Main menu

header

681 10 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Cunoscută și sub numele de tămâie indiană, boswellia și-a cucerit un binemeritat renume ca antiinflamator, dar nu numai. Este o rășină obținută din arborele cu același nume, fiind folosită de sute de ani ca remediu în medicina tradițională din Estul lumii.

Alungă migrenele

Din Yemen în Somalia, boswellia are numeroase varietăți, iar rășina rezultată din specia serrata, albă și lăptoasă la început, apoi orange, este utilizată din timpuri imemoriale în Africa, în China, în India și în Orientul Mijlociu, pentru proprietăți curative remarcabile. Ca unul dintre cele mai prețuite tratamente în medicina ayurvedică, boswellia se remarcă în primul rând ca antiinflamator în India sau ca analgezic în China. Cercetările moderne au confirmat aceste proprietăți ale boswellia. Astfel, tratamentul cu această rășină este recomandat în cazuri de artrită reumatoidă, ateroscleroză, osteoartrită sau astm. Experimentele pe animale de laborator au demonstrat faptul că rășina administrată pe cale orală a redus considerabil nivelul inflamațiilor. Prin tradiție, rășina este utilizată inhalată prin difuzor, în cada de baie sau la masaj, întrucât are capacitatea de a inhiba sinteza unei substanțe care stă la baza a numeroase procese inflamatorii. Mai exact, în cadrul unor teste recente s-a constatat că boswellia a ameliorat starea bronhiilor la 70% dintre pacienții cu astm care au fost tratați cu această rășină, micșorând implicit numărul atacurilor de astm, precum și dificultățile de respirație.

Are acţiune tranchilizantă

681 10 3Proprietățile anticancerigene ale boswellia derivă din faptul că poate opri proliferarea celulelor tumorale. Potrivit selfhacked.com, rășina s-a dovedit de mare ajutor în cazuri de cancer de colon și de prostată, de leucemie sau de fibrosarcom, îmbunătățind starea pacienților și prin efectul tranchilizant pe care îl are. Totodată, boswellia are capacitatea de a ameliora anumite afecțiuni gastrointestinale dintre cele mai des întâlnite, cum sunt ulcerul sau deranjamentele stomacale, întrucât conține compuși antioxidanți ce protejează tractul digestiv de inflamațiile cauzatoare de boli. S-a constatat, de asemenea, că este foarte eficientă în colite cronice, pe care le-a ameliorat fără efecte secundare și în proporție semnificativă, de 80%, printre pacienții care au primit tratament cu această rășină. Nu în ultimul rând, boswellia acționează pozitiv și în cazuri de boala Crohn, inflamație a colonului care atacă întregul tract gastrointestinal. În context, boswellia este utilizată pentru calmarea migrenelor și a altor dureri asociate unor afecțiuni cronice, fiind o soluție naturală care nu are efectele secundare ale analgezicelor de sinteză. În plus, rășina acționează și ca antidepresiv, calmând sistemul nervos.

Micşorează edemele postradioterapie

Plină de antioxidanți, boswellia este foarte apreciată pentru capacitatea de a îmbunătăți capacitățile cognitive care intră în declin odată cu înaintarea în vârstă, iar în cazul celor tineri susține memoria și procesul de învățare. De asemenea, rășina protejează ficatul, echilibrând enzimele hepatice. Rezultatele au fost cel mai evidente atunci când boswellia a fost administrată oral, împreună cu extract de salvie. Aceeași rășină este redutabilă în lupta cu gingivita - se administrează tratament cu boswellia sub formă de pulbere. În ceea ce privește capacitatea de a acționa asupra tumorilor benigne de sân, boswellia reduce densitatea țesutului mamar, iar prin acizii pe care îi conține aduce beneficii directe în micșorarea durerilor și a dimensiunilor tumorilor. Experimentele au demonstrat că administrarea a 3.600 mg/zi de extract de boswellia, cu șapte zile înainte de intervenția chirurgicală, unor pacienți cu tumori maligne a generat scăderea cu 30% a volumului fluidului din jurul tumorii la opt din 12 bolnavi, reducând și edemele postradioterapie la 60% dintre cei care au luat tratamentul.

Scade vizibil grăsimea din zona abdomenului

Testele de laborator au demonstrat faptul că boswellia are efect cardioprotector și antioxidant în cazul atacului de cord. Subțiază sângele, ameliorează parametrii de coagulare a plasmei și protejează vasele sangvine. De asemenea, administrarea orală a unui tratament pe bază de extract de frunze și rădăcini de boswellia din specia glabra a scăzut nivelul zahărului din sânge, colesterolul, trigliceridele și creatinina la animalele diabetice, demonstrând că poate fi luat în calcul în lupta cu diabetul și cu complicațiile pe care le presupune, în special la nivelul ficatului și al rinichilor. Nu în ultimul rând, în cazul acelorași animale tratate cu acest extract, s-a constatat și o scădere vizibilă a grăsimii din zona abdomenului, ceea ce pune boswellia în rândul potențialelor soluții naturale împotriva obezității.

Teste repetate au demonstrat faptul că rășina de boswellia are capacitatea de a combate eficient agenții patogeni, bacteriile și virusurile

Linişteşte tenul iritat

Anumiți acizi pe care îi conține boswellia au acțiune benefică la nivelul pielii. Pe de o parte, îmbunătățesc aspectul, iar, pe de altă parte, tratează o serie de afecțiuni. Este vorba, mai precis, despre acțiunea rășinii asupra semnelor trecerii timpului - introdusă în crema cosmetică, boswellia reduce ridurile și liniile fine, calmează tenul iritat, relaxează și echilibrează tonurile feței. Ca efect terapeutic se poate menționa ameliorarea unor afecțiuni ca psoriazisul sau diverse eriteme. Studiile posttratament cu această rășină au demonstrat nu doar capacitatea sa vindecătoare, ci și că este aproape lipsită de toxicitate asupra pielii.