel, pentru a îmbunătăți calitatea somnului. În același timp, puteți masa și picioarele cu ulei de mușețel. Relaxant este și uleiul de lavandă, care are, de asemenea, efect calmant. Procedați la fel, masând bine picioarele, înainte de culcare, cu ulei de lavandă. Este bine ca înainte de acest procedeu, să faceți o baie caldă la picioare, în care să adăugați câteva picături de ulei de levănțică. Aromoterapia poate ajuta, la rândul său. Folosiți ulei de lămâi și portocal (trei picături în lampă) sau ulei de ylang ylang (trei picături în lampă).

- Există și vreo dietă care ajută în această boală? Ce alimente ar trebui să consume bolnavul?

- Institutul Național American de Neurologie și Boli Neurovasculare sugerează că un organism care are carențe de fier deseori suferă de afecțiuni neurologice așa cum ar fi Sindromul Picioarelor Neliniștite sau oboseală, o imunitate scăzută sau performanță scăzută la lucru. De aceea, trebuie consumate alimente bogate în fier precum linte, spanac, toate tipurile de fasole, broccoli, mazăre verde, asparagus, dar și proteine animale, respectiv carne roșie, pește și carne de pasăre. Întrucât la apariția bolii contribuie și o deficiență de magneziu, bolnavul trebuie să introducă în alimentație și legume, nuci, semințe, dar și alimente care conțin folați (vitamine de tip B), care se găsesc în ficatul de vită și cereale fortificate. Un nu hotărât consumului de alcool și de cofeină, dar și fumatului în exces, care pot contribui la apariția bolii. Există și un studiu din anul 2009 care a arătat că ar exista o legătură între lipsa vitaminei D și manifestarea simptomelor afecțiunii. În acest sens, bolnavul trebuie să se îndrepte și către alimente care conțin această vitamină, cum ar fi peștele, ouăle și brânza (dacă se poate să fie procurate de la țară), ciupercile, cerealele. Pentru cantitatea necesară de vitamina E consumați unt de arahide, dar și avocado, iar pentru potasiu, banane. Nu în ultimul rând, renunțați la mesele copioase înainte de culcare, în favoarea celor ușoare.

O baie cu sare amară (se adaugă o cană cu sare de mare la apa din cadă) care conține o cantitate mare de sulfat de magneziu, ajută la calmarea durerilor musculare

Netratată la timp, boala poate duce la anxietate și la depresie

„Respectaţi orele de somn!“

- Ce obiceiuri ar trebui să deprindă un bolnav ca să poată ameliora până la vindecare Sindromul Picioarelor Neliniștite?

- Este esențial să urmeze un regim de somn sănătos, respectând ora de culcare și de trezire. Dormitorul trebuie să fie bine aerisit, să aveți liniște și să dormiți pe întuneric. Eliminați, totodată, sursele care vă distrag și evitați să vă uitați la televizor cel puțin cu o oră înainte de a vă culca. Exercițiile fizice pot ajuta pacienţii cu Sindromul Picioarelor Neliniştite, dar nu uitaţi că antrenamentele fizice înainte de ora de culcare pot sta în calea unui somn odihnitor. Pentru a reduce stresul, se poate practica respirația profundă sau meditația în fiecare zi. Cercetările indică faptul că acupunctura poate ajuta la ameliorarea acestei afecţiuni. Ca și alte tipuri de exerciții fizice, exercițiile de yoga și de întindere (stretching) s-au dovedit a avea beneficii pentru persoanele cu acest sindrom.