Main menu

header

677 10 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Plantă des întâlnită și care uneori impresionează prin flori spectaculoase, ciumăfaia are foarte multe daruri pentru sănătatea oamenilor.

Neutralizează acțiunea radicalilor liberi

Ciumăfaia este una dintre plantele care nu se folosesc pentru terapii naturiste decât la recomandarea și sub supravegherea unui specialist și, firește, în dozele exacte. Aceste condiții odată îndepli- nite, planta poate aduce organismului alcaloizi, ulei eteric, săruri minerale. Frunzele și semințele sunt antiinflamatoare și antispastice. Grație prezenței acidului ascorbic și a unei importante cantități de antioxidanți, planta contribuie la întărirea sistemului imunitar și neutralizează efectele acțiunii radicalilor liberi. De asemenea, potrivit literaturii de specialitate, ciumăfaia are o acțiune calmantă asupra sistemului nervos central, ceea ce o recomandă ca adjuvant în boala Parkinson. Se poate administra pulbere din frunze, strict cântărită farmaceutic, câte 0,5 g din patru în patru ore.

Reduce palpitațiile

Datorită scopolaminei pe care o conține, ciumăfaia are capacitatea de a îmbunătăți semnificativ starea de spirit și implicit de a reduce stresul și stările de nervozitate. De asemenea, poate contribui, prin relaxarea pe care o induce, la calmarea palpitațiilor, scăderea presiunii sangvine și implicit la menținerea bunei funcționări a inimii, precum și la un somn odihnitor, notează organicfacts.net. Nu în ultimul rând, ciumăfaia are efect antispasmodic, ceea ce o recomandă în crizele de astm sau de tuse puternică. Prin tradiție, planta este folosită și pentru calmarea febrei, dovedindu-se deosebit de utilă împotriva malariei. Se administrează sub formă de decoct, 0,5 g frunze uscate și mărunțite care se fierb timp de zece minute în 250 ml apă. Se strecoară și se consumă în decurs de 24 de ore.

Ciumăfaia este considerată plantă toxică, administrarea fiind recomandată sub strictă supraveghere medicală, întrucât supradozarea poate provoca reacții severe