Main menu

header

678 10 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Numită popular „oftică” sau „ftizie”, tuberculoza pulmonară a constituit de-a lungul vremii o boală care a curmat milioane de vieți. Chiar dacă natura reușește să vindece, cu remediile sale, maladia, se estimează că o treime din populația planetei este infectată cu bacilul Koch.

Netratată la timp, poate duce la deces prin asfixiere sau şoc

Tuberculoza pulmonară este cauzată, potrivit specialiștilor, de prezența în aer a unui microb numit bacilul Koch, descoperit în anul 1882 de renumitul bacteriolog german Robert Koch. Acest microorganism, din nefericire, reușește să-și păstreze proprietățile active în condiții diverse, izbutind să-și inhibe metabolismul uneori chiar și 10-20 de ani, pentru ca apoi să își reia activitatea. Boala se transmite ușor de la cei bolnavi la cei sănătoși prin picături de spută sau expectorații eliminate în timpul strănutului sau al tusei ori prin praful din aer. Astfel, o persoană cu tuberculoză poate îmbolnăvi anual alte 10-15 persoane cu care vine în contact, în primul rând pe cele din familie. La cei mici și la tineri, boala poate debuta imediat după contaminare, dar există și persoane la care bacilul rămâne în plămâni, într-o stare latentă, fără să declanșeze maladia. La început apare tusea uscată și persistentă, apoi vin febra, transpirațiile, oboseala, lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, expectorațiile purulente, uneori cu firicele de sânge. Mai târziu pot apărea durerile mari în piept, când pacientul simte că se sufocă, urmate de leziuni nodulare, caverne pulmonare… Netratată la timp, tuberculoza pulmonară poate duce la deces prin asfixiere sau șoc.

Infuzia de hamei reduce senzaţia de durere

678 10 2Tratamentul natural al tuberculozei pulmonare se face cu plante medicinale care conţin substanţe antibiotice, vitamine şi săruri minerale, având efecte în stoparea şi stabilizarea bolii, în distrugerea bacilului Koch şi în remineralizarea ţesutului conjunctiv. Specialiștii în fitoterapie recomandă în cazul tuberculozei pulmonare consumul a trei căței de usturoi zilnic. Unul dintre leacurile cu efect în tuberculoza pulmonară este laptele de capră crud, în care se adaugă o linguriță cu usturoi zdrobit. Se consumă o cană de trei ori pe zi, timp de o lună. Dacă nu găsiți lapte de capră mai puteți folosi frișcă nebătută din lapte de vacă, cea mai grasă parte din lapte, în care adăugați o linguriță cu miere, una cu unt natural și o linguriță rasă cu usturoi. Un puternic tuberculostatic și antiinflamator, care reduce senzația de durere, este infuzia de hamei, obținută dintr-o lingură cu plantă la 250 ml apă clocotită. Busuiocul conține un ulei esențial util în tulburările căilor respiratorii. De asemenea, ceaiul de busuioc are acțiune antiseptică, înlăturând excesul de mucus din plămâni și din bronhii. Se obține dintr-o lingură cu frunze și flori la 250 ml apă clocotită. Se consumă o cană după mesele principale.

Consumați pulbere din coji de ouă de prepeliță!

Extrem de apreciat în vindecarea tuberculozei este sucul de brad alb, obținut din muguri și crenguțe tinere. Acestea se spală foarte bine, se usucă și se toacă mărunt. Se așază apoi în borcan, în straturi peste care se presară zahăr. La un borcan de cinci kilograme se folosește un kilogram de zahăr. Se menține peste noapte, apoi se amestecă bine cu o lingură din lemn, se pune un prosop deasupra și se lasă la macerat la soare zece zile. Ulterior, sucul se depozitează în sticle închise la culoare. Adulții consumă două linguri dimineața, pe stomacul gol. Copiilor li se administrează o lingură. Pentru întărirea imunității este recomandată pulberea din coji de ouă de prepeliță. O linguriță cu pulbere se amestecă bine cu sucul de la trei lămâi proaspete, se lasă trei zile la frigider, apoi se ia o linguriță cu preparat de două ori pe zi, între mese. Tratamentul durează șase luni. Efecte deosebite în tuberculoză îl are și uleiul eteric de pin, 20 de picături dizolvate în puțină apă, de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de mesele principale. Se fac cure de două-trei săptămâni pe lună.

Siropul de hrean are proprietăți vitaminizante și expectorante

678 10 3Pentru conţinutul bogat în vitamina C şi în complexul B se utilizează siropul de hrean, preparat din rizomi proaspeţi, tăiaţi mărunt şi amestecaţi cu o cantitate egală de zahăr. Se consumă două linguri pe zi, în timpul meselor, preparatul având proprietăţi vitaminizante, antiseptice, antispastice, expectorante, diuretice şi stimulatoare. Din cele mai vechi timpuri, conu- rile de pin au fost considerate excepționale în tuberculoza pulmonară. Se toacă mărunt câteva conuri, se iau trei linguri, se pun la macerat în 500 ml țuică și se lasă o săptămână. Se consumă de două ori pe zi, în primele zile o linguriță, apoi se mărește doza la o lingură, până când starea de sănătate se îmbunătățește. Atenție! Preparatul nu se strecoară! De asemenea, din vechime s-au păstrat fumigațiile cu ienupăr, o plantă care dezinfectează atmosfera. Se aprind crenguțe de ienupăr în camera bolnavului, iar acesta va inhala fumul. Întrucât planta omoară bacteriile tuberculozei, tot în camera acestuia se pun, cât mai aproape de pat, câteva ghivece cu plantă vie.

ATENŢIE! În toate formele de tuberculoză se recomandă ulei de pește, amestecat cu ulei de cătină în can- tități egale, două-patru linguri pe zi.

Consumați zilnic o lingură cu miere dizolvată în 250 ml borș proaspăt

Bolnavii au nevoie de proteine şi aminoacizi

În ceea ce privește alimentația bolnavilor de tuberculoză pulmonară, aceasta trebuie să cuprindă toate categoriile de alimente, întrucât suferinzii au mare nevoie de proteine și de aminoacizi. Aceștia vor consuma nuci, alune, migdale, toate crude, miere, carne slabă de pasăre, pește, brânză proaspătă de vaci, lapte, produse din soia, ouă, unt, fasole, mazăre. De asemenea, se recomandă consumul de stafide, polen și produse apicole, banane. Se evită dulciurile, zahărul, pâinea albă, produsele care conțin conservanți, mezelurile, carnea de porc, prăjelile, alcoolul, băuturile carbogazoase, sifonul. Bolnavul va folosi veselă, tacâmuri şi obiecte de toaletă separate, care vor fi dezinfectate frecvent.