Main menu

header

682 10 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Lista foarte lungă de beneficii pe care le are nucșoara asupra sănătății a fost completată recent de studii care au demonstrat încă o virtute a atât de apreciatului condiment.

Valoare nutrițională de excepție

Nucşoara este un condiment delicat, dulceag, des folosit în bucătăriile din întreaga lume, atât în cele asiatice, cât şi în cele occidentale. Arborele este apreciat şi pentru uleiurile sale esenţiale, care sunt obţinute din scoarţă şi frunze, iar untul de nucşoară este un produs secundar care poate fi utilizat, la rândul său, ca ingredient. Uleiurile esenţiale din nucşoară au multe beneficii pentru sănătate. Deşi nucşoara este un condiment folosit în cantităţi mici în diverse alimente, are capacitatea de a influenţa sănătatea în multe feluri, în principal datorită conţinutului de vitamine, minerale şi compuşi organici care provin din uleiurile sale esenţiale. Printre aceste componente benefice se numără fibre alimentare, mangan, tiamină, vitamina B6, folat, magneziu, cupru.

Ponderează inflamaţiile cronice

Beneficiile pentru sănătate ale nucșoarei sunt foarte numeroase. Recent s-a constatat, urmare a unui studiu derulat la Universitatea Nanchang, din China, că nucșoara protejează ficatul de acțiunea radicalilor liberi. Mai precis, antioxidanții pe care îi conține condimentul previn inflamațiile la nivelul acestui organ, arată „Daily Mail”. „Datele noastre arată că nucșoara atenuează daunele la nivelul ficatului prin acțiunea asupra genei PPAR și că unii compuși din condiment au o contribuție directă la acest efect”, punctează cercetătorii chinezi, citați de publicația „Journal of Proteome Research”. De asemenea, este binecunoscut faptul că nucșoara este un con- diment-campion al ameliorării durerilor. Prin utilizarea nucșoarei la gătit puteţi reduce durerile asociate cu răni, accidentări, întinderi musculare şi inflamaţii cronice, cum sunt cele cauzate de artrită.

Stimulează peristaltismul intestinal

Pudra de nucşoară conține fibre care stimulează procesul digestiv, încurajând peristaltismul intestinal. De asemenea, condimentul induce secreţia diverselor sucuri intestinale şi gastrice, pentru a uşura procesul digestiv. Având în vedere că fibrele pot da volum scaunului, nucşoara reduce frecvenţa şi disconfortul cauzat de constipaţie sau alte probleme intestinale. La nivelul întregului organism, nucşoara acţionează ca un tonic şi stimulează starea generală de sănătate. În mod specific, în ceea ce priveşte ficatul şi rinichii, unde sunt acumulate multe toxine, condimentul poate ajuta la eliminarea celor adunate din alcool, medicamente, poluare, mâncare etc.

Întreține activitatea creierului

Ingredientele active din nucşoară ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi şi îmbunătăţesc funcţia şi eficiența rinichilor, arată organicfacts.net. De asemenea, condimentul este eficient în cazuri de tensiune arterială, întrucât are capacitatea de a ajuta circulaţia sangvină prin compușii pe care îi conține. Potasiul este vasodilatator, diminuând presiunea pe sistemul cardiovascular. De asemenea, acest mineral ajută la asimilarea nutrienţilor din alimente. La rândul său, calciul prezent în nucşoară menține sănătatea oaselor, contribuind la refacerea şi dezvoltarea acestora, ameliorând în acelaşi timp şi simptomele de osteoporoză. Iar fierul din condiment măreşte numărul de celule roşii şi reduce riscul de anemie. Unul dintre beneficiile mai puţin cunoscute ale utilizării nucşoarei în alimentaţie are legătură cu cele două componente ale uleiului său esenţial, care au dovedit că pot reduce deteriorarea funcţiilor cognitive care afectează oamenii cu demență. Studiile au arătat că acești compuși încetinesc efectele înaintării în vârstă asupra creierului şi menţin funcţionarea acestuia la un nivel normal.

Susține imunitatea gingiilor

Ca și cuișoarele, nucșoara este considerată un remediu de top când vine vorba despre sănătatea orală. Astfel, componentele active antibacteriene din condiment combat afecţiunile provocate de bacterii, susținând în același timp imunitatea gingiilor şi a dinţilor. De aceea, extrasele din nucşoară sunt deseori folosite în pastă de dinţi sau în apă de gură, în special în cele organice sau pe bază de plante. Totodată, condimentul are efecte recunoscute în îmbunătățirea aspectului pielii. Se foloseşte în special sub formă de pastă, în amestec cu apă sau cu miere. Nucşoara reduce inflamaţia şi iritaţia, menţine tenul hidratat şi curat şi atenuează semnele care pot rămâne în urma vărsatului de vânt, a acneei sau a furunculelor.

Studiile au arătat că un compus din nucşoară poate induce moartea celulelor în cazuri de leucemie, împiedicând metastaza  acestui tip de cancer

Supă-cremă de gulii cu nucşoară

Ingrediente: 4 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă tăiată felii subţiri, 3 gulii mici tăiate în bucăţele, 1 cartof tăiat mărunt, 2 l supă de pui sau de legume făcută în casă, 200 g smântână dulce, 2 linguriţe cu nucşoară rasă, 2 morcovi tăiaţi fideluță, 1 gulie tăiată fâșii, 2 linguri cu mărar tăiat mărunt.

Mod de preparare: se încinge uleiul și se căleşte ceapa timp de cinci minute, până ce devine moale. Se adaugă cele trei gulii tăiate şi cartoful şi se mai călesc puţin. Se adaugă supa şi se lasă până ce dă în clocot. Reduceți focul la mic şi lăsați să fiarbă încet, acoperit, până ce legumele sunt moi (cam 30 de minute). Se pasează apoi cu robotul vertical, direct în oală, până ce amestecul devine foarte fin. La final se pune smântâna, se mai dă un clocot, se presară nucşoara, se potriveşte de sare şi piper. Înainte de servire, fierbeți fâşiile de morcovi şi de gulie în puţină apă, cam două minute, până se înmoaie puţin.