Main menu

header

681 7 2de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Oare există cineva care să nu-i cunoască aroma și să nu-l fi folosit la prepararea celor mai gustoase bucate? Dar cimbrul nu este doar unul dintre cele mai incredibile condimente oferite de natură, ci și un veritabil medicament.

Declanșează ciclul menstrual

Cimbrul de grădină constituie unul dintre cele mai bune leacuri pentru dischinezia biliară. Se administrează o combinație în proporții egale de pulbere de cimbru și de anghinare. Doza este de o linguriță rasă cu amestec, care se consumă de trei ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de mesele principale. Cura durează trei săptămâni și se poate relua după o săptămână de pauză. Și tot cimbrul este un adevărat panaceu pentru balonare și digestie. În acest caz, efecte uimitoare le are infuzia de cimbru fierbinte, din care se consumă o jumătate de pahar pe zi. De asemenea, persoanele cu astfel de probleme pot face o lună cură cu pulbere de cimbru de grădină, o jumătate de linguriță, de patru ori pe zi. Cimbrul de grădină este minunat și pentru doamnele care suferă de amenoree sau de frigiditate. Se administrează tinctură de cimbru, patru lingurițe pe zi, în cure de două luni.

Pansament pentru răni

Combinația dintre cimbru și plantele amare, ca anghinarea sau pelinul, este remarcabilă în tratarea atoniei gastrointestinale. Ca remediu de prim ajutor se consumă zilnic două căni cu macerat la rece de cimbru de grădină. Infuzia fierbinte de cimbru de grădină este utilă persoanelor care suferă de crampe stomacale, de contracții și de dureri abdominale pe fond nervos. În cazul nevralgiilor, se pun pe locurile afectate com- prese fierbinți cu infuzie concentrată (trei lingurițe la jumătate de cană cu apă) de cimbru de grădină. Pentru vindecarea rănilor se fac spălături cu infuzie concentrată de cimbru de grădină. Efectele cicatrizante nu vor întârzia să apară. Tot infuzia de cimbru are efecte relaxante și decongestionante a musculaturii în caz de cârcei. În rezolvarea acestei probleme sunt indicate băile locale. Atenție! Bolnavii de ulcer gastric și de gastrită hiperacidă trebuie să folosească cimbrul în doze mici și să întrerupă tratamentul dacă apar semne ale agravării bolii.