Main menu

header

681 7 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Întemeietorii medicinei l-au așezat în topul celor mai bune medicamente naturale, Hipocrate i-a descris frunzele ca fiind un remediu folosit pentru epidemiile de holeră și malarie, Avicena l-a văzut ca pe cel mai bun leac în durerile de articulații. Dar virtuțile dafinului, premiantul condimentelor, nu se opresc aici…

Întărește imunitatea

Întâlnită la toate vârstele, colecistita cronică, ce debutează de obicei ca o criză de colică biliară, e tot mai des întâlnită în ultima perioadă. Un mijloc naturist excepțional de a combate boala este uleiul de dafin. Se consumă 10-15 picături amestecate cu lapte, iaurt sau ceai verde, de câteva ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Și tot dafinul este una dintre plantele recomandate pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, în special în faze incipiente. În acest caz se recomandă infuzia obținută din zece frunze de dafin la 600 ml apă clocotită, care se lasă la macerat timp de trei ore. Se consumă 150-200 ml dimineața, pe stomacul gol. Efect bun îl are și decoctul de dafin, preparat astfel: 15 frunze de dafin și o lingură cu rădăcină de brusture se fierb în 300 ml apă, apoi se lasă la infuzat timp de patru ore. Lichidul se strecoară și se consumă călduț, cu înghițituri mici. Cura durează trei zile. În cazul imunității scăzute, se fierb 10 g frunze de dafin și 300 ml apă, apoi se lasă la infuzat trei ore. Se strecoară și se bea cu înghiţituri mici, câte o lingură, pe tot parcursul zilei.

Prescris în halitoză

În cazul ficatului mărit, se fierb într-un litru de apă 30 de frunze de dafin tocate mărunt și un sfert de linguriţă cu seminţe de mărar, ţelină, urzică şi pătrunjel. Se lasă la răcit și se amestecă bine cu zece linguri cu miere. Se consumă 100-150 ml de ceai o dată pe zi, înainte de culcare, puţin încălzit. Tratamentul durează trei luni, cu pauză de câteva zile după fiecare lună. Nu în ultimul rând, dafinul este de mare ajutor persoanelor care suferă de halitoză. O lingură cu frunze de dafin și mentă, mărunt tocate, se fierbe timp de zece minute în 700 ml apă, apoi se strecoară. Cu acest preparat se clătește gura, între mese, de câteva ori pe zi. Preparatele din frunze de dafin nu sunt recomandate persoanelor cu afecţiuni grave de inimă, celor cu nivelul scăzut de coagulare a sângelui, în faze foarte avansate de diabet, femeilor însărcinate sau celor care alăptează!