Main menu

header

680 10 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Plantă cu o aromă deosebită, care nu lipsește din nicio bucătărie, mărarul este aproape un medicament, aria sa de acțiune trecând de la stimularea producerii de estrogen la echilibrarea sistemului nervos.

Previne infecțiile microbiene

Acțiunea farmacologică a mărarului este uimitoare. Pe segmentul problemelor digestive, de pildă, se remarcă prin faptul că ajută la eliminarea gazelor din intestine, stimulează sucurile gastrice, fiind astfel indicat în lipsa poftei de mâncare, previne infecțiile microbiene, combate balonările, elimină hiperaciditatea și spasmele digestive. Este recomandat, așadar, în gastrite și în tot felul de indigestii, în colici abdominale, precum și împotriva obezității. Unul dintre cele mai eficiente tratamente este cel cu pulbere de semințe de mărar. Acestea se macină cu râșnița de cafea și se administrează de trei ori pe zi câte o linguriță din acest praf, cu zece minute înainte de mese. Se ține puțin sub limbă, după care se înghite cu apă.

Indicat împotriva aterosclerozei

680 10 2Cantitatea de fitonutrienți pe care o conține mărarul la fiecare 100 de grame face din această plantă un campion al proprietăților pentru organismul uman. De asemenea, mărarul este un excelent agent de detoxificare. În primul rând, substanțele aromate pe care le conține împiedică bacteriile să se dezvolte. Mai departe, planta stimulează activitatea rinichilor, mărind cantitatea de urină eliminată și ajutând la prevenirea și la combaterea calculilor. Totodată, redutabil antiinflamator, mărarul se remarcă prin efectele împotriva aterosclerozei, a inflamațiilor ochilor sau ale căilor respiratorii. Infuzia se prepară dintr-o linguriță cu semințe de mărar puse la 250 ml apă clocotită. Se lasă acoperit vasul pentru zece minute, apoi se strecoară. Se consumă două-trei căni pe zi, preferabil înainte de mese. Se poate face un tratament de lungă durată.

De ajutor în menopauză

Calitățile mărarului se observă și pe direcția afecțiunilor tipic feminine, cum sunt menstrele neregulate, întrucât planta ajută la refacerea secrețiilor vaginale. Consumul regulat de mărar și tratamentul cu acesta sunt de mare ajutor în simptomele menopauzei și postmenopauzei, inclusiv la calmarea migrenelor specifice, cu avantajul important că nu există efectele secundare ale hormonilor sintetici. O formulă eficientă și frecvent utilizată este decoctul din două lingurițe cu mărar puse la 250 ml apă. Se fierbe lichidul timp de zece minute, apoi se strecoară. Se pot consuma trei căni pe zi, la sfatul specialistului chiar pe perioade lungi.

Sucul diminuează surmenajul

Menținerea sistemului osos al organismului implică aportul zilnic de calciu, iar de la o linguriță cu semințe de mărar se poate obține calciu mai mult decât din consumul unui pahar cu lapte. În același timp, această plantă atât de populară nu conține colesterol și este foarte săracă în calorii, fiind, în paralel, plină de antioxidanți și de vitamine, cum sunt niacina, piridoxina (vitamine din complexul B) și de fibre alimentare care ajută la scăderea colesterolului din sânge. De asemenea, consumul de mărar fortifică sistemul nervos, planta fiind un sprijin pentru rezistență psihică. De altfel, sucul de mărar este renumit pentru capacitatea de a combate depresia, astenia și surmenajul. Se prepară dintr-o mână cu frunze proaspete mixate electric cu zece linguri cu apă, după care se lasă 30 de minute să se macereze. Se filtrează și se consumă imediat. Sucul proaspăt din frunze de mărar de obicei nu se administrează singur, ci diluat în suc de morcovi. Se poate administra în această formulă de două ori pe zi, câte 50 ml suc de frunze de mărar diluat într-un sfert de pahar cu suc de morcovi.

Distruge efectele îmbătrânirii

Tinctura de mărar, aplicată la nivel cutanat, redă elasticitatea şi fermitatea pielii, combătând efectele îmbătrânirii. Extractul de mărar stimulează sinteza elastinei, oferind pielii un aspect tânăr. Extractul de mărar este folosit în compoziţia multor produse cosmetice. Pentru a beneficia de efectele pozitive asupra pielii se poate introduce în rutina zilnică de înfrumusețare o combinație de zece picături de tinctură de mărar cu două linguri cu ulei de argan, care se aplică în fiecare seară pe ten şi pe gât, în strat subţire.

Cataplasmele cu fiertură de mărar (100 g frunze la 1 l apă) sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, ca și în cazul durerilor de sâni la femeile care alăptează

Stopează formarea cariilor

Folosit în îngrijirea dentiţiei, mărarul curăţă în profunzime dinţii şi gingiile, reuşind să oprească proliferarea bacteriilor responsabile de infecţiile gingivale şi de formarea cariilor. De asemenea, planta este recomandată persoanelor care au sensibilitate dentară, mestecarea frunzelor având proprietatea de a calma durerile. Tot extern, uleiul esenţial de mărar masat pe piele combate eficient senzaţia de greaţă, iar preparatele din seminţe de mărar aplicate extern în cataplasme pot fi folosite pentru vindecarea infecţiilor.