Main menu

header

682 9 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Cereală cultivată pe scară largă și folosită din cele mai vechi timpuri, orzul se vădește neîncetat un aliat de seamă al medicinei naturiste, cu o acțiune farmacologică dintre cele mai extinse.

Indicat pentru reglarea intestinală

În Grecia Antică, orzul a fost multă vreme principala cereală. Și dacii cunoșteau cultura orzului, iar potrivit literaturii de specialitate, în privința tratamentelor orzul este chiar mai eficient decât grâul. Planta este foarte indicată pentru reglarea intestinală, indiferent că este vorba despre constipație sau diaree. Chiar și în cazurile cronice, o cură cu orz sub formă de semințe, timp de 30 de zile, rezolvă problemele cele mai complicate la acest nivel. Una dintre formulele laxative cele mai eficiente se obține din 50 g orz semințe nedecorticate care se pun la 250 ml apă și se lasă de seara până dimineața, când se va consuma apa. De asemenea, frunzele recoltate atunci când încă nu s-a format spicul sunt unul dintre cele mai mai utile medicamente în lupta cu cancerul, întrucât orzul conține anumiți inhibitori ai proteazei, care neutralizează agenții cancerigeni, mai ales la nivelul intestinelor.

De ajutor în dischinezie biliară

Cercetări extinse realizate în laboratoarele și clinicile din Japonia, China sau SUA au demonstrat că extractul de orz verde are o acțiune puternic detoxifiantă și echilibrantă asupra tuturor sistemelor și organelor importante din corp, iar o cură de două-trei săptămâni în care se bea câte un sfert de pahar cu suc cu 30 de minute înainte de fiecare masă drenează ficatul și bila. Pentru a beneficia de un preparat cu toate calitățile necesare se pun la macerat într-un litru de apă o cană cu semințe de orz. Vasul trebuie să stea la cald, acoperit, pentru a grăbi germinarea. Când planta de orz ajunge la înălțimea de 30 de centimetri, se stoarce sucul, deoarece atunci conține cele mai multe resurse nutritive utile celulelor umane: vitamine din grupul B, vitamina C, o mare cantitate de minerale. Se va administra câte o linguriță cu suc, de trei ori pe zi, diluat cu 100 ml apă, perioade de două-trei luni. În timpul curei de orz nu se va fuma și, de asemenea, nu se va consuma alcool. Se recomandă împotriva dischineziei biliare, a hepatitei virale și cronice, a pancreatitei și cirozei hepatice.

Recomandat în hipertensiunea arterială

Cura cu orz verde este celebră pentru capacitatea de a reda optimismul, efect ale cărui resorturi nu au fost identificate de specialiști, dar care sunt reale și benefice, vizibile, de pildă, în cazuri de depresie. De asemenea, orzul se remarcă în calitate de tonic general, cu accent pe sistemul nervos și cardiac. De aceea se recomandă în cazuri de aritmie, hipertensiune arterială, infarct miocardic, neurastenie, ateroscleroză cerebrală, schizofrenie, depresie. Un decoct care se poate utiliza pe termen lung se prepară astfel: 100 g semințe de orz se fierb într-un litru de apă. Apoi se trece orzul prin mașina de tocat, după ce se strecoară, iar după măcinare se amestecă bine cu lichidul în care a fiert. Se poate adăuga miere, în cazul în care nu există diabet.

În Imperiul Roman, pâinea de orz era consumată numai de populația săracă și de soldații învinși