Main menu

header

678 9 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Cea mai frumoasă plantă a acestei luni, care răspândește un miros îmbietor, lămâița, este, totodată, și un remediu pentru numeroase boli, grație efectelor sale calmante, sedative, antispastice, antiseptice, carminative, antianemice, cicatrizante, tonifiante.

Echilibrează metabolismul

Specialiștii afirmă că virtuțile incredibile ale lămâiței se datorează atât uleiului volatil din compoziția plantei, dar și sărurilor minerale pe care le conține, precum tanin, principii amare și flavonoide, cu efect calmant. Unul dintre cele mai bune remedii care reglează sistemul nervos vegetativ este infuzia de lămâiță. Modul de preparare este următorul: cinci fire de plantă se pun la fiert timp de cinci minute în 200 ml apă, apoi ceaiul se strecoară. Se consumă trei cești cu infuzie pe zi, timp de o lună. Preparatul echilibrează activitatea cardiacă, reglează metabolismul, ajută la buna funcționare a organelor interne. În cazul bolilor de ficat, terapeuții recomandă infuzie de lămâiță și anason (o linguriță cu fiecare plantă la o cană cu apă). Cura durează șase săptămâni, timp în care se consumă două căni pe zi. Împotriva distoniei vegetative, se amestecă într-un recipient de sticlă 30 g frunze de lămâiţă cu 30 g frunze de mentă, până se obţine o pulbere omogenă. Se folosesc două linguri cu preparat la 200 ml apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se administrează două-trei căni pe zi.

Înlătură migrenele

Tot lămâița este prietena celor care suferă de afecțiuni ale căilor biliare, ulcer duodenal sau gastrită cronică. Se amestecă 20 g frunze de lămâiţă cu 20 g frunze de fenicul, 20 g frunze de mentă şi 20 g rădăcină de obligeană uscată. O lingură din preparatul rezultat se opăreşte cu 300 ml apă fiartă. Infuzia trebuie ţinută acoperită timp de zece minute, apoi se administrează caldă, câte o cană, de două-trei ori pe zi. Împotriva crampelor intestinale se amestecă 30 g frunze de lămâiţă cu 15 g seminţe de fenicul, 20 g frunze de mentă, 10 g rădăcină de valeriană. Două linguriţe cu amestec se lasă la infuzat într-o cană cu apă fiartă timp de zece minute şi se bea când lichidul a ajuns la temperatura camerei. Se consumă două-trei reprize pe zi. Persoanelor care suferă de oboseală sau de neliniște li se recomandă următoarea formulă: se amestecă 30 g frunze de lămâiţă cu 30 g flori de păducel, 30 g flori de muşeţel şi 30 g rădăcină de valeriană, toate uscate. Se pune o linguriţă cu amestec la o cană cu apă fiartă și se consumă două căni pe zi. Pentru un gust mai bun, se poate îndulci cu miere. De asemenea, infuzia de lămâiță ajută la instalarea somnului și îndepărtează durerile de cap. Se amestecă o lingură cu lămâiță, plantă uscată de lavandă, muşeţel, rozmarin şi mentă și se lasă o jumătate de oră la infuzat. Se recomandă două căni înainte de culcare.

Infuzia de lămâiță calmează setea și favorizară transpirația în caz de febră

Îndepărtează ţânţarii

Un studiu japonez a arătat că uleiu- rile esențiale de lemongrass și lămâiță sunt foarte bune în lupta cu helicobacter pylori, întrucât conțin o cantitate mare de citrol. Uleiul simplu de lămâiță se folosește ca antidepresiv, calmant, pentru ușurarea digestiei și în caz de infecții gastrointestinale. Se administrează două-șase picături pe zi. Pe cale externă, se poate folosi ca unguent cutanat. Se pun câteva picături în uleiul pentru masaj, pentru un efect calmant, relaxant. Pentru a scăpa de țânțari, frecați în mână frunze proaspete de plantă. Veți constata că mirosul pe care îl emană are proprietatea de a alunga pe loc sâcâitoarele insecte.