Main menu

header

681 7 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Condimentele nu încetează să ne uimească, se descoperă noi proprietăți terapeutice ale acestor comori ale lumii vegetale. La loc de cinste stă piperul, unul dintre cei mai apreciați vindecători naturali.

Adio gaze intestinale!

Adăugat în mâncare, piperul este un adevărat elixir. Pune în mișcare și digestia cea mai leneșă, și cei care au probleme cum ar fi indigestia, balonarea, constipația, flatulența, crampele gastrice, intoxicațiile alimentare, tulburări diverse ale sistemului digestiv ar trebui să folosească acest condiment. Se poate consuma zilnic, adăugat în felurile de mâncare, sub formă de pulbere, în funcție de toleranța individuală. Este carminativ, elimină gazele intestinale și stimulează evacuarea. Pe de altă parte însă, trebuie acordată mare atenție cantității de piper folosite, întrucât acest condiment binefăcător poate deveni un element iritant, care să provoace opusul efectului așteptat.

Elixir în cazuri de tuse sâcâitoare

Datorită capacității de a accelera circulația sangvină și de a conferi căldură corpului, piperul poate fi de un real folos în cazuri de afecțiuni respiratorii, cum sunt gripa, bronșita, guturaiul, infecțiile gâtului, răceala. Se poate face un decoct din 1/2 linguriță cu piper măcinat care se pune la 250 ml apă, se fierbe timp de 15 minute, apoi se lasă acoperit lichidul zece minute. Se consumă trei-patru linguri pe parcursul unei zile. În același timp, piperul negru se poate pune în orice ceai cald, prevenind instalarea unor afecțiuni la nivelul aparatului respirator sau calmând simptome deja instalate dacă acestea sunt în fază incipientă. O altă formulă binevenită este amestecul unei lingurițe cu piper măcinat cu patru linguri cu miere și puțină zeamă de lămâie, combinație care acționează ca un elixir în cazuri de tuse sâcâitoare.

Elimină calculii renali

Pe segmentul afecțiunilor cardiovasculare, piperul negru, prin accelerarea circulației sangvine, se poate dovedi un aliat al persoanelor hipotensive. Datorită uleiurilor volatile pe care le conține, acest condiment atât de apreciat încă din Antichitate contribuie la stimularea activității inimii. Și cum hipotensivii sunt de regulă și sensibili la frig, tot piperul negru poate fi de folos, astfel: timp de o săptămână nu consumați deloc hrană rece și la fiecare masă adăugați în felurile din meniu două-trei vârfuri de cuțit cu piper negru măcinat. Tot minunatul piper este vedeta unei rețete care vă poate scăpa de calculii renali: într-o stafidă introduceți o boabă de piper negru și mestecați-o încet. A doua zi, două și așa mai departe, până la zece stafide cu zece boabe de piper, după care reduceți zilnic cu câte o boabă. Se administrează dimineața, la 30 de minute după micul dejun. Cura are efecte remarcabile.

Se pun la macerat, timp de șapte zile, 200 ml alcool alimentar, cinci linguri cu piper negru și o lingură cu cuișoare măcinate. Preparatul obținut după filtrare este un anestezic local care calmează durerile reumatice