Main menu

header

681 9 3de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Lumea occidentală descoperă tot mai mult proprietățile condimentelor indiene, precum și efectele benefice ale consumului acestora pentru sănătate. Grație deschiderii piețelor, vesticii obișnuiesc să introducă în dieta zilnică aceste minuni ale lumii naturale, printre care kokum.

Distruge bacteria cauzatoare de ulcer

Arborele de kokum crește în pădurile tropicale din vestul Indiei. Atât pulpa fructului, cât şi seminţele sunt folosite pe post de condimente pentru mâncărurile indiene. Seminţele și coaja arborelui sunt folosite în preparatele ayurvedice, deoarece oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate. Indienii din regiunea Ghat folosesc prin tradiție kokum. Studii de dată recentă au confirmat ceea ce vechii indieni au știut mereu: kokum are capacitatea de a tăia pofta excesivă de mâncare, susține sănătatea creierului și ar putea preveni cancerul, notează livestrong.com. Pe de altă parte, kokum are renumele de a ameliora digestia, luptând cu constipația sau cu diareea, arată publicația „Healing Spices”. Prin calitățile sale, condimentul poate distruge bacteria H.pylori, care cauzează ulcerul.

Poate opri oxidarea celulară

Ingredientul activ de primă importanță al arborelui kokum este garcinolul, care are proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatoare. În aceste condiții, condimentul a fost folosit secole la rând pentru tratarea inflamațiilor și a bolilor care survin odată cu aceastea, cum este artrita. Mai departe, prin capacitatea acestei plante de a contribui la înnoirea permanentă a neuronilor, kokum poate preveni bolile degenerative care au alertat deja o întreagă generație, cum este demența, în paralel oprind și oxidarea celulară. Ca o consecință directă, tot mai multe studii arată că acest condiment este un bun aliat al sănătății inimii. Nu în ultimul rând, cercetătorii de la Universitatea Wayne, din Michigan, împreună cu colegi de la Universitatea Patil, din India, au publicat rezultatele unui studiu pe animale, care a demonstrat că acțiunea antioxidantă a condimentului este printre cele mai puternice și poate preveni cancerul.

Din fructele de kokum, localnicii îşi prepară diferite siropuri sau băuturi răcoritoare, revigorante

Însănătoşeşte pielea şi reface părul devitalizat

Untul de kokum, unt vegetal rar, cu textură compactă, este renumit pentru efectul regenerator cutanat, fiind folosit în îngrijirea pielii deteriorate, utilizat şi în aplicaţii capilare cu efect condiţionator, pentru vigoarea, vitalitatea şi hrănirea firelor de păr. Apreciat pentru conţinutul complex de acizi graşi, recunoscut pentru proprietăţile regeneratoare şi emoliente, untul de kokum are o textură fină şi densă, nongrasă, se absoarbe rapid în piele şi este utilizat îndeosebi în preparate cosmetice pentru însănătoşirea pielii şi îngrijirea părului uscat, devitalizat. Este un unt vegetal stabil, rezistent la oxidare, iar datorită compoziţiei uniforme de trigliceride, untul de kokum este adesea folosit ca un substitut pentru unt de cacao, în acele aplicaţii unde se doreşte o textură mai puţin grasă. Acționează ca elasticizant al țesuturilor, este calmant și hidratant, având un cert efect antiîmbătrânire și întărind rezistența pielii.