Main menu

header

677 7 3de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Una dintre cele mai studiate ciuperci din lume, kawaratake, cunoscută în Europa sub numele de coada-de-curcan, este renumită pentru proprietățile anticancer, și nu numai.

Inhibă proliferarea celulelor bolnave, fără afectarea celor sănătoase

Sute de studii clinice, care se derulează de peste 50 de ani, determină fără încetare noi efecte ale unei ciuperci care se dovedește o adevărată minune a naturii: coada-de-curcan. În China, proprietățile sale miraculoase sunt utilizate încă din secolul al XV-lea, de pe timpul Dinastiei Ming. Cercetările moderne au dus la extragerea din această ciupercă a unor polizaharide care s-au dovedit a avea proprietăți imunostimulatoare excepționale. Ca urmare, încă din 1977, autoritățile japoneze au aprobat tratamente contra cancerului cu produse din această ciupercă. Potrivit literaturii de specialitate, coada-de-curcan a demonstrat eficiență în cancerul gastric, esofagian, colorectal şi în cancerul pulmonar, în mielom şi carcinom ovarian. Totodată, ciuperca previne reapariţia cancerului, reduce metastazele și s-a dovedit ştiinţific că la unele forme de leucemie este inhibată proliferarea celulelor bolnave fără afectarea celor sănătoase.

Utilă în sindromul oboselii cronice

Dintre acțiunile farmacologice ale cozii-de-curcan se remarcă cele de antiviral și antibacterian, ciuperca fiind folosită sub formă de sirop în traheite şi în tuse, pentru calmare și curățare a căilor respiratorii. Coada-de-curcan s-a dovedit redutabilă și pe alte paliere. Astfel, are acţiune hepatoprotectoare, ducând la scăderea transaminazelor, regenerând celulele afectate ale ficatului, normalizând funcţia hepatică şi diminuând simptomele hepatitelor şi ale cirozei. Este remarcabil, de asemenea, efectul ciupercii în cazuri de sindrom al oboselii cronice, prin acțiunea ca tonic al întregului organism. Nu în ultimul rând, coada-de-curcan scade riscul de boli cardiovasculare, având efect hipotensiv. Pentru tratamentul cu coadă-de-curcan se poate face un ceai, astfel: se usucă ciupercile în cuptor, la temperatura cea mai mică, pentru aproximativ 15 minute. Se macină sau se toacă și se fierb timp de 15 minute, 4-5 g coadă-de-curcan în 600 ml apă. Ciuperca este disponibilă și sub formă de suplimente, singură sau în combinație cu alte ciuperci renumite pentru stimularea sistemului imunitar.

Un studiu publicat de „Global Advances in Health and Medicine“ a arătat că o pacientă de 83 de ani diagnosticată cu cancer de sân cu metastaze a reușit să scape de tumori cu ajutorul suplimentelor pe bază de coadă-de-curcan, pe care le-a luat pe perioada chimioterapiei

Furnizează prebioticele perfecte

Coada-de-curcan contribuie major la buna funcționare a digestiei. Suplimentele cu această ciupercă „furnizează prebioticele perfecte, care susțin flora intestinală, stimulând și dezvoltarea bacteriilor bune”, notează draxe.com. De asemenea, 88% dintre pacienții voluntari diagnosticați cu HPV oral care au primit ca tratament preparate pe bază de coadă-de-curcan au înregistrat rezultate pozitive după doar două luni de administrare. Tratamentele naturiste cu această ciupercă redutabilă se fac cu avizul și sub supravegherea specialistului.