Main menu

header

676 10 3de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Nalba-mare (althaea officinalis) şi nalba-de-pădure (malva sylvestris) sunt două plante medicinale extrem de apreciate în medicina naturistă pentru proprietăţile curative deosebite, dar şi pentru aspectul decorativ încântător.

Înlătură uscăciunea gurii

Organele nalbei sunt bogate în mucilagii, substanţe grase, pectină, tanin, substanţe rezinoase şi flavonoide, uleiuri volatile şi derivaţi feolici, care conferă nalbei proprietăţi curative deosebite. Planta acţionează ca agent antiinflamator, decongestionant şi expectorant. De asemenea, are şi proprietăţi antidiareice, imunostimulatoare şi calmante asupra căilor respiratorii, pe acest din urmă segment fiind chiar renumită pentru favorizarea expectoraţiei şi pentru îmbunătăţirea respiraţiei. Ceaiurile de nalbă sunt un preparat ce nu trebuie să lipsească în timpul sezonului guturaiurilor. Se prepară astfel: peste 250 ml apă clocotită de adaugă două linguri cu frunze şi flori mărunţite. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se consumă când ajunge la temperatura camerei. Totodată, potrivit literaturii de specialitate, nalba se poate folosi chiar și în cancer, în special cel de laringe sau atunci când există răni canceroase în cavitatea bucală sau buze, fiind foarte emolientă. În plus, ajută să dispară senzația de uscăciune a gurii.

Excelentă în hemoroizi

Preparatele cu nalbă tratează cu succes afecţiunile stomacului, acționând ca stimulatori ai sucurilor gastrice și facilitând procesul de digestie. De asemenea, au acţiune antiinflamatoare şi emolientă asupra mucoasei gastrice, fiind eficiente pentru tratarea indigestiilor şi gastritelor. Nalba a demonstrat beneficii și în cazurile de hemoroizi.

Preparatele terapeutice au un efect astringent şi emolient la nivelul formaţiunilor hemoroidale. Substanţele active din althaea officinalis oferă elasticitate crescută vaselor sangvine şi împiedică formarea de dilataţii venoase noi. Decoctul de nalbă este un preparat cu puternică acţiune asupra afecţiunilor stomacale şi hemoroidale. Se prepară prin amestecarea a 300 ml apă rece cu trei linguri cu frunze și flori mărunţite de nalbă. Se pune la fiert, iar după ce clocoteşte se păstrează la foc mic pentru zece minute. La final se strecoară şi se dă la răcorit. Se consumă când atinge o temperatură agreată.

Efectele antiseptice şi antiinflamatoare ale nalbei sunt rapid resimţite de pacienţii care utilizează planta sub formă de cataplasme sau de gargară, în abcese dentare şi amigdalită

Contribuie la vindecarea infecţiilor urinare

Uleiurile volatile din compoziţia nalbei sunt de folos la dezinfectarea vezicii urinare, favorizând eliminarea bacteriilor care determină instalarea in- fecţiilor. Cantitatea ridicată de mucilagii din preparatele cu nalbă ajută la reducerea inflamaţiilor locale, senzaţiile neplăcute de iritare şi de usturime fiind rapid atenuate. Se poate utiliza maceratul la rece de nalbă, preparat bogat în principii active, obţinut astfel: se pune o lingură cu rădăcină de plantă mărunţită în 200 ml apă rece. Se adaugă o linguriţă cu bicarbonat de sodiu şi se amestecă bine. Soluţia se lasă la macerat pentru o oră, după care se strecoară. Se consumă conform indicaţiilor oferite de fitoterapeut.