Main menu

header

de Elena Şerban

Moşmoanele sunt nişte fructe de pădure care au efecte excelente în dizenterii, enterite şi chiar în combaterea diareii.
Moşmonul este un arbust sau arbore ce poate ajunge până la o înălţime de cinci metri. Are frunze eliptice mari şi fructe drupe. Este originar din partea de sud-este a Europei, dar se întâlneşte şi în Persia. În România creşte sălbatic prin poieni şi pe la marginea pădurilor, dar se şi poate cultiva. De la acest arbust se utilizează fructele (care mai poartă numele de moşmoane, nascale sau scoruşe nemţeşti), frunzele şi rădăcina. Moşmoanele sunt galben roşiatice şi apoi se închid la culoare, devenind brune.

Moşmoanele sunt tonice, astringente intestinale şi diuretice. Cu un procent mai scăzut în apă (70%-74%), fructul conţine substanţe azotate, grăsimi (0,44%), tanine în fructele uscate (12%), mucilagii, acid citric, malic şi tartric, vitaminele C şi B, zaharuri, proteine, săruri minerale, celuloză etc.

Elimină uraţii
Cu moşmoane puteţi veni de hac şi gutei, datorită faptului că elimină uraţii. Dacă beţi dimineaţa pe stomacul gol un pahar cu vin alb, în care aţi lăsat 24 de ore cinci-şase sâmburi de moşmoane pisaţi, simptomele gutei vor dispărea.
Dacă vreţi să trataţi diareea, mâncaţi dimineaţa, pe stomacul gol, 300 g de moşmoane spălate şi curăţate de coajă. Dacă nu vreţi să mâncaţi fructele crude, este foarte eficient şi compotul de moşmoane. Acesta se prepară dacă fierbeţi un kilogram de fructe într-o jumătate de litru de apă. Adăugaţi înainte de fierbere 800 g de zahăr.
Moşmoanele au ac şi de cojocul litiazei renale. În acest sens, beţi zilnic un pahar cu decoct de rădăcini de pătrunjel fierte în vin, în care s-a adăugat o linguriţă cu praf de sâmburi de moşmoane.