Main menu

header

677 7 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Plantă perenă originară din Chile și Peru, boldo e cunoscută în medicina tradițională a Americii de Sud ca un remediu pentru numeroase afecțiuni gastrice și renale.

Combate balonările și constipația

Boldo conține o substanță specifică, numită boldină, grație căreia tratamentele cu frunze de plantă sunt stimulente renumite ale digestiei. De asemenea, sporesc secreția biliară și măresc debitul renal. Potrivit lucrării „Prescription for Nutritional Healing” („Rețeta vindecării naturale”), de Phyllis Balch, frunzele de boldo au proprietăți diuretice, laxative, antibiotice și antiinflamatorii. În aceste condiții, ceaiul de boldo, administrat la recomandarea și sub supravegherea unui specialist, stimulează apetitul, susține o bună digestie și implicit o funcționare intestinală optimă, combătând cu succes balonările, constipația și acumularea de gaze, notează livestrong.com. Frunzele de boldo se administrează sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriță cu plantă uscată la o cană cu apă. Se pot consuma trei reprize pe zi.

Vine de hac ameţelilor

Boldo conține numeroși fitonutrienți și o serie de antioxidanți. Din acest motiv este cunoscută ca având efect asupra radicalilor liberi, în special a celor care produc mutații celulare. De asemenea, prin tradiție, în special în cele două Americi, planta este considerată un excelent tonic al ficatului, fiind folosită pentru tratarea icterului, a hepatitei și a calculilor biliari. Totodată, potrivit literaturii de specialitate, boldo se poate utiliza împotriva amețelilor și a insomniei, arată rain-tree.com. Extractul de frunze de boldo, care poate fi procurat din magazinele cu produse naturiste, se utilizează în dozele recomandate, administrate fracționat pe parcursul zilei. Nu în ultimul rând, boldo este considerată un bun remediu împotriva infecțiilor provocate de virusuri, germeni și bacterii nocive, întrucât are proprietăți antimicrobiene. De asemenea, planta poate contribui la diminuarea durerilor generate de reumatism, precum și la prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Atenție! Boldo este contraindicată persoanelor care iau anumite medicamente și femeilor însărcinate, planta administrându-se numai la recomandarea unui specialist.