Main menu

header

676 10 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Folosit în medicina tradițională chineză de 2.000 de ani sub denumirea ma-huang, cârcelul este un redutabil remediu pentru o serie întreagă de afecțiuni.

Vasoconstrictor local

Potrivit literaturii de specialitate, cârcelul este, înainte de toate, vasoconstrictor local pe mucoasa nazală. De asemenea, reduce inflamația membranelor, în special pe tractul respirator, și stimulează centrii din această parte a corpului. Ca urmare, planta este remarcabil de eficientă pentru prevenirea crizelor de astm și a strănutatului neplăcut asociat cu această afecțiune atât de frecventă. Prin efectul său, cârcelul curăță calea pentru trecerea aerului prin plămâni. Acțiunea farmacologică a cârcelului este extinsă și pe segmentul reglării presiunii sangvine. Planta este recomandată hipotensivilor, în special sub formă de suplimente, și administrată sub cea mai strictă supraveghere. Cârcelul poate contribui major la echilibrarea tensiunii arteriale. Demn de menționat, pe această direcție, este efectul cârcelului asupra menținerii creierului în cea mai bună stare de funcționare, consecință directă a creșterii presiunii sangvine la acest nivel. Potrivit unor studii recente, planta crește capacitățile cognitive prin îmbunătățirea afluxului de sânge și optimizarea proceselor neuronale, notează organicfacts.net.

Menține alimentarea cu oxigen a mușchilor

Una dintre utilizările pe scară largă a suplimentelor pe bază de cârcel este în direcția energizării organismului. Planta este una dintre puținele care mențin alimentarea cu oxigen a mușchilor, fiind de ajutor pentru eliminarea stărilor de oboseală, pentru sporirea imunității și stimularea metabolismului. De asemenea, cârcelul reprezintă o formulă eficientă pentru oprirea cefaleei generate de sinuzită. Se poate recurge la o infuzie preparată astfel: o linguriță cu cârcel mărunțit se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15-20 de minute, după care se strecoară. Se pot consuma două căni pe zi sau la nevoie chiar se pot face spălături nazale.

Atenție! Folosirea cârcelului este relativ controversată, supradozarea putând fi letală. Preparatele pe bază de plantă se administrează sub strictă supraveghere de specialitate.