Main menu

header

677 7 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Vasa este o plantă care stă la baza unor preparate ayurvedice folosite de mii de ani. Singură sau în combinație cu alte specii, aceasta acoperă o arie vastă de cuprindere pentru medicina tradițională.

Sporește capacitatea de vindecare a organismului

Vasa crește în Asia, din India, Nepal și Pakistan până în China. Iarbă amăruie, este utilizată de mii de ani de medicina tradițională indiană, precum și de cea chineză. Preparatele pe bază de vasa sunt renumite pentru capacitatea de a trata răceala, tusea, astmul, bronșita, chiar tuberculoza. Vasa, ușor asimilabilă, este un remediu excelent împotriva răgușelii și a febrei, precum și a durerilor de cap care însoțesc aceste afecțiuni respiratorii. De asemenea, prin antioxidanții pe care îi conține, vasa are proprietatea de a neutraliza efectele radicalilor liberi, sporind, în același timp, capacitatea de vindecare a organismului. Împotriva afecțiunilor respiratorii se administrează o lingură cu sirop de vasa de trei ori pe zi.

Acţionează în dizenterie

Preparatele pe bază de vasa au efect direct împotriva diareii și dizenteriei, precum și în cazuri de amețeli însoțite de vărsături ori de hemoroizi. De asemenea, planta este benefică în hemoragii, pe cele menstruale echilibrându-le, iar pe cele nazale sau gingivale oprindu-le rapid. Fiind un excelent antiinflamator, vasa este utilă în artrită, reumatism, dureri articulare și ale încheieturilor, alte afecțiuni care au la bază diverse inflamații. Se poate administra ca infuzie, preparată astfel: șapte frunze de vasa se fierb într-o cană cu apă timp de un minut, apoi se strecoară și se consumă, notează bimbima.com. Nu în ultimul rând, vasa tonifică ficatul, prin capacitatea de a elimina toxinele acumulate în organism. Doza recomandată de regulă și administrată doar la sfatul și sub supravegherea specialistului este de maximum un gram zilnic, împărțit în mai multe reprize.

Preparatele pe bază de vasa nu sunt recomandate femeilor însărcinate și trebuie administrate sub strictă supraveghere specializată