Main menu

header

677 10 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Există circa 1.500 de specii de alge brune, cele mai populare și utilizate reprezentând adevărate comori nutriționale și tezaure de beneficii pentru sănătate.

Asigură creșterea și maturizarea sistemului reproducător

De la verde închis la maroniu întunecat, ceea ce se cunoaște prin termenul generic de alge brune reprezintă un prețios dar al naturii pentru sănătatea omului. Fitoterapia le clasifică la loc de cinste, fiind folosite integral pentru proprietățile lor antibacteriene, antioxidante, anticoagulante și antireumatice. De altfel, algele brune pot sta foarte bine în orice meniu, întrucât, fiind fără miros, nu modifică gustul sau aroma preparatelor culinare. Prin conținutul mare de vitamine (C, B1, B2, B6, B12), minerale ca magneziu, calciu sau fier, precum și iodină și celuloză, algele brune comestibile cel mai populare, arame și kombu, au un efect considerabil în hipo- tiroidism. Doar un gram de alge brune conține o cantitate de iodină de zeci de ori mai mare decât necesarul zilnic pentru buna funcționare a tiroidei. Astfel, prin consumul de alge brune se evită un alai întreg de afecțiuni legate de deficiența de iodină, cum sunt anumite tipuri de cancer sau unele întârzieri de dezvoltare mintală. De asemenea, consumul de alge stimulează creșterea și maturizarea sistemului reproducător și a organelor genitale, notează yourhealthremedy.com.

Absorb compuşii toxici ajunşi în corp prin poluare

Fibrele alimentare nu se găsesc doar în anumite plante, ci și în algele brune. O dietă care le conține poate preveni astfel apariția diabetului, a bolilor de inimă, a unor tipuri de cancer și, nu în ultimul rând, a creșterii în greutate, care, la rândul său, poate veni cu o altă serie de afecțiuni. Așadar, prin aportul de fibre, algele brune mențin o excelentă digestie și o floră intestinală optimă, care asigură un sistem imunitar puternic. Bogate în acid alginic, algele protejează mucoasa gastrică de aciditatea crescută a sucului digestiv. De asemenea, au efecte antiulceroase și combat refluxul esofagian. Per ansamblu, consumul de alge stimulează ritmul metabolic, contribuind astfel la creşterea nivelului de energie. Totodată, algele brune au capacitatea de a micșora nivelul colesterolului rău și de a îmbunătăți funcția hepatică. Nu în ultimul rând, alginații, substanțe specifice care se găsesc în algele brune, absorb din organism metalele grele (plumb, mercur, pesticide, micotoxine etc.) și compușii toxici ajunși în organism prin poluare. Algele brune se găsesc deshidratate ori sub formă de suplimente.

Consumul de alge brune poate controla pofta exagerată de mâncare

Pulberea diminuează cicatricele

La nivel extern, algele brune folosite sub formă de cataplasme ameliorează durerile articulare generate de artrită și de reumatism. Puse în apa de baie, ajută la reducerea grăsimii corporale, îmbunătățesc circulația sângelui, combat celulita și oboseala. De asemenea, sub formă de pulbere, algele brune pot fi folosite împotriva cicatricelor și a semnelor de pe piele.