Main menu

header

679 7 3de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Remediu de 3.000 de ani, spanacul a fost folosit pentru prima dată în vechea Persie, apoi a fost preluat de chinezi și de indieni. Ulterior, studiile au demonstrat capacitatea incredibilă a acestuia asupra rezistenței fizice și a forței musculare, dar și virtuțiile plantei în stoparea diabetului și a cancerului.

Cel mai puternic agent de detoxifiere cunoscut

Bogat în clorofilă, spanacul este, potrivit specialiștilor, cel mai puternic agent de detoxifiere cunoscut. Se recomandă pentru eliminarea în mod natural din organism a metalelor grele și radioactive. Pentru a beneficia la maximum de efectul clorofilei, consumați cât mai multă salată de spanac, asezonată cu ulei de măsline. Tratamentul durează două săptămâni și este de ajutor și în bolile autoimune și cele ale sistemului hormonal și nervos. Administrat sub formă de salată sau fiert, spanacul conține mult potasiu și magneziu, care reglează în mod natural tensiunea arterială. De asemenea, consumul de spanac întărește vasele de sânge și previne accidentele vasculare cerebrale, ține colesterolul departe și previne infarctul. Tot spanacul este prietenul celor care vor să scape de kilogramele în plus. Ca diuretic, se face un decoct dintr-o linguriță cu semințe de spanac la o cană cu apă. Se lasă să dea în clocot, se ţine deoparte zece minute, apoi se strecoară. Este un laxativ de excepție.

Îmbunătățește oxigenarea celulară

Oamenii de știință au descoperit în frunzele spanacului acidul alfa-lipoic, cu efecte incredibile asupra diabetului. Pe de o parte, acesta reduce nivelul zahărului din sânge și, totodată, scade rezistența organismului la insulină. În ceea ce privește diabetul de tip II, s-a constatat că o cură cu spanac (300 g pe zi) ajută la reducerea medicației, stopând evoluția bolii. Totodată, acidul alfa-lipoic din spanac ameliorează și neuropatiile diabetice. Tot specialiștii au afirmat că un consum de 300 g spanac pe zi îmbunătățește oxigenarea celulară și crește rezistența fizică la efort. Puternic stimulent al producției de colagen, spanacul ajută la pierderea firelor de păr și, grație vitaminei K, înlătură apariția osteoporozei. La persoanele cu cancer mamar sau gastric, cura cu spanac încetinește creșterea tumorilor, existând cazuri în care acestea au fost stopate. Tot vitamina B9 conținută de spanac asigură imunitate bolnavilor de cancer, care optează pentru consumul acestuia.

SFAT. Spanacul nu se recomandă a fi consumat de persoanele cu litiază renală și de cele cu afecțiuni hepatice, reumatice, gută, inflamații gastrice.

Dacă în timpul preparării frunzele de spanac îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde spre galben, devine dăunător şi nu trebuie consumat

Compresele cu suc, ideale în acnee

Tot spanacul acționează ca un activator al secreției pancreatice, putând fi consumat fie ca salată, fie sub formă de suc, un pahar băut în fiecare dimineață. Sucul de spanac se prepară astfel: puneți o mână cu spanac bine spălat și curățat în mixer și un pahar cu apă plată. La final, adăugați imediat o linguriță cu suc de lămâie pentru a preveni oxidarea. Un alt beneficiu prea puțin cunoscut al spanacului este efectul incredibil asupra pielii uscate. Consumul regulat de spanac proaspăt îmbunătățește radical aspectul tenului, iar compresele cu suc ameliorează sau chiar duc la dispariția unor afecțiuni ale pielii, precum acnee, arsuri, eczeme sau chiar ulcere de piele.