Main menu

header

675 8 1de Cătălina Tăgârță şi Sorin Dumitrescu

Nu este un secret pentru nimeni că antibioticele ne vindecă pe de o parte și ne îmbolnăvesc pe de alta. Nu vi s-a în- tâmplat niciodată să vi se administreze acest gen de medicamente pentru o infecție și, pe măsură ce se ameliorau simptomele acesteia, să începeți să vă simțiți rău din cauza stomacului sau să vă treziți cu candida? Acest lucru este posibil deoarece, cu fiecare antibiotic ingerat, bacteriile sănătoase din stomac sunt distruse una câte una. Astfel, bacteriile bune din flora intestinală nu-și mai pot îndeplini rolul de a produce vitamine sau de a susține o imunitate puternică. Ei bine, dacă în anumite situații sunt absolut obligatorii (și atunci se impune să luați în paralel probiotice), aflați că sunt și cazuri în care pentru rezolvarea problemelor de sănătate puteți apela la antibiotice… din natură.

Usturoiul, „medicament” de neegalat

Natura a lăsat la îndemâna oamenilor mai multe antibiotice naturale. Dintre acestea, cel mai puternic este usturoiul. În cultura mai multor popoare, acesta este considerat de secole un medicament de neegalat datorită proprietăților sale antibiotice, antivirale, antifungice și antimicrobiene. Mai mult, studiile au dovedit că usturoiul protejează bacteriile bune și le elimină pe cele dăunătoare. Fiind extrem de bogat în antioxidanți naturali, usturoiul întărește sistemul imunitar. Pentru a profita din plin de calitățile acestuia și a-i activa compușii, trebuie zdrobit și consumat cât mai des. De asemenea, există și uleiuri de usturoi sau pastile cu extract natural de usturoi. Un alt produs folosit cu mult înainte de apariția antibioticelor este mierea. În prezent, aceasta este folosită cu succes în vindecarea erupțiilor cutanate, arsurilor sau iritațiilor. Totodată, curăță dinții și cavitatea bucală de bacterii și oprește sângerarea gingiilor. Este, de asemenea, eficientă în tratarea ulcerelor. De reținut că mierea de culoare mai închisă are calități antibacteriene mai puternice și indicat este să alegeți un sortiment care să nu conțină conservanți.

Hreanul vine de hac infecțiilor gâtului

675 8 2Deși mulți evită hreanul din cauza gustului, uleiurile volatile pe care le conține au proprietăți antibiotice puternice, care tratează infecții ale gâtului și ale căilor respiratorii, anihilând și bacterii care duc la infecții la nivelul tractului urinar. Așadar, ar fi bine să consumați produsul cât mai des, prevenind și tratând în același timp. Îl puteți folosi sub formă de salată/sos la fripturi. Și ghimbirul este considerat un antibiotic natural în Asia, în componenţa lui găsindu-se nu mai puţin de 500 de substanţe active. Are o cantitate însemnată de vitamine (B1, B2, B3 şi B6), dar şi minerale (calciu, fier, magneziu şi fosfor), fiind recomandat în tratarea multor probleme de sănătate, dintre care cele mai cunoscute sunt: răceala, gripa, senzaţia de greaţă. Fiind foarte iute, ghimbirul se pune adesea ras în limonadă.

Argintul coloidal distruge cei mai letali agenți patogeni

Echinacea, care se consumă de obicei sub formă de ceai sau de sirop, este folosită ca un scut împotriva infecțiilor sau pentru tratarea rănilor. Mai mult însă, studiile au dovedit eficacitatea plantei în atenuarea durerilor, diminuarea inflamațiilor și prevenirea răcelilor. Argintul coloidal a fost recunoscut de secole ca un antibiotic eficient, el putând distruge cei mai letali agenți patogeni. Studiile au arătat că produsul este fatal pentru bacterii într-un timp foarte scurt, fără acțiune toxică asupra pacientului.

Arborele de ceai, antiseptic oral

Deși mai puțin cunoscute și întrebuințate la noi, efecte bune au și frunzele, fructele și semințele de măslin, acestea tratând atât infecțiile bacteriene, cât și pe cele virale. Ele sunt bogate în oleuropeină - o moleculă unică produsă de măslin, cu numeroase beneficii pentru sănătate: reduce colesterolul și tensiunea arterială, previne cancerul și declinul cognitiv. Dacă vreți să vă bucurați de beneficiile lor, le găsiți sub diverse forme la magazinele de remedii naturiste. Chiar și în prezent, stomatologii folosesc uleiul de arbore de ceai ca antiseptic oral sau pentru dezinfectarea canalelor, eugenolul fiind compusul de bază al acestei plante, ce are puternice proprietăți antimicrobiene.

Uleiul de cocos întărește sistemul imunitar

675 8 3Datorită ingredientului-cheie numit carvacrol (care trebuie să fie în concentrație de minimum 70%), uleiul de oregano ucide bacteriile patogene, fără a perturba activitatea bacteriilor bune. Și grăsimile saturate din uleiul de cocos au numeroase proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiparazitare, care întăresc sistemul imunitar. Într-un studiu realizat de medicii chirurgi, aceștia au descoperit că scorțișoara omoară majoritatea bacteriilor care se „adăpostesc” în spitale, în timp ce un alt studiu a arătat că mirodenia poate ucide bacterii rezistente la antibioticele standard. Așadar, nu ezitați să presărați condimentul atât de aromat peste cât mai multe preparate pe care le consumați în mod uzual.

În cazul formelor cronice ale inflamațiilor uterului, care nu trec cu antibioticele standard date de medic, puteți încerca să țineți un post de două-trei zile bazat în exclusivitate pe suc de portocale și apă caldă, dar numai în intervalul 8:00-20:00. În rest, nu aveți voie să consumați nimic

Ciuperca Reishi, excelent antistres

675 8 4Reishi este o ciupercă ce creşte pe scoarţa unor copaci. Fiind destul de greu de găsit, ea a constituit mult timp un privilegiu al celor bogaţi, cultivarea pe scară largă făcându-se abia de curând în Japonia, China şi în alte țări din Asia. Reishi îmbunătăţeşte în mod semnificativ funcţionarea sistemului imunitar, având proprietăţi antialergice, antiinflamatoare, antivirale, energizante, antibacteriene şi antioxidante. De asemenea, e un excelent remediu antistres.