Main menu

header

676 7 1de Florica Pintea şi Eduard Popa

Una dintre plantele cu beneficii multiple pentru sănătate este busuiocul dulce, cunoscut și folosit în medicina tradițională de mii de ani.

Ameliorează durerile de stomac

Denumit științific „ocimum basilicum”, busuiocul dulce este o plantă care poate fi cultivată cu ușurință chiar în curtea dumneavoastră sau în ghivecele de pe balcon. Beneficiile pentru sănătate sunt enorme și cunoscute încă din Antichitate - a fost utilizat în India și în Asia cu mai bine de 5.000 de ani în urmă și a fost cultivat, de asemenea, în Egiptul Antic. Unele dintre cele mai redutabile urmări ale consumului de busuioc ca leac sunt calmarea problemelor stomacului și oprirea tusei. Cea mai uzuală metodă de a folosi busuiocul este sub formă de ceai. Se prepară din două lingurițe cu busuioc proaspăt tocat puse în 200 ml apă fiartă. Lăsați la infuzat timp de cinci minute și apoi strecurați. Îndulciți cu miere și sorbiți încet lichidul. În cazul în care aveți o durere supărătoare în gât, întrebuinţaţi busuiocul în același fel, dar nu îndulciți ceaiul și folosiți-l pentru gargară. De asemenea, efectele neplăcute ale guturaiului trec repede dacă puneți în apă fierbinte câteva frunze de busuioc tocate, apoi vă aplecați cu grijă și inhalați aburul rezultat.

Are efect de ridicare a moralului

Infuzia de busuioc este un inamic redutabil al migrenelor. Puneți cinci frunze de busuioc în 200 ml apă fiartă și continuați să fierbeți câteva minute, apoi lăsați la răcit. Sorbiți lichidul cu înghițituri mici, iar efectele sale de relaxare, inclusiv musculară, dau rezultate rapide. O altă variantă de ameliorare a durerilor de cap, în special cele generate de tensiunea arterială, este mestecarea frunzelor proaspete de busuioc. Tot despre busuioc există mărturii care atestă efectul de vinde- care a unor înțepături de insecte, prin capacitatea plantei de a coagula și de a extrage veninul, precum și de a calma mâncărimea. Nu în ultimul rând, busuiocul este o vedetă a aromoterapiei, cu efecte de ridicare a moralului, stimulare mintală și îmbunătățire a stării de spirit.

PONT. Tradiția populară spune că busuiocul zdrobit aplicat zilnic pe un neg poate duce la dispariția acestuia.